The day after tomorrow, Back to the Future, iRobot, Minority Report, … de reeks films die ons een beeld geeft van de toekomst is lang. Eén ding wordt in die scenario’s meestal vergeten: de toekomst van werken. Daar brengt het exclusieve evenement InspiHRation Day verandering in. Laat je inspireren door vijf beklijvende sprekers met hun visie over werken en specifiek over HR & Well-being nu en in 2030.
Mooie toekomst voor HR als technologie, goesting en geluk hand in hand gaan.
Goesting behouden
Fons Leroy, Arbeidsmarktdeskundige, is ervan overtuigd dat ‘goesting’ centraal staat in een HR-beleid. En daarin ligt een belangrijke rol voor zowel bedrijf als medewerker weggelegd. In het HR-beleid van vandaag zijn ‘leren’ en ‘opleiden’ belangrijke factoren, zodat wie nu aan boord komt, ook in 2030 nog over de juiste vaardigheden beschikt. Maar ook de medewerker moet openstaan voor het blijven leren en de steeds verhoogde wendbaarheid die van hem verwacht wordt. Tijdens InspiHRation Day gaat hij in op 14 sleutelvaardigheden waarover werknemers moeten beschikken. En welke acties jij nu moet ondernemen om klaar te zijn tegen the day after tomorrow.
Meer technologie, minder data
Technologie is alomtegenwoordig. Meer zelfs. Wie over een smartphone en een wifi-verbinding beschikt, kan overal werken. Technologische oplossingen zorgen voor meer automatisatie. De hype van het moment is dan ook artificiële intelligentie (AI). Dat biedt voordelen, maar kent ook een paar valkuilen. Bijvoorbeeld de data. AI heeft veel data nodig om te leren, maar de reeds gegenereerde data zijn niet altijd objectief. “Er zitten vaak subjectieve elementen in uit een vorig evaluatiegesprek of uit vroegere selecties”, vertelt Mieke De Ketelaere, AI-specialiste bij onderzoekscentrum Imec.
En wat binnen een paar jaar als de gebruiker beslist welke privé data hij aan welke organisaties toont en wat die organisatie daarmee mag doen? Dan krijg je minder data. Maar volgens Mieke is dat net de juiste manier om AI binnen HR & Well-being slimmer in te zetten. Hoe je hierdoor betere en snellere beslissingen kan nemen – rekening houdend met de privacy van de medewerker, vertelt Mieke op InspiHRation Day.
Gelukkig zijn
Geluk op het werk vertaalt zich in harde cash. Geluk doet het absenteïsme dalen en bevordert de prestaties. Laurence Vanhée van Happyformance gaat dieper in op de rol die de verschillende partijen hierin spelen: van de CEO, de HR en Well-being manager tot de medewerker zelf. Ze legt uit waarom zelfkennis zo belangrijk is en geeft op InspiHRation Day een aanzet tot het juist beantwoorden van vragen zoals: Waar hou ik van? Wat kan ik het beste? Hoe neem ik goede beslissingen?
Gelukkig zijn (x2)
Ook uit de praktijk blijkt dat gelukkig zijn wel degelijk vruchten afwerpt. EASI werd onlangs voor de vijfde keer op rij verkozen tot Great Place to Work en vorige week werden ze nog bekroond tot ‘L’Entreprise de l’Année®’ 2019. Volgens managing partner Thomas Van Eeckhout komt dit niet zomaar, hoewel het al start bij kleine dingen die een grote impact teweegbrengen. Denk maar aan erkenning. Een welgemeend compliment kan al het verschil maken. Ontdek dit en de andere succesfactoren volgens EASI op InspiHRation Day.
Menselijke KPI’s belonen
Trendwatcher Rik Vera wijst erop dat onze ondernemingen niet klaar zijn voor de nabije toekomst. “We hebben totaal geen idee hoe we tussen nu en 2030 AI en big data concreet kunnen inzetten. Op het vlak van HR hebben we daarbij de neiging net het tegenovergestelde te doen van wat zou moeten.” Volgens Rik Vera focussen bedrijven te veel op het digitaliseren van de interactie met de klant, terwijl die net ‘vermenselijkt’ moet worden. Er moet meer aandacht komen voor de moed, de nieuwsgierigheid en het doorzettingsvermogen van medewerkers. “HR gaat de komende jaren een manier moeten vinden om deze nieuwe KPI’s meetbaar te maken, te laten leven in de organisatie en die ook te belonen.”
Is jouw HR- & Well-being beleid klaar voor de toekomst? Mis de allereerste InspiHRation Day voor HR- & Well-being professionals niet en registreer je vandaag nog. Het volledige programma vind je hier.