Een aantrekkelijk werkgever worden? Zo doe je dat!

Dé succesformule om een aantrekkelijke werkgever te zijn? SD Worx zocht het uit. Vanuit hun ervaring en research identificeerden ze 7 puzzelstukken. 7 concrete domeinen waarop je je als werkgever kan onderscheiden in een moeilijke arbeidsmarkt, en die je dus maar beter op de radar kan hebben.

In een reeks van 7 podcast afleveringen zoomden we in op hoe je elk puzzelstuk inhoudelijk vorm kan geven en kan laten aansluiten bij je organisatie en medewerkers. Want wie dat optimaal aanpakt, creëert een perfect match met zijn werknemers van vandaag én morgen. Deze reeks werd in totaal al 8165 keer bekeken of beluisterd.

We lijsten ze graag even voor je op:

#1 Aantrekkelijk en motiverend verlonen

Een aantrekkelijk, goed gebouwd en flexibel loonbeleid is motiverend voor bestaande medewerkers én aantrekkelijk voor toekomstige collega’s. Maar wat houdt het juist in? Hoe begin je eraan? En hoe zorg je dat het betaalbaar blijft? Het antwoord op deze vragen ontdek je in deze eerste podcast in een reeks van 7.

Drie take aways:

1) Het feit dat je je werk goed doet is geen reden om een loonsverhoging te krijgen.
2) Overbetaald worden is ook een probleem
3) Het heeft geen zin om bij de 25% best betalende bedrijven te zijn als iedereen uitvalt.

#2 Duurzaam talent management

Om overeind te blijven in the war for talent, werk je als bedrijf ook maar best een slim loopbaanbeleid uit. Maar, hoe ziet zo’n slim loopbaanbeleid eruit? Hoe begin je daaraan? En hoe waak je erover dat jouw HR- en loopbaanbeleid niet alleen duurzaam is, maar ook inclusief? Als we willen evolueren van een job voor het leven naar een loopbaan voor het leven, is levenslang leren cruciaal. We verklappen alvast een aantal tips:

1) Bied kandidaten een loopbaan aan in plaats van een job
2) Zet kleine stappen maar wees radicaal genoeg
3) Maak een inventaris: Breng in beeld wie vandaag voor je werkt en wat iedereen kan
4) Strategie: Maak concreet waar je naartoe gaat en wat daarvoor nodig is
5) Bepaal je ideale talent mix volgens het Supply Chain Model: Buy, build, borrow

🎧 Beluister hier de podcast

#3 Flip the funnel in rekrutering

Hoe verleiden we talent op een krappe arbeidsmarkt? Door anders te kijken naar dat talent, door je rekruteringsproces kritisch te benaderen en door niet van de vacature maar van de kandidaat te vertrekken. Samengevat: door rekrutering te herdenken.

🎧 Beluister hier de podcast

#4 Flexibel werken

Flexibel werken. Dat is werken waar en wanneer je wilt. Dat vraagt om een aangepaste strategie en leiderschap, gebaseerd op vertrouwen & resultaten. Dat de organisatie van morgen flexibel is, hebben de meeste werkgevers al begrepen. Maar hoe begin je eraan? En hoe zorg je ervoor dat het ‘werkt’?

🎧 Beluister hier de podcast

#5 Een cultuur die inspireert én activeert

In deze aflevering zoomen we in op het minst tastbare puzzelstuk: de bedrijfscultuur! Aantrekkelijke werkgevers brengen een verhaal dat medewerkers inspireert en kandidaten motiveert. Dat vertalen in een cultuur en leiderschapsstijl die engageert, is misschien wel de belangrijkste sleutel tot aantrekkelijk werkgeverschap.

🎧 Beluister hier de podcast

#6 Digital AND Human

Digitalisering zit in een stevige stroomversnelling: de afgelopen 10 jaar is HR op de kar van digitalisering en automatisering gesprongen, maar dat is vandaag vooral gericht op het vereenvoudigen van het werk van HR zelf. Het gaat met andere woorden vooral over de transactionele processen zoals tijdsregistratie en payroll die de werkdruk voor de hr-afdeling verminderen en een foutloze loonadministratie garanderen of toch zouden moeten garanderen. Maar we mogen gerust de lat wat hoger leggen, door bij digitaliseren de werknemerservaring voor ogen te houden. Tijd om bewust te kiezen voor voluit digitaal, zonder de human touch uit het oog te verliezen. Aantrekkelijke werkgevers hebben die balans alvast heel goed beet. Benieuwd hoe je dat doet? Dat ontdek je in de zesde aflevering uit deze #ZigZagHR Podcast reeks.

🎧 Beluister hier de podcast

#7 Werkgeluk

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat maar liefst negen op de tien mensen zich niet betrokken voelen bij hun werk én dat veruit de meesten zich tijdens het werken ook helemaal niet goed voelen. Dat is slecht nieuws voor werknemers én werkgevers. Waarom maakt werken zoveel mensen ongelukkig? En wat is nodig om het tij te keren? Moeten we gelukkig zijn op het werk? Wat houdt dat dan in? En wiens verantwoordelijkheid is dat dan vooral?

🎧 Beluister hier de podcast

>> Meer over The Perfect Match

The Perfect Match is ontstaan na onderzoek bij werkgevers én werknemers en met de expertise van onze experten. Bedrijven worstelen met het aantrekken, motiveren en behouden van de juiste mensen. SD Worx wil hen steunen door hen de juiste wapens (of een vredespijp) aan te reiken in deze war for talent.

Lees verder

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER