Wat betekent open-minded hiring, dat onlangs geïntroduceerd werd door Accent? Hoe pas je het toe? En welke resultaten levert dat op? Tijd voor een interview met Lindsay Demuynck, Pieter Ugille en Mieke Vandewaetere.
Rika Coppens, de dynamische CEO van dienstengroep House of HR, werd recent door Trends uitgeroepen als Manager van het Jaar. Accent is wellicht het bekendste uithangbord van de groep. In het najaar van 2022 introduceerden ze met open-minded hiring een innovatieve manier van rekruteren om komaf te maken met de vaak onbewuste vooroordelen van recruiters en beslissingsnemers. Via anonieme cv’s en open selectiemomenten brengt Accent potentiële kandidaten tot bij de werkgever, die geen of beperkte voorkennis heeft van de voorgestelde kandidaat. Ze gingen er bij Accent eerst zelf mee aan de slag en zagen hun instroom op een maand tijd verdubbelen.
In een pilootproject met een tiental klanten, waaronder Schoenen Torfs (zie coverinterview van #ZigZagHR deze maand), willen ze ook andere bedrijven helpen om kostbare tijd te winnen met deze visie. Hoe werkt dat? De praktische leidraad krijgen we van Chief People Officer Lindsay Demuynck, Talent Acquisition Manager Pieter Ugille en Talent Development Manager Mieke Vandewaetere. Vooraf krijgen we de opmerking om open-minded hiring niet te verwarren met open hiring. Dat laatste is een aanwerving via een wachtlijst zonder cv en sollicitatiegesprek. Bij open-minded hiring worden cv’s anoniem gedeeld met potentiële werkgevers.
Naast de term open-minded hiring, valt ook de leuze Unsuck Work nu op bij Accent. Vloeit het ene voort uit het andere?
Lindsay Demuynck “Het open-minded hiring principe maakt deel uit van een bredere campagne van Accent, Unsuck Work, wat staat voor het beter en eerlijker maken van de jobmarkt, met gelijke kansen voor iedereen. Unsuck Work gaat overigens verder dan vooroordelen over cultuur, gender of achtergrond. Het gaat ook over flexibele werkstatuten, deeltijds werken en een vooruitstrevend HR beleid om een aantrekkelijke werkgever te worden.”
Open-minded hiring vertrekt wel altijd vanuit een bepaalde vacature?
Lindsay Demuynck “We vertrekken van mensen die zich aandienen en gaan op zoek naar opportuniteiten. Zo is Mieke Vandewaetere overigens ook bij ons terecht genomen, minder dan een jaar geleden. Dat gebeurt meestal organisch en via referrals. We vertrekken met andere woorden niet altijd van een vacature of van een takenpakket, maar van de persoon die voor ons zit.”
Pieter Ugille “Eigenlijk hadden we al altijd die mindset van open-minded hiring, maar nu hebben we dat concreet en expliciet gemaakt naar aanwervingen voor Accent zelf, en naar onze klanten en uitzendmedewerkers.”
Lindsay Demuynck “We will embrace every talent and spark joy in their lives. Al onze strategische keuzes vertrekken van die droom en we dagen onszelf daarbij uit of we écht elk talent omarmen.”
Open-minded hiring is dé kortste weg naar inclusie op de werkvloer?
Pieter Ugille “Het is alleszins ons doel om de meest inclusieve werkgever van België te worden. Om dat te realiseren, zijn we gestart met een sterke sensibilisering op niveau van het management. Vervolgens hebben we dat vertaald naar een opleidingsprogramma voor onze middle managers, HR, marketing en onze business school. In samenwerking met een aantal externe partners en onze medewerkers zijn we tot een concreet actieplan voor diversiteit en inclusie gekomen. Open-minded hiring is één van de acties die daaruit is voortgekomen.”
