PARTNERCONTENT

Hard work is no longer critical to be a good performer

Een nieuwe tijd vraagt om een scherp antwoord. Huis voor Veerkracht is nu Oh My People – Making Stress Work. Deze maand: Wat moeten we met het fenomeen quiet quitting? Elke Van Hoof gidst ons door de diagnose én remedie.

Workhardplayhard, de mantra van de afgelopen 20 jaar, is aan zijn laatste adem toe. Met de opkomst van de complexe VUCA-wereld steeg het werkritme. Om die nieuwe realiteit te managen, gingen we hard werken. Go the extra mile… We hollen onszelf voorbij. Hier hangt een prijskaartje aan vast dat zich niet alleen uit in stress en burn-out, maar evengoed in werksfeer en loyaliteit.

We kennen dan wel niet The Great Resignation in onze contreien, we kregen iets veel ergers: quiet quitters, werknemers die blijven, maar slechts het strikte minimum doen. Onderzoeksbureau Gallup meldt dat bijna 50% van de Amerikaanse workforce onder deze categorie valt. Deze werknemers zijn niet alleen gedeconnecteerd, ze brengen ook niet meer de innovatie, creativiteit en wendbaarheid die je bedrijf vandaag broodnodig heeft.

Dichtbij huis zien we gelijklopende trends. Met de 3D-scan voor Stresscrafting® monitoren we de mate van activatie. Hoe ver willen je werknemers meegaan en actief investeren in werkplezier en welbevinden op de werkvloer?

Wat blijkt? 45% zijn quiet quitters en ongeveer 20% zijn zelfs loud quitters die zich actief én zichtbaar verzetten.

Deze groep is dus sterk vertegenwoordigd. Ze kunnen zich wel veerkrachtig voelen, wat maakt dat je deze trend niet onmiddellijk kan blootleggen op basis van klassieke engagementbevragingen. Meer nog, vandaag is 50% van het verloop direct gerelateerd aan redenen die vallen binnen quiet quitting.

Dit fenomeen zet dus ook druk op je retentie: blijft iedereen lang genoeg om een goede return-on-investment te bieden én is het verloop voldoende om de werknemers actief, geëngageerd en creatief te houden?

Dé uitdaging die HR de komende tien jaar het hoofd dient te bieden, is het einde van de vanzelfsprekendheid.

De gekende oplossingen zullen onvoldoende blijken om van deze quiet quitters (opnieuw) ambassadeurs te maken. Belangrijke verschuivingen zullen we terugzien in het steeds prominenter aanwezig zijn van jobcontent-vraagstukken, waar niet de kwantiteit maar de kwaliteit voorop staat. What’s in it for me? Hoe maak je als werkgever van mij als werknemer een betere versie?

Er zal ook nog meer druk op retentie komen. En daar schuilt een opportuniteit voor ons als welzijnsambassadeurs: voor rekrutering en onboarding zullen grote budgetten nodig zijn om de oorlog om talent te winnen. Wanneer we daar als welzijnsambassadeurs ook een meerwaarde kunnen bieden in het profilen van de retentie, kan je als bedrijf een goed rendement halen, want niets zo erg als een high potential die te vroeg vertrekt of die niet tot zijn/haar potentieel komt.

Waar welzijnsbudgetten in de crisis onder druk zullen komen te staan, kunnen we onze meerwaarde tonen via retentie-vraagstukken en zo welzijn hoog op de agenda houden.

En ja, #workhardplayhard zal een stille dood sterven, maar dat is nog niet zo slecht, want onszelf heruitvinden op werkvlak zal een marathon blijken en geen sprint…

+++

Wil je graag leren over de theorieën die Oh My People heeft uitgebouwd?
Schrijf je dan in voor onze Human Capital Management® training via deze link

Presenteïsme of quiet quitting?

Bij presenteïsme komt een werknemer met gezondheidsproblemen toch werken. Bij quiet quitting beslist de werknemer niet meer mee te gaan in wat hij/zij ervaart als de slavernij van het werk. Hij/zij presteert nog slechts het absolute minimum. Bij presenteïsme blijft men werken uit verantwoordelijkheidsgevoel, schuldgevoel naar andere teamleden of noodzaak omdat het werk anders blijft liggen.

+++

Prof. dr. Elke Van Hoof is professor aan de VUB, zaakvoerder van het Huis voor Veerkracht en Stichter van Ally Institute. Naast de Insourcing®-techniek voor de behandeling van stressgerelateerde aandoeningen, creëerde ze Stresscrafting®, een techniek waarmee men toxische stress op de werkvloer duurzaam wegwerkt. Ze bouwde ook de gecertifieerde opleiding Human Capital Management® uit. Ze is de auteur van onder andere Eerste hulp bij Telewerk (LannooCampus, 2020), De Chief Happiness Officer (LannooCampus, 2017) en Eerste hulp bij stress & burn-out (Lannoo, 2017).

DSC 9099 min
XX FOTO 28 29 OH MY PEOPLE LOGO Nieuw 02

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Jouw verhaal lanceren bij #ZigZagHR?

Bespreek met ons de opties om jouw branded content op onze site te zetten.

Ook interessant

LEES MEER