De nieuwe federale regering wil een tanker op de arbeidsmarkt keren. Om een werkzaamheidsgraad van 80% te behalen en om de overheidsfinanciën opnieuw op de rails te krijgen, rekent zij op de terugverdieneffecten van 500.000 extra mensen op de arbeidsmarkt doorheen de volgende legislatuur. Geen wandeling door het park.
De doelgroep van langdurig zieken is vandaag ruimschoots de grootste doelgroep die begeleiding naar de arbeidsmarkt nodig heeft. “Zowel maatschappelijk als individueel hebben we veel te winnen bij een sterke begeleiding van deze doelgroep. De stap naar werk is een aanzienlijke overwinning voor mensen in het herstelproces, en elke langdurige zieke kost de overheid daarbovenop ook nog eens €50.000 per jaar, terwijl deze mensen nog heel wat talenten hebben die onbenut blijven voor onze krappe arbeidsmarkt,” zegt Ann Cattelain, CEO van Federgon. “Private loopbaanbegeleiders staan vandaag klaar met een capaciteit van 50.000 begeleidingen per jaar.”
Met de uitbreiding van het Terug-naar-Werk-Fonds worden belangrijke stappen gezet
De voorbije legislatuur heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke een belangrijke stap gezet met de oprichting van het Terug naar Werk-fonds (TNW-fonds). De oprichting van dit fonds betekende meteen een grote stap in de samenwerking tussen de overheid en private HR-dienstverleners in de begeleiding van langdurig zieken. Sinds 2024 krijgt elke werknemer van wie de arbeidsovereenkomst wegens medische overmacht beëindigd werd op initiatief van de werkgever, een opstap naar de arbeidsmarkt. Met een voucher van 1.800 EUR kunnen zij begeleiding inkopen bij erkende private dienstverleners. De samenwerking met het guide me-platform, dat alle relevante private dienstverlening bundelt, heeft hierbij een cruciale rol gespeeld. Het platform biedt een overzicht van de expertise van Federgon-leden en helpt individuen en ondernemingen bij het vinden van de juiste begeleiding.
“De begeleiding van langdurig zieken blijft een belangrijk aandachtspunt. Wie gezondheidsproblemen heeft, moet de kans krijgen om terug aan het werk te gaan,” zegt Cattelain.
“We hebben dringend nood aan een nieuwe visie waarbij we de terugkeer naar werk naar waarde schatten als een onderdeel van het herstel en niet meer louter als een eindpunt. De hulp van een professionele begeleider is daarbij van onschatbare waarde.”
Ann Cattelain
Vanaf 1 april 2025 wordt het TNW-fonds uitgebreid. Voortaan kunnen alle personen die langer dan een jaar erkend arbeidsongeschikt zijn, gebruik maken van het fonds. Dit betekent dat nog meer mensen toegang krijgen tot de broodnodige begeleiding bij hun terugkeer naar de arbeidsmarkt. Het guide me-platform blijft een centrale rol spelen in deze uitbreiding, door de expertise van Federgon-leden op een geïntegreerde manier aan te bieden.
Ook de nieuwe regering gelooft in het TNW-fonds en voorziet een uitbreiding ervan. Zo voorziet het regeerakkoord dat een bijdrage gestort moet worden bij elke beëindiging van een arbeidsovereenkomst wegens medische overmacht. Bovendien wordt de procedure vereenvoudigd en zullen de TNW-coördinatoren van de ziekenfondsen vaker langdurig zieken moeten doorverwijzen naar een begeleiding.
Begeleiding verplichten mag geen taboe meer zijn
Maar om de capaciteit van HR-dienstverleners ten volste te benutten en om de doelstelling van de werkzaamheidsgraad van 80% te halen, moet een verplichte aanvang van de begeleiding bespreekbaar zijn. “De nieuwe federale regering zet stappen in de juiste richting, met onder andere de introductie van fit notes bij de huisarts,” zegt Cattelain. “De logische volgende stap is om ook een Terug-naar-Werk-begeleiding verplicht aan te vatten, na de goedkeuring van een arts.”
Voor Federgon is deze stap een noodzaak om mensen sneller de gepaste begeleiding te voorzien. Alle onderzoek wijst immers uit dat hoe sneller de gepaste begeleiding kan opgestart worden, hoe vlotter een re-integratie op de arbeidsmarkt zal verlopen. “De terugkeer naar de werkvloer, als onderdeel van het herstelproces, helpt niet enkel werkgevers of de federale staatskas, maar vooral ook mensen zelf.”
“Onze leden hebben de voorbije decennia erg waardevolle expertise opgebouwd in het begeleiden van mensen doorheen alle stadia van hun leven en loopbaan”, concludeert Cattelain.
“Nog te vaak wordt gefocust op wat mensen niet meer kunnen in plaats van te kijken naar wat ze nog wel kunnen. Onze leden vertrekken vanuit een heel andere mindset. Zij zijn de experten bij uitstek om mensen goesting te doen vinden om terug aan de slag te gaan met hun talent. Zo komt het juiste talent weer op de juiste plek terecht en komt dit onze arbeidsmarkt en hele maatschappij ten goede.”
Ann Cattelain