PARTNERCONTENT

HR-outsourcing: een strategische beslissing die loont

Outsourcing als integraal onderdeel van je HR-strategie, het is geen nieuwe trend. Toch zien steeds meer bedrijven de meerwaarde in van zo’n injectie van competenties in hun organisatie. Maak kennis met Petra Fostier, Outsourcing Manager bij Group S, en ontdek de voordelen van outsourcing voor je HR-afdeling.

Outsourcing: win-win

Of je het nu outsourcing of uitbesteding noemt, Petra Fostier heeft het liever over samenwerking en vereenvoudiging. Het is een strategische beslissing voor de klant om een taak, een project of zelfs een hele HR-afdeling aan een gespecialiseerde HR-dienstverlener toe te vertrouwen.

“Geen enkele van mijn klanten ziet onze samenwerking als een kostenpost. Integendeel, het is eerder een manier om kosten te besparen en middelen vrij te maken. Want wees nu eerlijk, wie heeft op elk moment alle vaardigheden en competenties in huis? Outsourcing is net intelligent, want je brengt nieuwe en ontbrekende vaardigheden en competenties naar je eigen personeels­afdeling.”

Administratie en innovatie

Outsourcing betekent ook bedrijven begeleiden bij de algemene organisatie van hun human resources. Het betekent faciliteren, vereenvoudigen en de leiding nemen.

“We voeren niet alleen uit, we stellen ook proactief handige planningtools voor. Zoals AAPI en Pootsy, twee toepassingen van Group S die het personeelsbeheer in de horeca en de dienstenchequesector vergemakkelijken.”

Nieuwe outsourcing trends

Vervanging bij ziekte of tijdelijke afwezigheid, structurele of zelfs strategische versterking, dat zijn vrij standaard outsourcingopdrachten. Toch merkt Petra nieuwe trends in de vragen van klanten.

“We werken steeds vaker samen om salarissen te benchmarken, loonpakketten te optimaliseren, HR-beleid te vernieuwen en processen te verbeteren. En dat is geen toeval in een tijd waarin alles draait om het behouden en aantrekken van talent. Onze klanten willen het beter doen dan de concurrentie en houden de markt, die voortdurend verandert, nauwlettend in de gaten. Employer branding is een prioriteit geworden.”

Outsourcing als strategische beslissing

Outsourcing is uitgegroeid tot een echt strategische beslissing, waardoor langdurige partnerships met HR-dienstverleners ontstaan. Volgens Petra stelt het organisaties in staat om vaardigheden te verwerven, technologisch te evolueren en hun personeelsbeheer concreet te verbeteren. Kortom, het versterkt hun concurrentiepositie. Outsourcing is dus niet alleen een economische keuze. Het helpt ook om innovatie en groei te stimuleren.

Het verschil maken met een talentpool

Zoals altijd is de uitdaging je te kunnen onder­scheiden op de markt. Petra gaat die uitdaging aan met een team van HR-experten die onmiddellijk beschikbaar zijn. “In alle bescheidenheid denk ik dat dat echt onze kracht is. Ik ben erin geslaagd om een talentenpool op te bouwen die ik kan detacheren zodra klanten daar behoefte aan hebben. Behalve onze snelle inzetbaarheid zijn onze wendbaarheid en oplossingsgerichtheid echte troeven. We zoeken altijd oplossingen op maat van onze klant.”

En hoewel Petra het bedrijf van een klant natuurlijk niet vanbinnen en vanbuiten kent, weet ze wel dat haar consultants toppers zijn in hun vakgebied. “We gaan altijd vol inspiratie van de ene opdracht naar de andere, en delen onze knowhow, ideeën en inzichten met al onze klanten.”

Een dienstverlener die klanten graag zien komen

Het unieke aan outsourcing is volgens Petra dat bedrijven hen echt graag zien komen:

“We brengen oplossingen, de HR-afdeling kan ervan op aan dat we voor continuïteit en structuur zorgen. Want outsourcing helpt vaak om orde te scheppen in de chaos, om ademruimte te creëren. En ja, daar krijgen we vaak een bloemetje voor, letterlijk en figuurlijk.”

Staat outsourcing synoniem voor payrolling?

Ja, maar het is meer dan dat. HR-outsourcing is ook alles wat je niet zelf wil of kan doen. “We kunnen een hele HR-afdeling overnemen als dat nodig is. Als we dat mandaat krijgen, werken we nauw samen met de werknemers om hun vragen te beantwoorden of om hen te ondersteunen in hun carrière”, legt Petra uit.

One size doesn’t fit all

Outsourcing consultants hebben een heel specifieke job. Ze dragen verschillende petjes, ze moeten flexibel en veerkrachtig zijn: “Het is niet iedereen gegeven. Het vraagt specifieke vaardigheden en je moet je snel kunnen aanpassen aan verschillende bedrijfsculturen. Een one size fits all-benadering is dus niet aan de orde. Maar dat maakt het net spannend”, benadrukt Petra.

Waarom een beroep doen op HR Sourcing?

  • Je hebt de ambitie om groei en verandering te faciliteren binnen je bedrijf
  • Je wil je blijven focussen op je eigen kernactiviteiten
  • Je wil nieuwe competenties aantrekken om bedrijfs­continuïteit te garanderen

Is outsourcing iets voor jouw bedrijf?

Neem dan gerust contact op met Petra Fostier.
+32 471 56 48 96 [email protected]

www.groups.be

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Jouw verhaal lanceren bij #ZigZagHR?

Bespreek met ons de opties om jouw branded content op onze site te zetten.

Ook interessant

LEES MEER