Do I earn enough? Do I learn enough? Am I happy at work?

Wat maakt Belgische bedrijven aantrekkelijk voor werknemers? Loon & voordelen.

Met de sterke stijging van de levensduurte kunnen we ervan uitgaan dat het belang van loon & voordelen de komende jaren niet zal afnemen. En de Belg mag niet klagen: het basissalaris van bedienden is in 2023 met gemiddeld 11% gestegen, niet in het minst door de indexaties. Volgens het Federaal Planbureau zal de groei van de lonen nog verder stijgen, in die mate zelfs dat de loonkosten eind 2024 in 4 jaar tijd met 26 % gestegen zullen zijn.

Daardoor blijft er natuurlijk minder budget over om bijkomende salarisverhogingen toe te kennen en moeten bedrijven op zoek naar alternatieve vormen van beloning. De war for talent wordt vandaag gewonnen, of verloren, met non-financial benefits. Het is bovendien een stuk aantrekkelijker voor bedrijven om een pakket belastingvriendelijke extra’s aan te bieden, dan om het bruto maandloon te verhogen. Geld maakt vooral mensen gelukkig die er niet veel van hebben. Ongetwijfeld zijn er andere factoren die zwaarder wegen voor werkgeluk.

In dit nummer verkennen we de belangrijkste trends en uitdagingen in verloning, waardering en erkenning, en brengen we in kaart hoe bedrijven hun reward & recognition-beleid concreet vormgeven. In welke mate zijn verduurzaming, verpersoonlijking en participatief beloningsmanagement al een realiteit in België?

Door de EU-richtlijn komt beloningstransparantie hoger op de agenda, maar werkgevers praten daar niet graag over. Nochtans is dit het sluitstuk van een goede rewardstrategie én maakt het een belangrijk deel uit van de employee experience.

We proberen tot slot ook te achterhalen of je te veel loon kan betalen. Het heeft geen zin om bij de 25% best betalende bedrijven te horen als iedereen uitvalt door de extreme werkdruk.

Aan welke knoppen kunnen we dan best draaien voor meer motivatie en engagement? Als het van de werknemer afhangt, zijn drie zaken essentieel: Do I earn enough, Do I learn enough en Am I happy at work?

Merci Xavier Baeten en Nathalie Arteel voor de inspiratie!

It’s a great time to be in HR!

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER