De rol van HR? Zorgen dat de organisatie met de juiste crew vliegt!

Het is een grove fout dat HR doet (of moet doen) alsof er geen externe medewerkers rondlopen in een bedrijf. Dat is de overtuiging van Marleen Deleu. Haar volledige carrière heeft Marleen, directeur trends & insights bij NextConomy, opgebouwd rond flexibel talent. Niet meer dan logisch dus dat zij onze #ZigZagHR-Wijze is in de maand waarin alles draait rond de dynamische, hybride workforce in België. We gingen samen met Marleen op zoek naar hoe organisaties omgaan met ingehuurde expertise en dat is uitgemond in een uitgebreid artikel dat je kan lezen in de editie van november van #ZigZagHR, hét vaktijdschrift voor HR professionals. Een voorsmaakje op haar visie op de ideale mix van talent lees je in dit artikel…

De ideale personele mix?

Marleen schuift hybride talentbeheer of integraal talent beheer (ITB) naar voor als dé oplossing voor organisaties als het gaat over talent management. Hiermee combineren organisaties de voordelen van hun vaste talenten met de voordelen van de netwerken in de markt. Beide versterken elkaar: enerzijds cultuur, waarden, missie en visie met anderzijds expertise, creativiteit, flexibiliteit en schaalbaarheid in combinatie met kostenefficiëntie.

De ideale verhoudingen tussen beiden is voor elke organisatie anders, sterker nog, is fluïde en situationeel, maar zonder concessies te doen tav kwaliteit en beschikbaarheid van personeel.

Over het muurtje kijken…

Personeelsbezetting is volgens Marleen best vloeibaar en dat betekent dat de samenstelling van teams meer zullen variëren dan in het verleden. De filmindustrie, een symfonie-orkest en de sportwereld bieden voor Marleen heel wat inspiratie als het gaat over een optimale mix van talent:

De filmindustrie en hoe zij mega producties succesvol en efficiënt opzetten door een combinatie te maken van vaste medewerkers, freelancers, contractors en technologie is een mooie bron voor inspiratie. Iedereen die betrokken is bij de productie, is zonder onderscheid aangesloten op de missie (het maken van de film) en de visie (beoogde kwaliteit, sfeer,…) en strategie (hoe gaan we het doel realiseren) waardoor er geen belemmeringen zijn en het geheel efficiënt en effectief werkt.

Of je kan de vergelijking maken met de sportwereld: je hoeft geen heel seizoen met hetzelfde team te spelen. Je kan voor elke wedstrijd het optimale team samenstellen. Voor sommige wedstrijden zal een sterke verdediging nodig zijn, voor andere een sterke aanvalslinie.

Om de meest geschikte personen voor een bepaalde opdracht aan te trekken zal het bedrijf van de toekomst in staat moeten zijn haar netwerk te ontwikkelen en te beheren.

Constante vernieuwing van spelers of staf hoeven geen afbreuk te doen aan de identiteit of legitimatie van de club.

Ook het symfonieorkest kan inspirerend zijn: de bezetting van het orkest wijzigt in functie van het stuk dat geprogrammeerd staat.  En het publiek merkt niet wie van de orkestleden tot de vaste kern behoort en wie tijdelijk is. Iedereen speelt met evenveel passie en overgave. Hun contract is een administratief detail, daarentegen zijn voor de dirigent energie geven en een optimale ervaring bezorgen aan alle orkestleden cruciaal voor het succes van het geheel.

Extern talent is geen commodity

Een cruciale denkfout die veel organisaties maken, is dat ze extern talent louter als commodity zien. Ze houden nog sterk vast aan de vroegere uitgangspunten voor inhuur zijnde kostenbesparing en het opvangen van piek & dal momenten. In de projecteconomie is het oplossen van talentnoden van de business wat telt.

En daarbij gaat het over kwaliteit van het talent, de snelheid waarmee dit talent wordt gevonden, de efficiëntie van het wervings- en onboarding proces én pro-activiteit.

HR to manage all talent pools dus…

Peter Capelli’s stelling ‘HR to manage all talent pools’ roept HR op om het overzicht te behouden en in contact te blijven met elk talent, ook talent dat niet op de loonlijst staat en dat zich in uiteenlopende en erg diverse pools en bronnen bevindt.

Total talent management bij VRT

Marleen heeft voor VRT de integrale talentbeheer -policy mee helpen uittekenen. Als één van de eerste organisaties in ons land heeft VRT een talentbeheer neergezet met diverse snelheden. Een interview met Hans Cockx, algemeen directeur Personeel bij VRT kan je overigens lezen in de november-editie van #ZigZagHR en hoe die visie effectief geïmplementeerd werd, hoor je van Mark van Assema op het Connect & Learn event van 7/11.

Nog iets om naar uit te kijken: Marleen brengt in maart 2020 ‘integraal talentbeheer’ uit, een boek dat ze samen met Mark van Assema heeft geschreven.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER