Niemand kan iedereen helpen, maar iedereen kan iemand helpen. En zo maken we van de wereld, of toch zeker van ons land een betere plek. Daar zijn we met het ganse #ZigZagHR-team 100% van overtuigd. En dat was ook de missie van Make Belgium Great again, de televisiereeks die in het najaar van 2018 haar opwachting maakte op de Vlaamse commerciële televisie. Met Frances Lefebure als gastvrouw probeerden de televisiemakers kleine en minder kleine problemen uit het alledaagse leven bespreekbaar te maken én op te lossen. Ze zorgden onder andere voor een piek in de registraties voor orgaandonaties, ze maakten de drinkbus opnieuw populair én ze brachten mensen meer aan het bewegen want dat was de missie van de uitzending van Make Belgium Great Again van zondag 3 november 2019.
Vlaamse volwassenen zitten gemiddeld acht uur per dag. Bedienden en kaderleden brengen zeventig procent van hun werkdag door op hun bureaustoel. Hoogtijd, vond Frances Lefebure om daar verandering in te brengen. Gezondheidsfonds CM en Make Belgium Great Again sloegen de handen in elkaar voor de uitzending van 3 november om bedrijven in beweging te brengen.
Hinkelpaden kennen we vooral van de speelplaats van de lagere school, maar in november doken ze ook op straat op. Op verschillende pleinen, in parken en winkelstraten in Vlaanderen kon je kinderen en volwassenen lustig zien hinkelen. De publieke hinkelpaden waren een initiatief van Make Belgium Great Again en gezondheidsfonds CM.
‘En dat is meer dan ooit nodig’, aldus CM-gezondheidsexperte Elke Ghyllebert. ‘Zeker op het werk is ons zitgedrag problematisch. We zetten ons neer en staan enkel nog recht om koffie te halen of naar het toilet te gaan. Dat is veel te weinig. Door zo lang te zitten valt ons metabolisme stil, waardoor ook onze vetverbranding vertraagt. Je hebt ook meer kans op rugklachten, nekklachten en een verhoogd gewicht’, gaat Elke Ghyllebert verder. ‘Op langere termijn bestaat er zelfs kans op kanker, diabetes of hart- en vaatziekten. De effecten zie je niet meteen, waardoor je je gedrag ook niet gaat aanpassen. Nochtans kan je met kleine acties erger voorkomen.’ En dat was het opzet van Make Belgium Great Again. Het programma reikte tips aan om meer te bewegen op het werk.
Ben je de tips al vergeten?
We lijsten de do’s en don’ts nog eens op om van je bureau een actievere werkplek te maken.
- Zet een timer op je smartphone of installeer pauze-software op je computer. Probeer om het halfuur recht te staan en wat rond te lopen, om een glas water te halen of te bellen. Sommige stappentellers geven na 30 minuten aan dat het tijd is om te bewegen.
- Water is de beste dorstlesser. Probeer elke dag 1,5 liter water te drinken. Plaats een glas water in plaats van een grote fles op je bureau. Zo moet je geregeld gaan bijvullen.
- Plaats de printer en de vuilnisbak een eindje verderop. Je moet even wachten aan de printer? Een ideaal moment voor wat stretchoefeningen.
- Ga voor een frisse neus tijdens de lunchpauze. Nodig enkele collega’s uit om onder de middag te gaan wandelen. Misschien is er wel een mooi park in de buurt.
- Wil je iets vragen aan een collega? Geef zelf het goede voorbeeld en ga langs in plaats van te bellen of te e-mailen. In deze digitale tijd vergeten we vaak dat persoonlijk contact nog altijd de meeste efficiënte manier is om te communiceren.
- Een belangrijk item te bespreken? Organiseer dan een wandelmeeting. Tijdens zo’n wandelvergadering ben je letterlijk in beweging en ook productiever. Natuurlijk is de setting veel informeler, wat kan leiden tot meer openheid en creativiteit.
- Een zit/sta-bureau is dé nieuwe trend. Het is algemeen bekend dat je met een bureaujob last kan krijgen van rugklachten. Daarom is het belangrijk dat je een verstelbaar bureau hebt waaraan je zowel kunt zitten als staan. Sta recht tijdens het uitvoeren van specifieke taken zoals bellen en e-mails beantwoorden.
- Niets is beter voor je conditie dan de trap nemen. Skip de lift en kies voor de trap als je een verdieping hoger of lager moet. Ga naar het toilet op een andere verdieping.
- Pendel je met de auto? Parkeer dan iets verder dan vlak bij de ingang.
- Kom je met het openbaar vervoer naar het werk? Ga dan niet neerzitten als je wacht op de tram, bus of trein maar loop wat rond, of wandel naar de volgende halte.
- Werk je een tot twee dagen per week thuis? Maak dan een ochtend-of middagwandeling om het zitten te doorbreken.
Wellbeing is het centrale topic van de maand januari. Je vindt hier een aantal proevertjes over wellbeing (én ook over andere topics).
Wil je echt niets missen? Abonneer je dan vandaag nog op #ZigZagHR, hét magazine voor HR professionals