Blijven dromen, blijven zoeken, blijven dansen, blijven leren

“Je moet groot genoeg durven dromen, blijven zoeken naar waar jij het verschil kan maken, genieten van het traject, durven springen en liefst vandaag nog. Misschien is dat wel dé essentie van leren.” Het zijn de woorden van Conny Vandendriessche.

Zij is in september samen met Hassan Al Hilou onze #ZigZagHR Wijze. Blijven dromen, blijven zoeken, blijven dansen en blijven leren dus. We laten je deze al even proeven van het coverinterview van ons septembernummer.

Hilou toen hij in 2020 op zijn eenentwintigste zijn boek Ik ben Hassan, ondernemer van mijn eigen leven uitbracht. Als jongste zoon van Iraakse vluchtelingen wéét hij dat diversiteit en armoede een rem zijn op je ontwikkeling. Maar dat hield hem niet tegen. Van jongs aan nam hij de regie van zijn leven in handen en werkte hij doelbewust aan het waarmaken van zijn dromen.

In zijn boek deelt hij de valkuilen die hij als startend ondernemer tegenkwam én de lessen die hij daaruit leerde. Conny Vandendriessche was erbij op het panelgesprek van zijn boekvoorstelling. We brachten hen samen voor een interview. Welke lessen hebben zij ons te bieden? En in het bijzonder voor dit themanummer over leren en ontwikkeling? Een wel heel bijzonder dubbelinterview…

Hassan Al Hilou is een Brusselse ondernemer en oprichter van de vzw Capital. Zijn doel is duidelijk: de sociale mobiliteit van jongeren in Brussel bevorderen en het geloof in hun eigen kunnen opkrikken. Hij werkt daarvoor samen met verschillende projecten en organisaties. Ondernemen zit ontegensprekelijk in zijn bloed.

Al sinds zijn twaalfde bedenkt hij ideeën om problemen om te zetten in opportuniteiten, want de kern van ondernemerschap, zo verduidelijkt hij, is een onverwoestbaar optimisme om crisissen om te buigen in kansen.

CCaroline Dupont Photography 220705nr153245 min

We spreken hem samen met Conny Vandendriessche. In 1995 stond zij samen met Philip Cracco aan de wieg van Accent Jobs, dat ondertussen uitgegroeid is tot de groep House of HR, één van de grootste HR dienstverleners in Europa. Ze noemt zich verslaafd aan ondernemen. Ook zij schreef een boek: Dream Dare Do (uitgebracht op 8 maart 2022, niet toevallig de Internationale Vrouwendag, een pleidooi dus óók voor vrouwelijk ondernemerschap en leiderschap, een verhalenbundel van dertien dromers, durvers en doeners wereldwijd).

Ook Conny Vandendriessche hoopt dat ze de zakelijke wereld bewuster kan maken van het belang van diversiteit. Met House of HR draagt ze daar alvast haar steentje aan bij: “47% van de mensen die we plaatsen met House of HR zijn niet-Belgen. En ook wie verder van de arbeidsmarkt staat, zoals vluchtelingen of ex-gedetineerden, krijgt kansen.”

In het bijzonder voor vrouwen wil ze een verschil maken: als headhunter die meer diversiteit in boards brengt (met de vereniging Stella P), als investeerder in bedrijven geleid door vrouwen (met het initiatief We are Jane) en als jurylid in De Leeuwenkuil, het tv-programma waarin jonge ondernemers een zakelijk idee kunnen pitchen bij investeerders, want ook daar koos ze resoluut voor het ondersteunen van vrouwelijk talent.

CCaroline Dupont Photography 220705nr154011 min

Een dubbelinterview dat twee mensen met een totaal verschillende achtergrond en een totaal verschillende ervaring samenbrengt. Maar is dat wel zo?

Ze zien vooral veel gelijkenissen: twee selfmade-ondernemers, die elk vanuit een bewijsdrang en een minderheidspositie gestart zijn met ondernemen.

“Het gevecht dat de vrouw moest voeren voor gelijkwaardige rechten en kansen is vrij gelijklopend aan het gevecht dat je als allochtoon moet voeren,” commentarieert Hassan Al Hilou.

Die vechtlust zetten ze niet alleen in om te ondernemen, maar ook om kansen te creëren voor anderen. Underdogs hebben een bepaalde drang om zich te bewijzen, om te vechten, om koppig hun eigen traject te verkennen. En dat proberen ze nu elk vanuit hun eigen onderneming(en) voor zoveel mogelijk mensen ook waar te maken.

Niet door hen op te leggen hoe ze dat moeten doen, maar door hen de vrijheid te geven om te kunnen en durven doen.

Blijven dromen, blijven dansen, blijven leren, zo klinkt het.

🤔 Benieuwd naar het volledige interview?
>> Abonneer nu op #ZigZagHR

ZZ 01 COVER JPEG

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER