Leidt het uitstellen van loonsverhogingen tot personeelsverloop? 

Uit nieuwe gegevens van Robert Walters blijkt een groeiende bezorgdheid over personeelsverloop en ontevredenheid. Bijna de helft van de bedrijfsleiders heeft het personeelsverloop zien stijgen na het uitstellen van loonsverhogingen voor bedienden, zo blijkt uit nieuw onderzoek van Robert Walters.

De financiële trade-off

In de veranderende economische omstandigheden staan veel werkgevers voor moeilijke financiële beslissingen. De overheadkosten onder controle houden is een prioriteit geworden en in veel gevallen betekent dit dat salarisherzieningen moeten worden uitgesteld of teruggeschroefd.

Hoewel deze aanpak op korte termijn besparingen kan opleveren, zegt 36% van de respondenten dat het uitstellen van salarisverhogingen heeft geleid tot verminderde betrokkenheid binnen hun teams. Na verloop van tijd kan dit grotere gevolgen hebben voor het moreel, het personeelsbehoud en de bedrijfscultuur.

De prijs van het uitstellen van loonsverhogingen

“Organisaties staan onder zware druk om de kosten laag te houden en voor veel bedrijven waren salarisverhogingen dit jaar gewoon niet haalbaar. Sterker nog, 53% van de bedrijfsleiders gaf aan dat budgetbeperkingen en bedrijfsprestaties de belangrijkste redenen waren voor het uitstellen of beperken van salarisverhogingen,” zegt Özlem Simsek, Managing Director bij Robert Walters. “Ons onderzoek toont aan dat deze beslissingen, hoewel begrijpelijk, niet zonder gevolgen zijn. Of het nu gaat om een hoger verloop of een geleidelijke daling van de motivatie, bedrijven beginnen de gevolgen te voelen.”

Een kloof tussen werkgevers en werknemers

Uit het onderzoek blijkt ook dat de kloof tussen beslissingen van werkgevers enerzijds en verwachtingen van werknemers anderzijds steeds groter wordt. Van de werknemers die dit jaar geen loonsverhoging kregen, zei 57% dat ze nu actief op zoek zijn naar een nieuwe job. Zelfs onder degenen die wel een loonsverhoging kregen, gaf 65% aan dat deze lager was dan verwacht.

“Er is hier een duidelijke boodschap: zelfs als werknemers de situatie van het bedrijf begrijpen, zorgen onvervulde verwachtingen ervoor dat ze hun opties heroverwegen. En met AI-tools die het sollicitatieproces stroomlijnen, hebben werknemers meer mogelijkheden dan ooit om nieuwe opportuniteiten te verkennen,” voegt Özlem toe.

“Dit is waar salarisbenchmarking en marktinzichten zo belangrijk worden. Werknemers die geen loonsverhoging hebben gekregen, zijn mogelijk van plan om het salaris te bespreken in hun halfjaarlijkse evaluatie, en werkgevers zullen marktgegevens nodig hebben om geloofwaardig te communiceren, eerlijkheid aan te tonen en verwachtingen te managen.”

Andere retentiestrategieën

Naast het salaris adviseert Robert Walters werkgevers om creatief na te denken over wat ze kunnen bieden, waaronder relevante carrièreontwikkeling, flexibele werkregelingen en interne mobiliteitstrajecten.

“We zien dat steeds meer werkgevers zich afvragen hoe ze hun beste mensen kunnen behouden als salarisverhogingen niet aan de orde zijn,” concludeert Özlem. “Wanneer salarissen onder druk staan, zijn cultuur en communicatie belangrijker dan ooit. De organisaties die zullen slagen, zijn zij die een evenwicht vinden tussen kostenbeheersing en een doordachte, marktgeïnformeerde benadering van werknemersbetrokkenheid.”

ozlem3 2024 935x530 1

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER

Schrijf je in op de #ZigZagHR-Nieuwsbrief

  • Iedere dinsdagochtend om 8u00 in jouw mailbox
  • Ideeën, inspiratie, best & next practices over (de toekomst van) HR
  • Waarmee jij aan de slag kan in jouw organisatie of HR team