Op zijn jaarlijkse Winterevent reikte ETION in februari 2025 haar zevende Leadership-Award uit aan een leider die een positief verschil maakt in een context waar dat allesbehalve vanzelfsprekend is. In zijn 100ste bestaansjaar ging ETION daarvoor op zoek naar verschilmakers die zich rond conflictgevoelige thema’s onderscheiden als leider. Uit een longlist selecteerde de jury drie kandidaten die samen met hun omgeving uitgebreid bevraagd werden. Ine Van Wymersch mocht dit jaar deze Award in ontvangst nemen.
Dat we in gesprek konden gaan met Ine Van Wymersch, hebben we te danken aan Jochanan Eynikel, businessfilosoof bij de denktank van het ondernemersforum ETION. Hij is auteur van ‘Check-In’ en ‘Robot aan het stuur’ en in april komt zijn derde boek ‘Morele Intuïtie’ uit.
Etion staat voor een waardegedreven manier van werken en ondernemen en dat kan alleen als je leiders hebt die dat ook belichamen.
Met de Etion Leadership Award schuiven ze om die reden jaarlijks een aantal rolmodellen naar voren. “Ieder jaar vertrekken we vanuit een thema en voor onze 100ste editie gingen we op zoek naar verschilmakers die ondanks de complexe uitdagingen en soms sterke tegenstellingen toch vooruitgang boeken.”
Op het lijstje van laureaten staan klinkende namen als Saskia Van Uffelen (2018), Toon Bossuyt (2019), Didier Pierre (2020), Ignace Schops (2021), Aline Muylaert en Wietse van Ransbeeck (2023) en Jef Colruyt (2024). Dit jaar selecteerde de jury, na een uitgebreide bevraging drie genomineerden uit een longlist met Vlaamse private en openbare sector: sociaal ondernemer en chef Seppe Nobels, nationaal drugscommissaris Ine Van Wymersch en algemeen directeur van het KMSKA Carmen Willems. Alle drie brengen ze een hoopvol verhaal in een harder wordende wereld. Ze tonen daadkracht waar anderen vooral problemen zien.
Ine Van Wymersch werd uitgeroepen tot laureaat omwille van haar vermogen om in een sterk gepolitiseerd klimaat verschillende partijen rond een gemeenschappelijk doel te verbinden. Haar systemische aanpak, waarbij ze naast harde maatregelen ook aandacht heeft voor preventie en kwetsbare jongeren, wordt als baanbrekend beschouwd.
“Met haar team heeft ze als het ware een nieuwe manier van drugsbestrijding geïntroduceerd”, verduidelijkt Jochanan.
”In een tijd waarin de drugsproblematiek de actualiteit beheerst, is dat geen evidente opgave. Maar Ine durft haar nek uit te steken en spreekt heldere taal. Dit doet ze met een bescheidenheid die inspirerend werkt. Haar engagement komt bovendien met een persoonlijk risico, want ze is naast de premier een van de zwaarst beveiligde personen van ons land. Ze brengt een boodschap van hoop en dat is wat we nodig hebben.”

[foto’s: Eva Beeusaert – Jan Locus – Etion]