Het goud in een krappe arbeidsmarkt ligt voor je… assessments. Al veel langer, maar vaak (nog) onderbenut. Omdat de methodiek veelal gelinkt blijft aan pure werving en selectie. Terwijl je met assessments de sleutel tot talentoptimalisatie en strategische groei in handen krijgt, voor een succesvolle employee én employer journey. Talenten aantrekken, aan boord houden en maximaal ontwikkelen, een assessment draagt daar menselijk en connecterend aan bij. Everybody happy. Dat bewijzen de psychologen van Thalento® uit Hasselt. Het bedrijf is al meer dan een decennium expert in de wereld van online assessments en talentmanagementoplossingen.
Laat ons alvast één vooroordeel de wereld uithelpen: het inzetten van assessments schrikt niet af, maar trekt aan. Waarom dat zo is, en de vele andere redenen waarom assessments deel horen te zijn van je strategisch HR-beleid, vertelt Karen Celen, General Manager Thalento®.
Het juiste talent aantrekken, ontwikkelen en binden aan je organisatie. Een gok, toeval, kwestie van geluk? Misschien voor 10% waar, maar verder heb je ’t als werkgever zelf in handen. En dat betekent: alles op alles van bij de start… de aanwerving. Enter het online assessment, dé methodiek die je wetenschappelijke informatie oplevert voor de juiste people beslissingen.
Bij Thalento® uit Hasselt helpen ze bedrijven al jarenlang om menselijke winst te boeken met assessments. Waarom ook jouw organisatie best investeert in de techniek? We voelden hun psychologen aan de tand.
Ze geven 5 redenen waarom het loont om te investeren in online assessments.
Voorkom bad hires
Wervingskosten, salaris en de tijd die je investeert in onboarding… een slechte aanwerving heeft altijd een prijs. Maar die mismatch kan je capteren. Door vroeg in het sollicitatieproces de persoonlijkheidskenmerken en motivatie van een kandidaat in kaart te brengen, kan je beter inschatten of iemand geschikt is voor de functie en past binnen het team of de bedrijfscultuur. Zo heb je minder kans op een ‘bad hire’.
Vermijd (recruiter) bias
Het is menselijk om onbewust vooroordelen te hebben tijdens een sollicitatiegesprek. Dat kan ertoe leiden dat een kandidaat wordt aangenomen op basis van hoe hij of zij overkomt, in plaats van de kwaliteiten die echt nodig zijn voor een job. Objectieve, wetenschappelijk onderbouwde assessments zorgen ervoor dat elke kandidaat op dezelfde manier wordt beoordeeld. Eerlijk vergelijken noemen we dat, en recruiter bias vermijden.
Breder & dieper inzicht in kandidaten
Online assessments bieden waardevolle inzichten die verder gaan dan het cv van een kandidaat. Ze genereren onderwerpen voor het sollicitatiegesprek en geven je de kans om dieper in te gaan op de sterktes en uitdagingen van een kandidaat. Het resultaat? Snellere, meer gerichte gesprekken, en je voelt ook beter aan of iemand de juiste soft skills en capaciteiten bezit voor de functie.
Verbeterde time-to-hire
Eerst online testen, en dan live in gesprek gaan. Dat scheelt je tijd en geld, want je bent zo in de mogelijkheid om een selectie te maken en enkel de meest geschikte mensen op de koffie te vragen. In de laatste fase van het sollicitatieproces kunnen assessments je helpen om een weloverwogen keuze te maken tussen de laatste kandidaten, gebaseerd op objectieve data in plaats van alleen op gevoel.
Positieve candidate experience & employer branding
Een gouden tip nog: alles draait om een positieve ervaring. Ook al wordt iemand niet aangenomen. Hoewel je misschien denkt dat assessments mensen afschrikken, kan het tegendeel waar zijn. Veel kandidaten waarderen de transparantie en feedback die ze krijgen na een assessment. En dat doet echt geen afbreuk aan je ‘employer brand’. Goede ervaringen worden gedeeld, en wie weet wat voor een effect dat heeft op toekomstig talent.
MEER INFO op www.thalento.com
=======
Beluister ook de podcasts met Karen Celen