Hoe staan KMO’s anno 2023 tegenover ESG?

Duurzaamheid neemt in onze maatschappij steeds vaker een prominente rol in. Nieuwe Europese duurzaamheidsrichtlijnen zoals de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verplichten bedrijven om over de impact van hun activiteiten op mens, maatschappij en milieu (Environmental, Social, Governance of ESG) te rapporteren. Vanaf 2025 moeten namelijk alle beursgenoteerde bedrijven en bedrijven van openbaar belang rapporteren over hun boekjaar 2024.

De horizon van 2025 lijkt misschien ver weg, maar vergis je niet: de impact van CSRD is veelomvattend en beslaat de gehele waardeketen. Hierdoor zullen niet alleen grote ondernemingen, maar ook hun leveranciers en partners – jij als kmo – zich moeten aanpassen. We zijn met z’n allen op weg naar een duurzamere bedrijfsvoering. Dat heeft heel wat voordelen, maar het implementeren van zulke nieuwe richtlijnen kan een complexe uitdaging vormen voor veel bedrijven.

Hoe staan kmo’s anno 2023 tegenover ESG?

Om te achterhalen hoe kmo’s naar duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen kijken, lanceerde Vandelanotte een bevraging bij haar klanten.

Uit die resultaten blijkt dat zo’n 20 procent van de kmo’s (nog) niet weet waar ESG precies voor staat. ESG, een acroniem voor Environmental, Social en Governance, verwijst naar de criteria die gehanteerd worden om te evalueren of en hoe duurzaam en sociaal verantwoord een onderneming, wel ja, onderneemt.

Het eerste wat nodig is, is het creëren van een collectief bewustzijn rond het belang van ESG. En dat is er wel: 80% van de kmo’s geeft namelijk aan duurzaam en sociaal verantwoord ondernemen belangrijk te vinden.

Maar dat collectief bewustzijn werpt pas zijn vruchten af in de onderneming wanneer beleid en doelstellingen er ook op zijn afgestemd. En daar wringt nu net het schoentje.

De meeste kmo’s melden dat ESG van belang is, maar het probleem is dat die prioriteit zich tot nu toe nog niet op veel plaatsen vertaald heeft naar concrete acties. Uit de enquête blijkt dat 75 procent van de kmo’s nog geen ESG-doelstellingen geformuleerd heeft en 80 procent geen dedicated ESG officer heeft, of externe hulp inschakelt om zich verder te informeren.

Uit de resultaten van de bevraging stellen we vast dat zij die wel ESG-doelstellingen hebben geformuleerd dat vrij recent deden. Zo heeft een derde van de ondernemingen ze sinds minder dan één jaar.

Wat is nu net het belang van duurzaamheid?

De impact van duurzaam ondernemen is groot op zowel de maatschappij als de onderneming zelf. “Steeds meer investeerders kijken met een duurzaamheidsblik naar de bedrijfspraktijken en laten hun kapitaalinjecties hiervan afhangen. Ook talent hecht steeds meer waarde aan in welke mate een onderneming ‘ethisch handelt’ voor mens en planeet. Het is dus essentieel om duurzaamheid hoog op de agenda te zetten, niet alleen voor de reputatie maar ook voor de inkomsten van je bedrijf”, zegt Anneleen Wydooghe, Sustainability Expert bij Vandelanotte. Met een sterke reputatie rond ESG trek je dus eenvoudiger investeerders, leveranciers, subsidies of openbare aanbestedingen aan. Dat maakt je bedrijf dan weer aantrekkelijker op de arbeidsmarkt waardoor klanten zich ook meer aan je zullen binden.

Je schuift het stellen van ESG-doelstellingen ook best niet voor je uit als je je onderneming futureproof wil maken.

Duurzaam ondernemen zorgt er namelijk ook voor dat je alert bent voor uitdagingen en klaar om je als bedrijf opnieuw heruit te vinden wanneer het nodig is. Door prioriteit te geven aan ESG, ben je namelijk voorbereid op de risico’s op de lange termijn en bespaar je kosten. ESG maakt je klaar voor de toekomst.

Bovendien is het een unieke kans om een aantal strategische keuzes te professionaliseren en eens kritisch stil te staan bij waar je als onderneming naartoe moet/wil.

Ten slotte, is het ook gewoon het juiste om te doen: ondernemen doe je niet enkel voor de komende jaren, maar voor hele generaties.

Anneleen Wydooghe, Sustainability Expert bij Vandelanotte

“We willen kmo’s wijzen op het belang van duurzaamheidsdoelstellingen want men onderschat vandaag nog te vaak de invloed van een duurzaam beleid. Heel wat bedrijven zijn zich niet bewust van de impact die ESG heeft op de welvarendheid van hun onderneming, of ze kennen de mogelijke impact wel, maar weten niet hoe ze aan de rapportering moeten beginnen. Daar willen we bij Vandelanotte verandering in brengen”.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER