Elke Van Hoof over de ideale houding in een snel veranderende wereld

Elke Van Hoof

Is professor aan de VUB en zaakvoerder van het Huis voor Veerkracht. Ze is klinisch psycholoog, gespecialiseerd in trauma, stress, burn-out en hoogsensitiviteit.

Noemt welzijn absoluut geen luxeproduct en allesbehalve soft, want je kan wetenschappelijk aantonen dat inzetten op welzijn zowel de medewerkers als het bedrijf ten goede komt. De return on investment overstijgt zelfs de grootste verwachtingen.

Beschrijft de wetenschappelijke basis van sterker staan met stress (leer de allostase kennen) en waarom allostase misschien wel hét belangrijkste vermogen wordt waarover mensen vandaag en morgen best beschikken.

Legt uit dat onze homeostase ons evenwicht wil bewaren, ons terug naar het oude normaal wil sturen. We vechten dus voor het behoud van de status quo. Dat impliceert streven naar controle, wat je in het management ook ziet.

Wijst op de botsing van het streven naar status quo met een wereld die almaar sneller verandert. Dat dreigt een pijnlijk spagaat te worden.

Voert ons naar de volgende fase: van homeostase naar heterostase, waarbij we nog altijd uit het oude evenwicht gekatapulteerd worden, maar we gaan op die nieuwe plek nu wel proberen om een nieuw evenwicht te genereren. We willen dus niet meer terug naar het oude, maar zoeken nog altijd voorspelbaarheid. Gevolg: we hollen nog altijd achter de feiten aan en krijgen nog altijd hoge niveaus van ziekmakende stress te incasseren.

Leidt ons naar allostase, een nieuw domein in de wetenschap. Waarover dit gaat? Je wil de beste versie van jezelf zijn, ongeacht de context waarin je je bevindt. Kortom, we laten het willen voorspelbaar maken van de wereld los.

Waarschuwt dat je dat streven naar het oude of het voorspelbare alleen maar kan loslaten als je je eigen belastbaarheid verhoogt. Het gaat zowel om je fysieke, mentale (“clean your shit”) als sociale (“sense of belonging”) belastbaarheid.

Merkt op dat je dankzij allostase de beste versie van jezelf kan worden, wat echter niet noodzakelijk betekent dat je in alles gaat excelleren. Niet iedereen kan een topsporter worden. Het gaat ook niet over steeds meer en steeds beter.

Vat samen dat allostase ervoor zorgt dat mensen niet bang meer zijn voor verandering en onvoorspelbaarheden. En dat is de ideale houding in een snel veranderende wereld.

Beluister de podcast, bekijk de video en ontdek hoe je anders naar de wereld kan kijken, niet door een naïeve bril, maar wel door een krachtige houding die de angst voor de voortdurende verandering de baas kan. Leer over stresscrafting, reboarding, insourcing en het activatie-quotiënt. En maak kennis met de vzw Ally en OCHO, twee communities die Elke Van Hoof heeft opgericht om haar missie te realiseren, namelijk de wereld overtuigen dat stress niet slecht hoeft te zijn – als je stress goed aanpakt.

(*) Prof. dr. Elke Van Hoof is professor aan de VUB en zaakvoerder van het Huis voor Veerkracht. Naast de Insourcing-techniek voor de behandeling van stressgerelateerde aandoeningen, creëerde ze Stresscrafting, een techniek waarmee men toxische stress op de werkvloer duurzaam wegwerkt. Ze bouwde ook de gecertifieerde opleiding Human Capital Management uit. Ze is de auteur van onder andere De Chief Happiness Officer (LannooCampus, 2017) en Eerste hulp bij stress & burn-out (Lannoo, 2017).

Met de slagzin Rethink stress, reshape society vertaalt professor Elke Van Hoof op een unieke manier de wetenschap naar de werkvloer en de samenleving. In haar maandelijkse column voor #ZigZagHR beperkt ze zich niet tot bespiegelingen of het signaleren van mankementen op de werkvloer (en daarbuiten), maar zorgt ze op de eerste plaats voor diagnose én remedie. Hoe bereiken we de nodige veerkracht?

Meer info: www.elkevanhoof.com, www.huisvoorveerkracht.be, www.Ally.Institute, www.ochocommunity.be en www.hallelujah.be

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER