Meer vrouwen in IT? Flexibele werkgevers en zelfvertrouwen zijn grootste hefbomen

Organisaties zetten vandaag intern veel meer in op diversiteit en dat is een hele verbetering tegenover vroeger. Maar tegelijk hoor je vrouwen nog te vaak zeggen dat ze leidinggevende of IT-functies als te zwaar beschouwen. Dorien Roes, Country Manager Belux bij Workday, haar ervaring deelt als vrouwelijke manager binnen de IT-wereld en hoe zij met bepaalde uitdagingen is omgegaan. Ze is ervan overtuigd dat de heersende perceptie dat je als ouders helemaal zelfstandig voor je gezin moet kunnen zorgen, niet overeenkomt met de realiteit. Door resoluut hulp te durven vragen van buitenaf, kon ze naast mama zijn ook een mooie carrière opbouwen. Met haar persoonlijk verhaal wil ze nu ook andere vrouwen inspireren. En ook werkgevers kunnen hun steentje bijdragen vindt ze. Het is aan hen om het zelfvertrouwen aan te moedigen en de nodige flexibiliteit te creëren voor een goede privé- en werkbalans zodat iedereen zich thuis voelt op het werk.

Een vrouw binnen een mannensector

Voor ik in mijn eerste job als project officer bij een Leuvens technologiebedrijf aan de slag ging, bestond het salesteam er enkel uit ingenieurs. Ik was toen zowel de enige persoon met een andere studieachtergrond als de enige vrouw. Maar ik heb dat nooit zo ervaren, integendeel, ik zag het als een voordeel. Mijn unieke profiel stelde mij in staat om met innovatieve ideeën te komen en mijn aanpak werd als een frisse wind ervaren.

Leidinggevende, en ook moeder van drie

Ik werkte als zelfstandige in Spanje toen mijn eerste kindje geboren werd. De eerste drie maanden werkte ik van thuis uit met mijn baby in de kamer naast mij. Ik heb toen echt geleerd om een evenwicht te zoeken, maar ook om los te laten. Wanneer mijn kind huilde tijdens een belangrijke meeting, was ik eerst bang dat het niet professioneel zou overkomen maar al snel merkte ik echter dat klanten hier alle begrip voor hadden.

Ik ben er dan ook van overtuigd dat het perfect mogelijk is om een kinderwens te combineren met de ambitie om een sterke carrière uit te bouwen. Het moet niet het een of het andere zijn.

Om de druk wat te verlichten koos ik later ook bewust voor opvang voor mijn drie kinderen, al woog dit in het begin wel op mijn geweten. In onze huidige maatschappij heerst namelijk de perceptie dat je als ouders helemaal zelfstandig voor je gezin moet kunnen zorgen, maar dat komt vaak niet overeen met de realiteit: net dankzij hulp van buitenaf kon ik ook een mooie carrière opbouwen en ik kan met zekerheid zeggen dat mijn kinderen alle nodige liefde krijgen.

Niet langer in hokjes denken

Het is belangrijk dat jongeren zelf mogen kiezen welk beroep ze later uitoefenen ongeacht hun geslacht. Je wordt wel geboren als meisje of jongen, maar uiteindelijk worden ‘mannelijke’ of ‘vrouwelijke’ eigenschappen door ons als maatschappij gecreëerd. Mijn ouders hebben mij gelukkig steeds opgevoed met de overtuiging dat je moet doen wat zelf juist aanvoelt, los van gender. Zo kozen mijn moeder en de meeste van mijn vriendinnen voor een job binnen de sociale sector, maar werkte mijn vader in de bedrijfswereld, een pad dat ik zelf ook besloot te nemen.

Zelfvertrouwen

Vrouwen binnen bedrijfs- of technische sectoren hebben vaak nog te weinig zelfvertrouwen, net omdat het nog als uitzonderlijk wordt beschouwd. Mijn advies aan vrouwen die ook in die sectoren willen werken, maar de sprong nog niet durven wagen, is om in zichzelf te geloven. De stijging van het aantal netwerkmogelijkheden voor vrouwen de laatste jaren heeft hierop zeker een positieve invloed. Bepaalde functies zouden ook meer ruimte voor flexibiliteit moeten hebben, zoals de mogelijkheid om 4/5 te werken. Ook dienen organisaties na te gaan dat iedereen zich wel degelijk goed voelt binnen de organisatie.

Speciale programma’s of initiatieven kunnen hiertoe bijdragen. Zo biedt Workday VIBE™-oplossingen om HR-managers te helpen gelijkheid, inclusie en diversiteit op de werkplek te bevorderen. Ook stelt Workday medewerkers in staat om tien dagen per jaar betaald verlof op te nemen voor bepaalde levensgebeurtenissen, zoals een dierbare die ziek is of de menopauze. Alle recruiters krijgen daarnaast ook een opleiding om hen bewust te maken van hun onbewuste vooroordelen. Zo wordt getracht meer diverse teams na te streven, wat op zijn beurt zorgt voor meer creativiteit en sterkere bedrijfsprestaties.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER