PARTNERCONTENT

Happiness at work in 2023: zet in op persoonlijke mijlpalen

Volgens Trends in HR was inzetten op werkgeluk het voorbije jaar één van de belangrijkste HR thema’s. Maar waarom is het zo belangrijk? En hoe blijf je er in 2023 aan werken?

Werkgeluk

Herhaling is de moeder van de perfectie: wie gelukkig is op het werk, is productiever, creatiever, innovatiever, cognitief flexibeler en verzuimt minder. Dat waardering daar een grote rol bij speelt, staat buiten kijf.

Onderzoek van het HappinessBureau toont zelfs aan dat naast een te hoge werkdruk niets werknemers zo ongelukkig maakt als een gebrek aan waardering. Onderzoek van Kadonation (*) bevestigt dan weer de link tussen werkgeluk en waardering op persoonlijke momenten. Hoe persoonlijker je blijk van waardering, hoe groter het effect.

Maar op welke momenten verwachten je werknemers die waardering van jou?

Persoonlijke mijlpalen

Je kan op vele momenten je medewerker waarderen: bij een (werk)verjaardag, geboorte, huwelijk of feestdag (Suikerfeest, Kerstmis,…), tot op specifieke gelegenheden zoals de Dag van de Medewerker of de Dag van de Zorg. Maar welke momenten zijn nu het belangrijkst? Het onderzoek van Kadonation schept helderheid.

Zeven op de tien Belgische werknemers ontvangen van hun werkgever ten minste één geschenk per jaar. Bij jonge werknemers (18-34 jaar), is dit zelfs acht op de tien. Kerst en Nieuwjaar zijn met voorsprong de gelegenheden waarvoor men het vaakst wat krijgt. Sinterklaas en uitzonderlijke prestaties vervolledigen de top drie.

In Nederland zijn de cijfers opvallend hoger. Daar krijgen acht op de tien werknemers een cadeau, en zelfs negen op de tien bij jongere werknemers. Ook daar wordt gul omgesprongen met geschenken in de eindejaarsperiode. Daarnaast geven werkgevers vaker iets voor Sinterklaas en een verjaardag.

Maar zijn dat ook de gelegenheden die voor je medewerkers belangrijk zijn?

Over het algemeen liggen de verwachtingen van werknemers in lijn met de momenten waar werkgevers het vaakst op inzetten. Al is er een verschil wanneer het gaat om geschenken op je verjaardag, nochtans hét persoonlijke moment bij uitstek. Werknemers verwachten op dat moment vaker een geschenk dan wat ze in de praktijk krijgen.

Hiep hiep hiep!

In zowel België (vier op de tien) als Nederland (ruim de helft) zijn het de jonge medewerkers die meer waarde hechten aan een verjaardagsgeschenk van de werkgever.
Hoe belangrijk ook, de realiteit is dat slechts één op de tien werknemers een verjaardagsgeschenk krijgt van de werkgever.

Zet je als werkgever in op dat waardevolle moment, dan heb je dus zeker een streepje voor.

De grootste reden die werkgevers aanhalen om niet te waarderen op een verjaardag, is de angst om iemand te vergeten. Vooral in grotere organisaties is dit een terechte vrees. Daar gebeurt het zelfs dat geschenken worden opgestuurd naar werknemers die het bedrijf intussen verlieten.

Ook de bijhorende administratie en het zich steeds herhalende zoekwerk naar een geschikt geschenk zijn redenen waarom werkgevers momenteel weinig inzetten op deze persoonlijke mijlpaal.

Maak waardering makkelijk

Maar wat als het ook anders kon? Zou je je werknemers verrassen voor hun verjaardag of andere persoonlijke mijlpalen als het je geen enkele moeite kostte?

Kadonation biedt met hun geschenkplatform Kadonation Select een geïntegreerde oplossing voor mensgerichte bedrijven. Bedrijven koppelen hun digitaal personeelsbestand, en schenken in geen tijd – of zelfs automatisch – leuke attenties aan jarige werknemers. Al dan niet met persoonlijke (video)boodschappen van het team.

Zowel een breed aanbod aan fysieke geschenken als een digitale of fysieke cadeaubon behoren tot de mogelijkheden. Met die cadeaubon kan de gelukkige dan weer levenslang terecht bij ruim 80 winkels.

Bovendien ijvert Kadonation samen met haar klanten voor een betere wereld: voor elke € 100 aan verjaardagsgeschenken, schenkt het € 1 aan FEESTvarken vzw. Zo schenk je niet enkel je werknemers, maar ook een kind in armoede een onvergetelijke verjaardag.

Benieuwd naar het ideale personeelsgeschenk voor verjaardagen? Wat is het gemiddelde budget en wat krijgt je medewerker eigenlijk het liefst? Scan de QR-code en ontdek het meteen in de gratis digitale gids!

>> Surf naar https://www.kadonationservices.com/nl/stappenplan_verjaardag

(*) Onderzoek uitgevoerd door InSites Consulting bij 2000 medewerkers in België en Nederland, februari 2021

XX FOTO 64 65 EXPERT Kadonation LOGO

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Jouw verhaal lanceren bij #ZigZagHR?

Bespreek met ons de opties om jouw branded content op onze site te zetten.

Ook interessant

LEES MEER