De zin en onzin over persoonlijkheidstests met prof Filip De Fruyt & prof Bart Wille #98

Eén van de grootste problemen met heel wat persoonlijkheidstests is dat er geen nuance is. En toch worden tal van persoonlijkheidstests al jaren door HR professionals (verkeerd?) gebruikt.

  • Wat is persoonlijkheid?
  • Hoe meet en test je dat?
  • Is het überhaupt zinvol om persoonlijkheid te testen?
  • Welke tests brengen op een betrouwbare manier persoonlijkheid in kaart?
  • Hoe ga je aan de slag met de resultaten?
  • En hoe stabiel is persoonlijkheid eigenlijk?

Dat ontdek je in deze aflevering van Brainpickings, dé Podcast show voor HR professionals en leidinggevenden.

Het is verleidelijk om mensen van een label te voorzien. Want dat maakt het makkelijker. Het geeft ons een handleiding voor hoe we met mensen moeten omgaan, hoe we hun gedrag kunnen verklaren en begrijpen. De waarheid is dat je mensen niet kan vatten in 4 kleuren of 16 types en dat persoonlijkheidseigenschappen, net zoals lichaamslengte en -gewicht, normaal verdeeld zijn. Net zoals de meerderheid van de mensen niet uitgesproken groot of dik is, zijn mensen ook niet uitgesproken extravert of introvert.

Deze XL editie van Brainpickings (50 minuten!) loopt over van waardevolle inzichten van twee ervaren academici, Bart Wille en Filip De Fruyt, over validiteit en betrouwbaarheid van persoonlijkheidstest met op het einde 5 concrete tips en aanbevelingen voor HR.

Met #ZigZagHR dagen we jou uit om jezelf en je vakgebied heruit te vinden. Dat doen we met ons maandelijks vaktijdschrift, met onze wekelijkse nieuwsbrief, dagelijkse updates via onze Social Media kanalen én met deze podcast. Dan kruip ik in het hoofd van een HR professional, een HR expert, thought leader of één van onze veel abonnees om daar ideeën, inspiratie, best & next practices te stelen waar jij mee aan de slag kan in jouw organisatie of in jouw HR team.

Abonneer je zeker op ons youtube kanaal of volg ons op jouw favoriet podcast kanaal!

Bekijk of beluister onze podcasts op

Ook interessant

BEKIJK OF BELUISTER MEER