Gastblog Thomas Smolders: The ride of a lifetime

Zeg Lesley, ook voor HR is dit echt wel een leestip: The ride of a lifetime.  De auteur vertelt bijvoorbeeld over hoe hij met ontslagen omgaat, wanneer iemand een storende factor in een team is, hoe je ego’s kan aanpakken, wat je als manager wel/niet moet doen… Het is een berichtje van Thomas Smolders, Techno viking – want zo omschrijft Thomas zichzelf – bij In the Pocket. Thomas heeft afgelopen weekend ‘The Ride of a Lifetime’ gelezen, het boek van Robert ‘Bob’ Iger dat eind september verscheen. Thomas deelt zijn belangrijkste take aways:

Toen Iger in 2005 aan het hoofd van Disney kwam, zat The House of the Mouse in woelig water. De films die de studio uitbracht waren geen financiële en artistieke hoogvliegers – Treasure Planet of Brother Bear, iemand? – en het bedrijf werd langs alle kanten belaagd.

Vijftien jaar later is het aandeel van Disney met een slordige 400% gestegen, werden verschillende concurrenten (Pixar, Lucasfilm, Marvel, 21st Century Fox) overgenomen en lanceerde het bedrijf een reeks eigen streaming platformen. In zijn boek blikt Iger daar zeer openhartig op terug – en al van bij de inleiding is duidelijk dat hij er geen sprookjesverhaal van zal maken. Zo vertelt Iger dat Disney een gedroomd doelwit voor terroristen is (want: symbool voor het Westen én het zou mediagenieke beelden opleveren) en hoe hij daar als CEO mee omgaat. Van een binnenkomer gesproken.

Ook in de rest van het boek windt Iger er geen doekjes om en noemt hij zijn fouten én de mensen die hij heeft ontslagen bij naam. Aan de hand van zijn eigen carrière – hij werkt intussen 45 jaar bij ABC (overgenomen door Disney) en Disney – geeft hij zijn lessen mee waar iedere manager wat aan zal hebben.

Mijn favorieten:

De manier waarop hij de integratie van Pixar heeft aangepakt.

Een bedrijf met een andere cultuur overnemen in de hoop dat wat van hun creativiteit af zal stralen op de corporate die je geworden bent loopt vrijwel altijd fout af.

Iger zag in dat vrijheid extreem belangrijk zou zijn en wist Steve Jobs (op dat moment CEO van Pixar) te overtuigen van een deal die vooral in het voordeel van Disney speelde. Doordat hij zo veel respect had voor de bedrijfscultuur, sloeg hij er nadien ook in om Marvel en Lucasfilm over te nemen.

Als je feedback geeft, begin dan niet negatief of met iets klein. Managers focussen graag op kleine details om te verbergen dat ze geen groot en coherent verhaal als feedback hebben. Als je onbeduidend begint, ben je onbeduidend.

‘Managing creativity is an art, not a science’

Als je als leider niet zelf het werk doet, gaan de mensen rondom je dat weten en zal je je respect snel verliezen. Je moet attent zijn. Vaak zal je in vergaderingen zitten die je, als je de keuze krijgt, liever niet zou doen. Je moet luisteren naar de problemen van anderen en oplossingen helpen vinden. Het hoort er allemaal bij.

‘If you’re in the business of making something, be in the business of making something great.’

Merci Thomas Smolders voor jouw bijdrage!

Wil jij ook een gastblog schrijven?
Neem contact met me op via mail of via één van de vele SoMe Kanalen waar je me kan vinden…

Lees verder

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER