Freelancen in de lift!

Freelancen zit de afgelopen jaren in de lift. UNIZO organiseerde daarom dit jaar voor het eerst de “Dag van de Freelancer“ in samenwerking met Jellow en Nextconomy. Voor Vlaanderen gaat het zelfs om een stijging van  30% in vier jaar tijd: van 103.767 freelancers in 2015 naar 135.710 in 2019. Dit heeft een impact op HR en talentbeleid. Want de ‘workforce’ wordt daardoor meer en meer hybride of blended. De opdracht van HR bestaat erin om een geoptimaliseerde mix samen te stellen van de verschillende types van talent.

De strategische keuze die HR zal moeten maken, is het juiste evenwicht te vinden in het inschakelen van al dat talent in het continuüm.

Net omdat dit zo’n actueel topic is en nog niet aan bod kwam op HR events, zoomen we hier in de maand november op in met #ZigZagHR. Op het Connect & Learn event van 7 november  hebben we het uitgebreid over de ‘hybride’ workforce waar vaste medewerkers samenwerken met flexibel talent & tal van andere statuten:

  • Frank Van der Sijpe (Securex Group) geeft ons de resultaten van een survey van afgelopen zomer: Zijn Belgische bedrijven klaar en bereid om te werken met freelancers?
  • Olivier Wouters (Claeys & Engels) helpt ons doorheen het juridisch kluwen: Werken met freelancers juridisch bekeken. There ain’t no such thing as a free ride…
  • Best & next practices van Cowboy en VRT

Wil je erbij zijn? Schrijf dan in via deze link!

Freelancers vinden we in alle takken van de economie, zo blijkt ook nog uit het Freelancer Focus-rapport van UNIZO, in samenwerking met Graydon Belgium nv. Ze kunnen actief zijn als consultant, grafisch vormgever, vertaler, copywriter, fotograaf, informaticus, gezondheidscoach… Ze kunnen actief zijn in verschillende bedrijven, sectoren of plaatsen.

Freelancers kiezen volgens het rapport bovendien doelbewust voor het zelfstandigenstatuut. Voordelen zoals de persoonlijke vrijheid en autonoom kunnen werken, het zelf kiezen van opdrachten en het bepalen van de eigen agenda vormen daarbij doorslaggevende argumenten. 60% hoopt in de komende vijf jaar actief blijven als freelancer en Amper 2% ambieert uiteindelijk een job als werknemer.

Ook opdrachtgevers werden bevraagd over het waarom van hun samenwerking met freelancers. Dit waren de Top 3-antwoorden:

  • Pieken opvangen in het gewone werk (62%),
  • de “ondernemersmentaliteit en flexibiliteit van de freelancer” (50%)
  • en “behoefte aan gespecialiseerde kennis” (48%)

De tevredenheid over de samenwerking met freelancers blijkt overigens hoog. Zo zou 83 % andere ondernemers met grote tot volle overtuiging aanraden om met freelancers te werken.

Het integrale rapport van Unizo kan je hier lezen

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER