Chocoladefabrikant Libeert bouwt samen met ngo Cunina aan een betere toekomst voor kinderen van cacaoboeren in Peru

Iedereen is dol op chocolade, maar de cacaoboer die zorgt dat wij er in België van kunnen genieten, staat vandaag voor veel uitdagingen. Ondanks hun harde werk op het veld leven veel cacaoboeren in armoede. Hun toekomst en die van hun kinderen staat onder druk. Met een gedeelde passie voor duurzame verandering sloegen chocoladefabrikant Libeert en de ontwikkelingsorganisatie Cunina daarom de handen in elkaar voor een pilootproject in het Peruviaanse district Chungui. Dat ondersteunt 50 kinderen uit de gemeenschap van cacaoboeren bij kwaliteitsvol kleuter, lager en secundair onderwijs. Libeert-medewerkers Ine, Laurence en Rudy reisden naar Peru om de kinderen, hun ouders en de leerkrachten te ontmoeten.

Het Belgische familiebedrijf Libeert maakt al honderd jaar chocolade, en onder leiding van de vierde generatie zijn duurzaamheid en innovatie belangrijker dan ooit.

“We willen blijven groeien op een verantwoorde manier,” benadrukt Co-CEO Lily Libeert. “Echte verandering begint bij de bron, bij de cacaoboeren, die het fundament vormen van onze chocoladeketen. Het is dankzij hen dat wij elke dag heerlijke chocolade kunnen maken die een smile tovert op het gezicht van onze klanten. Helaas zien we dat veel cacaoboeren kampen met heel ​ wat uitdagingen, zoals armoede en beperkte toegang tot onderwijs. Als chocolate creator vinden we het onze plicht om bij te dragen aan meer gelijkheid in de cacaoketen en mee te bouwen aan een duurzame toekomst voor de cacaoboeren.”

“Kinderen bloeien helemaal open op school”

In 2021 ging Libeert een samenwerking aan met de Belgische ngo Cunina, die in zeven partnerlanden bouwt aan beter en toegankelijker onderwijs voor kansarme kinderen. Libeert ondersteunt een pilootproject met cacaoboeren in het Peruviaanse district Chungui. Dankzij peter- en meterschappen krijgen 50 kinderen van de cacaoboeren toegang tot kwalitatief kleuter, lager en secundair onderwijs. Het geld wordt onder meer ingezet voor studiebeurzen en de aankoop van uniformen, boeken, lesmateriaal en snacks. Al hecht Libeert minstens zoveel veel belang aan de mentale steun voor boeren en hun kinderen.

“Binnen het Libeert-team is iedereen meter of peter van een kindje. We wisselen regelmatig brieven met hen uit. Die mentale steun is enorm belangrijk voor de kinderen, maar ook voor hun ouders. Vaak hebben zij geen opleiding genoten en is het voor hen minder evident om hun kinderen te helpen met lezen, schrijven of rekenen. Via het peterschap versterken we ook de persoonlijke betrokkenheid van onze eigen medewerkers. Zo wordt dit project een verhaal van ons allemaal”, aldus Lily Libeert.

Libeert-medewerkers Ine Vandewinckele (product manager), Laurence Deschilder (sales assistant) en Rudy Vanderdonckt (ploegbaas) reisden onlangs naar een klein dorpje in de jungle van Peru om hun petekinderen te ontmoeten. Het drietal bezocht enkele families, ging langs op een cacaoplantage en maakte kennis met verschillende kleuter-, lagere en middelbare scholen uit de buurt.

Het contrast tussen de school en de thuissituatie van de leerlingen, maakte indruk op Ine: “Op school zie je de kinderen netjes in uniform op de bank zitten, maar bij hen thuis zijn de levensomstandigheden vaak behoorlijk schrijnend. De meeste gezinnen leven in één ruimte, het is vochtig in de huizen en de kippen lopen gewoon binnen en buiten.” De trip was voor de Libeert-medewerkers een hele positieve ervaring, mede door de gastvrijheid van de lokale bevolking. “Ik vond het bijzonder om Yhosmel, het kind met wie ik brieven schrijf, eindelijk in het echt te ontmoeten. Het is mooi om te zien hoe trots hij mijn brieven koestert”, aldus Laurence.
Of het Cunina-project impact heeft op de gemeenschap van cacaoboeren? Laurence vindt van wel. “De kinderen die door het project geselecteerd worden, grijpen alle kansen met beide handen. Ze doen echt hun best en bloeien op school helemaal open. Omdat de schoolkosten voor hun kind wegvallen, kunnen de gezinnen nu andere dingen met hun geld doen. Je merkt dat de gemeenschap rond het project ondernemender wordt. Dat gaat niet onopgemerkt voorbij aan de overheid, die ziet dat onderwijs werkt en daardoor meer zal investeren in scholen.

Hoe ook jouw chocoladereep de wereld kan veranderen

Een groot deel van de huidige generatie cacaoboeren heeft geen toegang tot onderwijs en het gebrek aan kennis houdt armoede in stand. Libeert en Cunina zien onderwijs als de sleutel tot verandering en zetten daarom volop in op de volgende generatie. Door samen te werken en kennis te delen, hopen Libeert en Cunina de toekomst van de kinderen, en daarmee die van hun hele gemeenschap, te verbeteren. Voor Libeert is het belangrijk om dicht bij het project in Peru te staan en te kunnen evalueren waar en hoe daadwerkelijk verschillen gemaakt worden. In de toekomst willen we ook andere bedrijven bij dit initiatief te betrekken.

Toch begint het aanpakken van armoede bij de bron: cacaoboeren moeten een leefbare prijs krijgen voor hun oogst. Maar dat vraagt om de bereidheid van consumenten om iets meer te betalen voor hun favoriete chocolade. Gelukkig groeit het aantal consumenten dat wil bijdragen aan eerlijke handel. Libeert trekt alvast mee aan de kar en engageert zich in de initiatieven Beyond Chocolate en Tony’s Open Chain. Beyond Chocolate werd in 2018 gelanceerd door de Belgische overheid, ngo’s, academici en verschillende spelers uit de chocoladesector, waaronder Libeert. Via gezamenlijke inspanningen willen ze kinderarbeid en ontbossing in de cacaosector verminderen en zorgen voor een leefbaar inkomen voor cacaoboeren. Tony’s Open Chain is een initiatief van het Nederlandse chocolademerk Tony’s Chocolonely, dat werkt rond 5 pijlers: 1. alle cacaobonen zijn 100% traceerbaar, 2. boeren ontvangen een hogere prijs voor hun bonen, 3. er wordt geïnvesteerd in kwaliteit en productiviteit, 4. boeren en coöperaties worden geholpen met professionalisering en 5. men gaat langetermijnrelaties met boeren aan. Door samen te werken met andere chocolademakers wil Libeert de cacaosector op een duurzame manier mee veranderen.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER