Nieuw perspectief op de ‘war for talent’: Internationale kandidaten bieden oplossingen 

Voor veel organisaties blijft het moeilijk om personeel te vinden, maar er is een manier om de zoektocht naar nieuwe medewerkers gemakkelijker te maken. Wat als je, bij het beoordelen van de sollicitanten, de beheersing van het Nederlands of Frans eens buiten beschouwing laat? “Dan krijg je een internationale en daardoor veel grotere kandidatenpool waaruit je kunt kiezen,” aldus Jülide Tunali, senior manager Engineering & Supply Chain bij internationaal rekruteringsspecialist Robert Walters. Jülide zet de voordelen van internationale kandidaten op een rij.

Internationale kandidaten beheersen meerdere talen

De meeste internationale kandidaten beheersen minstens twee talen: hun moedertaal én het Engels. Meertalige professionals zijn vooral gunstig voor Belgische vestigingen van internationale organisaties, omdat zij makkelijker kunnen samenwerken met collega’s uit andere landen. “Engels als voertaal aanhouden is logischer vanwege de vele internationale samenwerkingen binnen zo’n groot bedrijf. Bijgevolg is de beheersing van het Nederlands of Frans eigenlijk geen must, en kun je als organisatie perfect voor een internationale kandidaat kiezen,” licht Jülide toe.

Het is een feit dat er voor sommige functies in de productieomgeving, bijvoorbeeld in engineering, veel interactie is met blue collars, waarvoor kennis van de lokale taal nuttig is. Jülide: “In deze gevallen merken we dat internationale professionals vaak meer dan bereid zijn om de lokale taal te leren, omdat het meer mogelijkheden voor hen opent.”

Internationale kandidaten kunnen vaak snel aan de slag

Veel internationale kandidaten die in België wíllen werken, zijn al naar ons land verhuisd. Dit maakt de zoektocht naar een job gemakkelijker. Kandidaten die vanuit het buitenland een job in België bemachtigen en nog moeten verhuizen, regelen doorgaans alle praktische zaken meteen. Dit betekent dat internationale kandidaten snel aan de slag kunnen. Jülide: “Meestal hebben internationale kandidaten – naast het opbouwen van een succesvolle carrière – een andere reden om naar België te verhuizen, bijvoorbeeld familie. Daarom zorgen ze ervoor dat ze al hun zaken op orde hebben. De meeste vacatures en tijdelijke opdrachten zijn urgent, dus dan is het fijn dat je als werkgever niet maanden hoeft te wachten op een nieuwe medewerker.”

Internationale kandidaten hebben minder strenge eisen

België heeft een gunstig werkklimaat met goede arbeidsvoorwaarden. Dit is voor veel internationale professionals meer dan genoeg, waardoor ze minder geneigd zijn om hoge eisen te stellen. “Belgische kandidaten kennen de arbeidsmarkt en zijn op de hoogte van het tekort aan talent,” leg Jülide uit. “Daarom gaan ze vaak meerdere sollicitatieprocedures tegelijkertijd aan en mikken ze hoger bij de loononderhandeling. Internationale kandidaten willen vooral stabiliteit krijgen in België, en dat is al uitdagend genoeg vanwege de heersende voorkeur voor Nederlandstalige of Franstalige sollicitanten.”

Professionals uit het buitenland hebben andere culturele waarden en brengen een nieuwe benadering van de business met zich mee, wat zorgt voor een mooie smeltkroes binnen de organisatie. “Bovendien is internationaal talent vaak zeer hardwerkend om geïntegreerd te raken in de werkomgeving. Bedrijven die de deur openzetten voor internationaal talent kunnen zeker de vruchten plukken van deze voordelen,” besluit Jülide.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER