fbpx

Campagne ‘Please stand up & move’ wil Belgische medewerkers aan het bewegen krijgen

Wist je dat jaarlijks meer dan 31.000 Belgen sterven aan hart- en vaatziekten, dat zijn
meer dan 3 Belgen per uur! Wist je dat gebrek aan lichaamsbeweging één van de oorzaken van hart-en vaatziekten is? Wist je dat we een pak minder bewegen dan vroeger, en dat dit te wijten is aan de technologische ontwikkelingen van de afgelopen decennia?

Van 19 tot 30 oktober richt Please Stand Up & Move zich op de Belgische bedrijven en
hun medewerkers om hen te in beweging te brengen.

Een aantal cijfers

  • Jaarlijks meer dan 31,000 overlijdens door hart-en vaatziekten in België
  • Ieder jaar zijn er 3,2 miljoen wereldwijd te wijten aan sedentair gedrag
  • Sedentair gedrag is het vierde belangrijkste overlijdensrisico ter wereld
  • 3,5 miljoen Belgen doen niet aan voldoende lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging is niet hetzelfde als sport, het is een kwestie van je lichaam in beweging te brengen en zo energie te verbruiken. Je kan je lichaam in beweging brengen door te wandelen, te fietsen, spelletjes te doen of huishoudelijke taken uit te voeren.

Voldoende lichaamsbeweging, wat is dat nu eigenlijk?

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie moeten volwassenen tussen de 18 en 64 jaar ten minste 150 minuten per week, of 30 minuten per dag, aan gematigde lichaamsbeweging doen. Dit kan ook 75 minuten aanhoudende lichaamsbeweging per week zijn, of 15 minuten per dag. Fysieke activiteit, wat het dan ook mag zijn, moet iedere keer ten minste 10 minuten lang duren.

Sedentair gedrag: wat, waar, wanneer?

We bewegen gemiddeld een pak minder dan vroeger, en dit is te wijten aan de technologische ontwikkelingen van de afgelopen decennia (computer, smartphone, televisie). We spreken dan nog niet van de gevolgen van de lockdown, die veel mensen gedwongen heeft om wekenlang thuis te blijven zonder enige beweging.

Daarom lanceert de Belgische Cardiologische Liga zijn campagne Please Stand Up & Move, tijdens de tweede helft van Oktober.

In België wordt meer dan één op de drie volwassenen als sedentair beschouwd, d.w.z. dat ze niet regelmatig genoeg bewegen. We brengen het grootste deel van de tijd dat we wakker zijn door op het werk, meestal zittend achter een bureau. Wanneer we zitten verbranden we heel weinig energie. Hierdoor worden we vermoeider, verliezen we onze concentratie, en vermindert onze motivatie. Op lange termijn vergroot deze sedentaire levensstijl het cardiovasculaire risico aanzienlijk.

De Belgische Cardiologische Liga heeft als missie om hart-en vaatziekten te voorkomen. Daarom nodigen we alle Belgische bedrijven uit om samen mee te vechten tegen sedentair gedrag op de werkplaats!

De campagne Please Stand Up & Move komt op tegen sedentair gedrag!

Matige tot intensieve lichaamsbeweging vermindert het risico op overlijden als gevolg van hart- en vaatziekten met 23% terwijl de levensverwachting en de kwaliteit van het leven verbetert. Door regelmatig te bewegen op het werk kan het risico op ziekten zoals diabetes, hoge bloeddruk en obesitas aanzienlijk verminderen en tegelijkertijd de productiviteit van de werknemers verbeteren. Lichaamsbeweging doet hen beter te voelen en geeft hen meer zelfvertrouwen. Dat is ook gunstig voor het bedrijf!

Om Belgische bedrijven in beweging te krijgen zal Please Stand Up & Move hen een didactische kit opsturen met een reeks challenges. Via deze uitdagingen kunnen de werknemers vertrouwd geraken met een reeks eenvoudige maar doeltreffende oefeningen die helpen om sedentair gedrag tegen te gaan.

Voorbeeld van enkele uitdagingen:

Organiseer een staande vergadering!
Een leuke manier om de routine en de gewoonte van steeds te zitten te doorbreken! We laten de stoelen onder de tafels staan en blijven in beweging.

Staand bellen!
Moet u even bellen? Indien mogelijk, praat en luister terwijl u wandelt. Zo blijft u in
beweging én u stoort uw collega’s niet terwijl u belt… Dat zijn twee vliegen in één klap!

Ga een paar minuten naar buiten voor wat frisse lucht en maak van de gelegenheid gebruik om even rond te wandelen. Je hebt net een vergadering gehad en wilt wat stoom afblazen voor uw volgende telefoon? Neem even een frisse neus en maak een ommetje. Het zal je niet alleen in beweging brengen, het zal je ook helpen om jouw concentratie terug te krijgen voor de rest van de dag.

Je kan het campagnemateriaal van Please Stand Up & Move (affiches, didactische kit) vinden op de website van de Belgische Cardiologische Liga

Share on facebook
Deel via Facebook
Share on twitter
Deel via Twitter
Share on linkedin
Deel via LinkedIn
Share on pocket
Opslaan in Pocket
Share on whatsapp
Deel via WhatsApp
Share on email
Verstuur per e-mail

Schrijf je in op de #ZigZagHR-nieuwsbriefGerelateerde artikels.