Mieke Vandewaetere “Ook intern kijken we breder. Bij interne sollicitaties is er altijd iemand van het talentteam aanwezig en zetten we in op het creëren van een safe space opdat mensen zoveel mogelijk kunnen leren van elkaar. In plaats van mensen in een generieke opleiding te duwen, willen we dat ze rond topics werken waar ze tegenaan lopen. We geloven heel erg in communities of learning en communities of practice.”
Lindsay Demuynck “Aanvullend zijn er interne talent- en loopbaancoaches, die helpen bij oriëntering en loopbaanbegeleiding binnen het bedrijf en ervoor zorgen dat iedereen de beste versie van zichzelf kan worden. Zo is er recent, in samenwerking met SBM, een upskilling-traject tot HR Officer opgestart.”
Dan klinkt open-minded ook een beetje als je horizon willen verruimen?
Lindsay Demuynck “Ja, en soms nemen die interne bewegingen vreemde kronkels aan. Zo kom ik zelf uit sales en stuur ik nu HR aan. Dat typeert Accent en de ganse groep House of HR. We willen mensen uitdagen en vaak creëren we de meest interessante kansen door mensen hun horizon te verruimen. De uitdaging is om mensen op zo’n manier uit te dagen, dat ze zich niet verbranden, want dat creëert frustratie. Zo hebben we geleerd dat we ons niet mogen blindstaren op ervaring, maar dat we vooral moeten kijken naar het potentieel. Wie zo’n ingrijpende koerswijziging neemt, wordt ook goed opgevolgd. Loopt het niet zoals verwacht, dan gaan we op zoek naar andere pistes. En soms is het eindstation tijdelijk bereikt en nemen we afscheid, om – in een aantal gevallen – die persoon later weer te verwelkomen.”
Hoe zorg je ervoor dat iedereen blijft open staan voor groei?
Lindsay Demuynck “Om scherp en alert te blijven, laten we ons graag uitdagen door externen, maar ook door nieuwkomers binnen het bedrijf zoals Mieke Vandewaetere. We staan open voor outside-in innovatie, kijken graag over het muurtje en houden ervan om te leren van andere sectoren. Feedback beschouwen we als een kans om te leren en te groeien, niet als kritiek.”
Wat brengt de toekomst?
Pieter Ugille “De komende maanden dragen we open-minded hiring breed uit bij klanten en uitzendkrachten. Er is geen weerstand van de kandidaten, maar bij vele bedrijven moet het inzicht van hire the will and not the skill nog groeien. Zelf hebben we al ondervonden dat je kostbare tijd kan winnen door open-minded aan te werven. Het sterkt ons nog meer in de overtuiging dat er niet zozeer een krapte is aan talent, maar een krapte aan hiring managers die open-minded naar talent willen kijken. Bedrijven erkennen het belang van diversiteit en inclusie, maar worstelen er soms nog mee om dat in de praktijk om te zetten. Vaak wordt het neergezet als een HR project, maar het is onze ervaring dat het deel moet uitmaken van je beleid.”
Lindsay Demuynck “Daarnaast willen we ook programma’s aanbieden om bedrijven te ondersteunen in hun behoefte aan reskilling en upskilling van talent dat mits een kleine bijsturing duurzaam inzetbaar is en dit in samenwerking met Talent Lab.”
Mieke Vandewaetere “De aanpak van Accent gaat vaak tegen de stroom in. Dat zie ik ook in wellbeing. In veel bedrijven worden dure programma’s uitgerold, maar wordt er niet gewerkt aan de basis. Bij Accent proberen we de oorzaak weg te nemen in plaats van een pleister op de wonde leggen. Concreet hebben we aan onze medewerkers gevraagd met welke taken ze tijd verliezen, taken die voor hen niet zinvol zijn. Het betreft vaak administratieve zaken die niet gemakkelijk geautomatiseerd kunnen worden en die veel tijd opslorpen. Het heeft geen zin om medewerkers een half uur te laten sporten of een podcast over mindfulness aan te bieden als je de werkdruk structureel niet naar beneden haalt…”