Hoe blijf je bij als HR professional? Dit is de top 10 van Stijn Baert

Welke informatie, indicatoren en experten moet HR best volgen om de arbeidsmarkt te begrijpen, trends op tijd te zien ontkiemen en relevant onderzoek te kunnen raadplegen?

We vroegen het aan Stijn Baert, professor Arbeidseconomie aan UGent en de kritische analist par excellence over alle kronkels van de Belgische arbeidsmarkt en het al dan niet efficiënte beleid ter zake. Hij antwoordde met zijn top 10.

www.ugent.be/ugentatwork

Door mijn aderen stroomt blauw én geel bloed, de kleuren van de UGent. Deze nummer 1 mag dus niet verbazen, al méén ik het wel. De website van UGent @ Work regelmatig bekijken, is wat ik iedereen die met HR bezig is, beslist aanraad.

UGent @ Work brengt een dertigtal professoren samen, die in allerlei vakgebieden onderzoek naar werk en arbeidsmarkt leiden. Om hun onderzoek terug te geven aan de maatschappij, maken ze gebruik van hedendaagse kanalen, zoals kennisclips, een weblog en beleidsgerichte stories.

  • Hoe zit het met het welzijn op het werk van de Vlaming?
  • Hoe kan je via jobcrafting bore-out vermijden?
  • Hoe kan je stress evidence based tegengaan?

Dat zijn slechts enkele van de thema’s die recent onder de loep geschoven werden.

www.vdab.be

De VDAB en haar website worden sterk onderschat. Net zoals ik elke Vlaamse werknemer aanraad om om de zoveel jaar de uitgestoken hand van de VDAB aan te nemen wanneer het gaat om loopbaancoaching – even uitzoomen samen met een specialist – vind ik de website regelmatig bezoeken een must.

De vacature- en werkzoekendenberichten vatten elke maand opnieuw de dynamieken op de arbeidsmarkt. Geen enkele andere verspreider van arbeidsmarktdata speelt zo kort op de bal.

https://hbr.org/

Harvard Business Review doet wat hij belooft: leiders inspireren. Dit befaamde vakblad houdt mooi het midden tussen wetenschappelijke onderbouwing en directe maatschappelijke relevantie.

Wie mee wil zijn met de laatste (wetenschappelijke) managementinzichten, is hier aan het juiste adres.

  • Waarom slagen sommige teams er beter in dan andere om hun medewerkers te houden?
  • Hoe ga je best om met medewerkers die een trauma achter de rug hebben?

Dit zijn enkele vragen die recent gegrond beantwoord werden.

www.frederikanseel.com/

Eén van mijn grote voorbeelden toen ik zelf als onderzoeker startte, was psycholoog Frederik Anseel. In zijn onderzoek bestudeert de professor hoe individuen bijdragen aan het succes van ondernemingen én welke rol motivatie en leiderschap daarin spelen.

Op zijn website kan je doorklikken naar zijn weblog, waar hij met hoge frequentie reflecties deelt.

  • Over waarom de capaciteit om bij te leren de belangrijkste kwaliteit van medewerkers is, bijvoorbeeld.
  • Of over hoe je in tijden van hybride werken het best nieuwe medewerkers integreert.

https://journals.plos.org/

Voor wie graag wil grasduinen in de wetenschappelijke literatuur, is er de website en het tijdschrift Plos One. Het is uitgesproken multidisciplinair.

Topics worden vanuit alle mogelijke vakgebieden aangesneden, zodat je de volledige puzzel kan leggen voor een onderwerp dat je interesseert. En alle artikels zijn open access, je moet dus nooit betalen om toegang te krijgen.

https://ec.europa.eu/eurostat

De databank van Eurostat is de toegangspoort tot arbeidsmarktdata die ik het meest gebruik. Cijfers over werkzaamheid, werkloosheid, inactiviteit, maar ook welzijn op het werk, levenslang leren of loonongelijkheid… J

e vindt hier een schat aan informatie, waarbij je België meteen kunt afzetten tegenover de andere Europese landen. De toegang is gratis.

http://www.twitter.be

Er zijn weinig media waar ik de laatste tijd zoveel nieuwe informatie oppik als Twitter. Begonnen als een virtueel café, waar iedereen boodschappen kan delen en op berichten reageren, is het nu (ook) een medium waar thought leaders hun ideeën voor het eerst met de wereld delen.

Volg een aantal HR specialisten die je boeien en je zal zien dat een constante stroom van nuttige links op je afkomt. Hetzelfde geldt voor LinkedIn, dat interessante denkers steeds vaker gebruiken als een weblog 2.0.

Zou ik zeker volgen: @AdelienDecramer @DieterVerhaest @EvangeliaDemerouti, @AudenaertMieke @MathiasCelis @JosAkkermans @mariek_vda @EvelineScho en @DBuyens!

www.stijnbaert.be

Een beetje zelfpromotie mag? Ik maak er een punt van om mijn onderzoeken te voorzien van een Nederlandse samenvatting. Omdat niet mijn wetenschappelijke peer mijn baas is, maar wel de Vlaamse belastingbetaler…

Op mijn website vind je ook een register met alle praktijktesten naar arbeidsmarktdiscriminatie sinds 2005. In één oogopslag kan je nagaan hoe pakweg genderdiscriminatie zich in verschillende landen manifesteert.

www.burnoutassessmenttool.be

Er wordt veel gesproken over burn-out, maar niet altijd op een wetenschappelijk onderbouwde manier. Nochtans ligt de Vlaming Hans De Witte mee aan de grondslag van een belangrijke maatstaf om burn-out te meten.

Wie zelf haar/zijn risico op burn-out wil inschatten, kan dit doen via de gratis tool van de Burn-out Assessment Tool. Met Nederlandse gebruikshandleiding!
Op de website vind je ook wetenschappelijke artikels.

www.zigzaghr.be

Niet alleen #ZigZagHR op papier is elke maand weer de moeite waard, ook de online poot van de community verdient de aandacht van de HR specialist. In het bijzonder raad ik de podcasts aan. Zalige vertraging tussen al het snelle nieuws.

Correcte informatie door de echte specialisten in plaats van oppervlakkigheid en desinformatie. Beluister zeker de aflevering met Filip De Fruyt en Bart Wille over de (on)zin van persoonlijkheidstests.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER

Wil jij graag meer van dit soort artikels lezen? Schrijf je dan nu gratis in op de #ZigZagHR-nieuwsbrief.