fbpx

Overstromingen: op welk loon hebben afwezige werknemers recht?

 • Actueel
 • >
 • Overstromingen: op welk loon hebben afwezige werknemers recht?

Hoewel de zon vandaag schijnt, zullen veel werknemers begin deze week hun normale werkzaamheden niet kunnen verrichten vanwege het slechte weer dat bepaalde regio’s van het land de afgelopen dagen heeft getroffen. De regels voor het aangeven en bezoldigen van afwezigheidsdagen verschillen naargelang de reden waarom de werknemer niet kan werken. Welke zijn die regels? Catherine Legardien, Legal Expert bij Partena Professional, legt jou alles uit.

Als de werknemer niet kan werken omdat zijn werkplek beschadigd is, op welk loon heeft hij dan recht?

Sommige werknemers zullen hun werk niet kunnen uitvoeren omdat bijvoorbeeld hun werkplek overstroomd of beschadigd is, de werf ontoegankelijk is, enz. Volgens de instructies van de RVA kan een werknemer die zijn werk niet kan verrichten wegens slecht weer tijdelijk werkloos worden gesteld. Het gaat om tijdelijke werkloosheid ‘slecht weer’ voor arbeiders en tijdelijke werkloosheid wegens overmacht voor bedienden. Daarvoor moet echter aan volgende voorwaarden worden voldaan:

 • De uitvoering van het werk is totaal onmogelijk. Aan deze voorwaarde is bijvoorbeeld niet voldaan als de werknemer kan telewerken;
 • Alternatief werk is niet mogelijk (bv. opruimen of schoonmaken);
 • De werknemer heeft voor die dag(en) nog geen vakantie of inhaalrust opgenomen;
 • De werknemer heeft geen recht op het gewaarborgd dagloon op basis van artikel 27 van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten (hij mag bijvoorbeeld niet reeds aan zijn dagtaak zijn begonnen of reeds op het werk zijn aangekomen).”

En wat als de werknemer zijn werkplek niet kan bereiken?

“Een werknemer (arbeider of bediende) die zijn werkplek niet kan bereiken (bijvoorbeeld omdat het treinverkeer stil ligt of de straten onbegaanbaar zijn), kan een tijdelijke werkloosheidsuitkering wegens overmacht genieten, op voorwaarde dat, volgens de instructies van de RVA, aan de volgende voorwaarden is voldaan:

 • De uitvoering van het werk is totaal onmogelijk. Aan deze voorwaarde is bijvoorbeeld niet voldaan als de werknemer kan telewerken;
 • De werknemer heeft voor die dag(en) nog geen vakantie of inhaalrust opgenomen;
 • De werknemer heeft geen recht op het gewaarborgd dagloon op basis van artikel 27 van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten (hij mag dus nog niet onderweg naar zijn werkplek zijn).
 • De werknemer kan zijn werkplek op geen enkele andere manier bereiken (bv. eigen vervoer, alternatief vervoermiddel, enz.).”

En als de werknemer zijn werk niet kan verrichten omdat zijn woonst beschadigd is?

“Indien een werknemer niet kan werken omdat er schade is aan zijn woning als gevolg van het slechte weer, kan hij aanspraak maken op dagen verlof wegens dringende reden. Deze dagen (maximaal 10 per jaar) worden niet door de werkgever betaald, tenzij anders is overeengekomen. Hij kan ook, in overleg met zijn werkgever, vakantiedagen of inhaalrustdagen opnemen,” besluit Catherine Legardien, Legal Expert bij Partena Professional.

Share on facebook
Deel via Facebook
Share on twitter
Deel via Twitter
Share on linkedin
Deel via LinkedIn
Share on pocket
Opslaan in Pocket
Share on whatsapp
Deel via WhatsApp
Share on email
Verstuur per e-mail

Schrijf je in op de #ZigZagHR-nieuwsbriefGerelateerde artikels.

#ZigZagHR, dé HR-community voor progressieve HR professionals in België, connecteert HR professionals en leidinggevenden op maandelijkse events, inspireert over de toekomst van HR door het delen van best & next practices online én in een maandelijks tijdschrift  en geeft richting hoe HR zichzelf heruit kan vinden en welke mindset en skillset daarvoor nodig zijn. 

#ZigZagHR-Nieuwsbrief© 2021 Alle rechten voorbehouden. Website gemaakt door Kreatix. In opdracht van LICEU BVBA

#ZigZagHR