Op bezoek bij Mobile Vikings met #ZigZagHR NXT

Bij Mobile Vikings streven ze niet alleen naar sterke resultaten, maar ook naar een bedrijfscultuur die zo cool is als hun naam doet vermoeden. Met een engagement score van boven de 80% en hoge participatieratio’s, is het duidelijk dat ze iéts goed doen. Maar wat maakt de cultuur bij Mobile Vikings zo uniek?

Wij mochten met #ZigZagHR NXT – onze community voor leergierige HR-professionals – langskomen voor een inspirerend bedrijfsbezoek. Van Sofie Van Eemeren (HR Lead) en Goele Berben (HR business partner) kregen we heel wat inspiratie en praktische tips omtrent cultuur en engagement, én we keken onze ogen uit in hun originele kantoren tijdens een rondleiding.

Why on earth?

Bij Mobile Vikings zijn ze nooit tevreden met de status quo (“Never Settle” is dan ook één van hun waarden). In hun “Whyonearth” Slack-channel delen alle medewerkers hun ervaringen met processen en zaken die beter kunnen. Of het nu gaat over een moeilijk te vinden document of frustraties op de website (“why on earth” is dit zo?), elk probleem wordt zo openbaar gedeeld en door het juiste team opgepikt en aangepakt. Zo creëren ze een cultuur waarin iedereen altijd suggesties kan doen voor verbeteringen, wat ook nog eens bijdraagt aan hun doel om hun klanten altijd voorop te stellen. Win-win.

Speel op de bal, niet op de man

Een belangrijke pijler in hun cultuur is het geven van open en eerlijke feedback. Ze investeren heel wat tijd en energie in het creëren van een psychologisch veilige omgeving, geven trainingen aan medewerkers en leiders in het geven van constructieve feedback én er is een openbaar “asktheleadershipteam” Slack-channel waarin elke Viking direct vragen kan stellen aan de leden van het Leadership Team binnen de omgeving. Door continu te benadrukken hoe belangrijk ze feedback vinden en hoe je goede feedback geeft, creëren ze een no-nonsense, open feedbackcultuur.

We are smart

“We are smart” is meer dan alleen een waarde aan de muur; het is een manier van werken. Met minder mensen meer bereiken en continu bijleren en kennis delen staat centraal in de Mobile Vikings cultuur. Elke Viking krijgt vijf opleidingsdagen per jaar en een budget om te gebruiken inclusief follow-up gesprekken (en dat was al zo voor de arbeidsdeal er kwam), waardoor professionele groei gestimuleerd én opgevolgd wordt.

Vikings come first

Het onboarding-proces van Mobile Vikings begint al voordat je officieel begint, met ondersteuning vanaf het moment dat je besluit de overstap naar hun organisatie te maken. Zo geven ze ook hulp in bijvoorbeeld het opstellen van je ontslagbrief of begeleiden ze je in het proces van ontslag nemen. Met hun starters dishes houden ze ook een vinger aan de pols tijdens de eerste maanden: met regelmatige check-in gesprekken bespreken nieuwe Vikings hun rol, team, manager en ervaring.

Ze houden er ook van om hun medewerkers op een unieke manier te verrassen: zo sturen ze bijvoorbeeld verjaardagskaarten op naar de kinderen van hun medewerkers. Het eerste jaar een fijne verrassing, daarna een moment waar vol verwachting naar wordt uitgekeken. Het zit ‘m soms in de kleine dingen.

Er mag al eens een ‘hoekske af’ zijn

De kantoren van Mobile Vikings weerspiegelen ook hun open, creatieve en originele cultuur. Van een knalroze muur vol werkmateriaal tot een ‘waar is Wally’-muur of een levensgrote koe in de kolfkamer voor nieuwe mama’s, het is duidelijk dat er bij Mobile Vikings letterlijk en figuurlijk een ‘hoekske af’ is. En daar zijn ze trots op.

Opvallend

Bij Mobile Vikings vinden ze een culturele fit (“hire en fire for fit”) super belangrijk. Zo hebben ze in Culture Amp een Tinder-waardige swipe-oefening waarbij Vikings zichzelf evalueren op elk van de bedrijfswaarden (links = getting there, rechts = rocking it).

De wekelijkse notulen van de Leadership Teammeeting worden ook heel transparant met het team gedeeld zodat iedereen continu op de hoogte is én vooral ook vragen kan stellen indien iets niet duidelijk is.

Ze introduceren nieuwe Vikings aan het hele bedrijf met leuke persoonlijke vragen (zoals je favoriete serie of huisdieren), zodat collega’s direct aanknopingspunten hebben voor gesprekken wanneer ze de nieuwe Viking op kantoor tegenkomen.

Aan de slag

Doe regelmatige check-ins met je medewerkers: niet alleen via surveys en data (zodat je nauwgezet bepaalde zaken kan tracken – bij Mobile Vikings doen ze dit maandelijks via Culture Amp), maar ook via persoonlijke gesprekken tussen leidinggevenden, medewerkers en HR.

Creëer een cultuur van openheid en transparantie door updates en beslissingen te delen op een toegankelijke manier, bijvoorbeeld via Slack-kanalen of wekelijkse forums. Dit verhoogt het vertrouwen, de interactie en betrokkenheid.

Zorg ervoor dat je kantooromgeving bij je cultuur past. Durf al eens verrassend uit de hoek te komen, zorg dat je waarden erin tot leven komen én speel in op de noden van je medewerkers (zo zagen we tijdens ons bezoek ook een loopband onder een bureau om al wandelend te vergaderen).

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER