Love for talent. Not war!

Het woord oorlog is geladen met negatieve energie en vertegenwoordigt destructie. Linda Emmery, director people & culture bij Visma Benelux, krijgt dan ook telkens een naar gevoel wanneer het gaat over de War for Talent. Zelf pleit ze voor een andere term: de Love for Talent.

Talent aantrekken en behouden is voor ieder bedrijf een enorme uitdaging. Sommigen lokken mensen met grote bonussen en goudgerande arbeidsvoorwaarden. Alleen zijn deze extrinsieke prikkels slechts een tijdelijke en oppervlakkige oplossing. Wie zich hierdoor laat overtuigen, is zo weer weg wanneer een ander bedrijf een grotere zak geld aanbiedt. Deze medewerkers worden in eerste instantie aangetrokken door het geld. Ze doen hun taak, maar als hun werkgever hen niet intrinsiek kan motiveren en binden, raken zij zelden enthousiast over hun rol, werkzaamheden of het bedrijf zelf. Ze hebben dan geen zicht op de positieve impact die ze kunnen maken op het product of de klant.

Hoe je je medewerkers dan wel aan je bedrijf bindt?

Zorg voor een duidelijke visie

Op je werk wil je voldoening krijgen en van betekenis zijn. Daarom is het als onderneming belangrijk dat je een duidelijke visie hebt om talent aan te trekken en te behouden.

Laat talenten zelf hun carrière vormgeven

Talent wil je empoweren om zelf hun carrière vorm te geven. Daag hen uit in het dagelijks werk. Zo kunnen talentvolle medewekers zichzelf continu ontwikkelen: elke dag weer 1% beter. Zeker talenten bij techbedrijven willen aan het roer staan van hun eigen carrière. Sommigen vinden hun huidige job heerlijk, terwijl andere een dynamische carrière ambiëren. Wil je talenten aantrekken en behouden, dan faciliteer je hen in de persoonlijke ontwikkelingsbehoefte. Uiteraard moet je hun behoeften eerst kennen. Dat kan bijvoorbeeld met een maandelijkse enquête.

Luister naar ambities

Kijk binnen je organisatie of je talenten optimaal worden ingezet. Begint iemand zijn huidige functie te ontgroeien? Zoek dan actief naar een nieuwe rol waarbinnen dit talent kan doorgroeien. Zo krijgen je medewerkers energie en vervullen ze hun ambities. Denk niet alleen binnen de hokjes van de vacatures, maar bekijk hoe mensen met hun talent anders kunnen ingezet worden om je organisatie nog beter te maken.

Ga voor een hoge eNPS score

Kies als organisatie resoluut voor werknemersgeluk. Een hoge eNPS score toont aan dat je talenten gelukkig zijn op hun job. Het geheim voor een gelukkige werkvloer? Zet je mensen op de eerste plaats, je klanten op 2 en technologie op 3. Met deze filosofie voelen medewerkers zich gemotiveerd, en dit leidt automatisch tot tevreden klanten. Door de medewerker op 1 te zetten, plaats je dus tegelijk de klant op de eerste plaats. Gemotiveerde collega’s zijn onze meest krachtige ambassadeurs. Dat is het effect van Love for Talent.

Verwelkom boomerang-briljanten

Op elke werkvloer vertrekken er collega’s. Het verloop gaat vaak in golven. Als iemand vertrekt, neemt die soms mensen mee of zet anderen aan om rond te kijken. Maar dikwijls komen talenten weer terug; snel of juist na jaren ergens anders te hebben gewerkt. Deze boomerangs zijn goud waard voor je organisatie, want zij komen met nieuwe kennis en ervaring terug. Onderzoek zeker ook wat de aanleiding is maar vooral waarom ze terugkomen.

Bied het beste van twee werelden

Wie graag voor scale-ups werkt, houdt vooral van de mensgerichte aanpak binnen de organisatie. Tegelijkertijd zien talenten graag ambities binnen een bedrijf. En dus kan je maar beter het beste van twee werelden bieden. Namelijk een mensgerichte organisatie die nog niet ‘af’ is en waar processen gezamenlijk verder ontwikkeld worden. Maar toch geen start-up waar zaken vanaf de grond af aan moeten worden opgebouwd. Deze talenten voelen zich fijn omdat ze zien dat zij met hun kennis en ervaring maximaal effect hebben op de ontwikkeling van de organisatie.

Geef ruimte om te experimenteren

Uit onderzoek blijkt dat je talenten geboeid houdt door in te zetten op ontwikkeling en groei. Maar het is ook belangrijk om voldoende ruimte te geven voor experimenten. Het gaat vooral om toegevoegde waarde leveren in het product, het kunnen bouwen, verschil maken en aan mooie dingen werken. Geef talenten binnen je organisatie dan ook de ruimte om zaken uit te proberen. Toon hen jouw Love for Talent, zodat ze ondernemingszin tonen en hun talent volop kunnen ontwikkelen.

Dit opiniestuk werd geschreven door Linda Emmery, Director people & culture bij Visma Benelux. Linda krijgt de kriebels als ze collega’s hoort spreken over de ‘War for talent’. Zelf benadert ze het aantrekken én behouden van nieuw talent liever op een positieve manier. Ze gebruikt de term ‘Love for Talent’.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER