Uit cijfers van hr-dienstverlener Group S blijkt dat in de eerste helft van 2024 slechts 3,4% van de toegekende opleidingsdagen is opgenomen, in de eerste helft van 2023 was dat ook maar 4,5%. Als gevolg van de arbeidsdeal uit 2022 heeft een werknemer nu recht op enkele opleidingsdagen per jaar, maar in de praktijk blijven die vaak oningevuld.
Veel vakjes op de opleidingskalender blijven leeg
Vroeger gold een collectief opleidingsrecht. In de arbeidsdeal van 3 oktober 2022 werd een individueel opleidingsrecht voor werknemers ingevoerd. Group S becijferde dat bij 3623 klanten, die 1.231.702 dagen toegekend gekregen hebben, slechts 41.562 dagen effectief opgenomen zijn tussen januari en juni 2024. Ook in de eerste helft van 2023 werden maar 4,5% van de toegekende opleidingsdagen ingevuld.
Vandaag moeten bedrijven vanaf 20 werknemers een opleidingsplan opstellen met een minimum hoeveelheid opleidingstijd per werknemer. Concreet gaat het in een bedrijf met 20 of meer werknemers vanaf 2024 om vijf opleidingsdagen voor een voltijds werknemer, die kunnen worden ingevuld met zowel formele als informele opleidingsdagen.
Werkgevers moeten tegen 1 december 2024 de dagen opleiding waarop hun werknemers recht hebben en de opleidingen die hun werknemers vanaf 1 januari 2024 gevolgd hebben in de Federal Learning Account registreren. Die applicatie is sinds juni volledig beschikbaar en geeft werknemers te allen tijde een overzicht van hun individueel opleidingssaldo.
Een leerklimaat creëren
Frank Verbruggen, legal manager bij Group S, legt uit wat er gebeurt als werkgevers die registratie niet voltooien:
‘Eenmaal per kwartaal zal beheersinstantie Sigedis een lijst opmaken van de werkgevers die de registratieverplichtingen in het voorgaande kwartaal niet hebben nageleefd. Vanaf het moment dat ze hierover geïnformeerd worden, krijgen werkgevers 30 kalenderdagen de tijd om zich in regel te stellen. Doen zij dat niet, worden de werkgevers die in gebreke blijven vanaf 2025 bij wijze van ‘naming & shaming’ op een voor iedereen toegankelijke website gepubliceerd.’
Gevraagd naar het hoe en waarom van dat lage aantal opgenomen opleidingsdagen, ziet Frank Verbruggen twee mogelijke pistes.
‘Ten eerste kunnen de sectoren op basis van een collectieve arbeidsovereenkomst het aantal opleidingsdagen wijzigen op basis van een groeitraject dat gespreid wordt over meerdere jaren.’
‘Ten tweede is het aantal opleidingsdagen waar een werknemer recht op heeft, een gemiddelde over een periode van vijf jaar. De huidige periode loopt van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2028. Indien het aantal opleidingsdagen in een bepaald jaar niet werd opgebruikt, kan dit saldo worden overgedragen naar een volgend jaar, tot eind 2028.