Het regeerakkoord van de nieuwe federale regering bevat enkele belangrijke maatregelen om zowel studentenjobs als flexi-jobs aantrekkelijker te maken. Studenten kunnen voortaan meer uren per jaar werken zonder verlies van fiscale voordelen, terwijl het inkomensplafond voor flexi-jobs verhoogd wordt en niet langer beperkt is tot bepaalde sectoren. Dit opent de deur voor organisaties om een divers en multigenerationeel team op te bouwen. Hoe creëer je een succesvolle samenwerking tussen verschillende generaties? Jens Spittael-Speeckaert, Director bij Robert Walters, legt uit.
Waarom een multigenerationeel team een troef is
Een team waarin verschillende generaties samenwerken, brengt een brede waaier aan voordelen met zich mee. Ervaren medewerkers dragen hun vakkennis en expertise over aan jongere collega’s, terwijl studenten en jonge professionals frisse perspectieven en innovatieve ideeën introduceren. Dit leidt tot een dynamische werkomgeving waarin kennisdeling, creativiteit en innovatie centraal staan. Daarnaast weerspiegelt een divers samengesteld team beter de samenleving en kan het daardoor effectiever inspelen op de uiteenlopende behoeften van klanten en stakeholders.
Jens Spittael-Speeckaert: “Hoewel het managen van een multigenerationeel team extra aandacht vergt, bijvoorbeeld op het gebied van communicatie, samenwerking en leiderschapsstijl, wegen de voordelen ruimschoots op tegen de uitdagingen. Door bewust te investeren in een cultuur van inclusie en respect, kunnen organisaties de kracht van een diverse leeftijdsmix optimaal benutten.”
De ‘un-retiring’ trend: meer 65-plussers in loondienst
De laatste tien jaar is het aantal 65-plussers in loondienst verdubbeld, volgens cijfers van de RSZ. Dit fenomeen, ook wel de ‘un-retiring’ trend genoemd, is niet alleen zichtbaar in België, maar in heel Europa. Steeds meer senioren kiezen ervoor om (gedeeltelijk) aan het werk te blijven, en daar zijn verschillende redenen voor:
- Financiële zekerheid: door stijgende levenskost en veranderende pensioenregelingen kiezen veel ouderen ervoor om langer actief te blijven op de arbeidsmarkt.
- Zingeving: voor veel senior professionals biedt werk een gevoel van voldoening, omdat ze nog steeds een waardevolle bijdrage kunnen leveren. Sommigen halen er bovendien plezier uit om hun kennis en ervaring over te dragen aan jongere generaties.
- Sociaal contact: werk zorgt voor dagelijkse interacties en een gevoel van verbondenheid, wat belangrijk is voor zowel mentaal welzijn als levenskwaliteit.
“Dankzij regelingen zoals flexi-jobs of tijdelijke (parttime) contracten kunnen senioren op een laagdrempelige en aantrekkelijke manier blijven bijdragen aan de economie. Dit is niet alleen voordelig voor 65-plussers zelf die zo kunnen werken op een manier die het best bij hen past, maar ook voor organisaties die hiermee talenttekorten kunnen opvangen. In domeinen zoals boekhouding, waar ervaren medewerkers schaars zijn, kunnen bedrijven hun voordeel halen uit de inzet van senior professionals,” merkt Jens Spittael-Speeckaert op.
Voordelen voor de ambitieuze student
Niet alleen organisaties profiteren van de inzet van studenten, ook voor de studenten zelf zijn er tal van voordelen verbonden aan een studentenjob:
- Financieel duwtje in de rug: een studentenjob biedt extra inkomsten, wat helpt om studiekosten, huisvesting en andere uitgaven te bekostigen.
- Relevante ervaring opdoen: werken in een sector of functie die aansluit bij de studies geeft studenten een voorsprong bij het behalen van hun diploma en het betreden van de arbeidsmarkt. Relevante werkervaring op je cv geeft je een streepje voor op andere kandidaten bij het solliciteren.
- Nuttige skills ontwikkelen: in een multigenerationeel team krijg je de kans om te leren van collega’s met uiteenlopende ervaring en skills.
- Sociaal contact en netwerk opbouwen: werken in een professionele omgeving helpt studenten om hun netwerk uit te breiden en waardevolle connecties te leggen die later van pas kunnen komen.
Hoe bouw je een gezonde multigenerationele werkcultuur?
Om een multigenerationeel team optimaal te benutten, is het belangrijk om een inclusieve en samenwerkingsgerichte cultuur te bevorderen. Hier zijn enkele praktische tips:
- Stimuleer interactie: organiseer intergenerationele workshops of mentorprogramma’s waarin jong en oud van elkaar kunnen leren.
- Creëer flexibele werkvormen: sommigen zoeken vaak afwisseling en flexibiliteit, terwijl anderen stabiliteit waarderen. Zorg voor een werkomgeving die beide behoeften in evenwicht brengt.
- Zet in op gedeelde waarden: focus op gedeelde doelen en waarden binnen het team, in plaats van de verschillen te benadrukken.
- Maak gebruik van elkaars sterktes: geef ervaren medewerkers een coachende rol en laat jongeren processen optimaliseren.
- Voorkom generatiestereotypen: benadruk individuele talenten en competenties in plaats van te werken met vooroordelen over leeftijd.
“Het nieuwe regeerakkoord rond studenten- en flexi-jobs biedt organisaties een unieke kans om een krachtig multigenerationeel team op te bouwen. Door jong talent en ervaren krachten samen te brengen, kunnen bedrijven profiteren van een bredere kennisbasis, innovatie en een sterkere klantgerichtheid. Het succesvol beheren van zo’n diverse workforce vraagt om bewuste strategieën, maar de voordelen zijn het meer dan waard,” besluit Jens Spittael-Speeckaert.
