PARTNERCONTENT

9-Box Talent Grid – Jouw Talent in de Kijker 

9 Box Talent Grid 1

De 9-box talent grid is niet zomaar een fancy grafiek, het is een must voor elke organisatie die met talent bezig wil zijn. Het helpt organisaties door een visuele evaluatie te bieden, waardoor ze gerichte ontwikkelingsplannen en strategische beslissingen over talent management kunnen maken.

Wat is de 9-Box Talent Grid?

In essentie is de 9-box talent grid een matrix die werknemers plot langs twee assen. Op de ene as beoordeel je hoe goed een werknemer presteert in hun huidige rol. Op de andere evalueer je hun potentieel voor toekomstige rollen, of het nu gaat om leiderschap, expertise of veelzijdigheid.

9-box talent grid met ‘Potential’ op de x-as en ‘Performance’ op de y-as.
9-box talent grid met ‘Potential’ op de x-as en ‘Performance’ op de y-as.

Aan de Slag: Verzamel je Team

De eerste stap in het gebruik van de 9-box talent grid is het inschakelen van je managers. Zij hebben de interne kennis van de sterktes en zwaktes van hun team. Managers beoordelen elke werknemer op basis van de twee belangrijkste dimensies en plaatsen hen op de juiste plek binnen het raster.

Vervolgens is het tijd om samen te komen met je senior leiderschapsteam waarbij je samen het rooster evalueert. Je kan kiezen om te ontleden per manager, afdeling, functie of een categorie dat het best binnen jouw organisatie past.

Voorbij de Vakjes: Het Werkelijke Doel

Het is cruciaal om te onthouden dat de 9-box talent grid niet bedoeld is om werknemers vast te pinnen. Het gaat om het ontgrendelen van hun potentieel en het uitstippelen van een pad voor hun ontwikkeling. Voor degenen in de lagere prestatiecategorieën moet de focus liggen op het identificeren van uitdagingen en het opstellen van ontwikkelingsplannen. Misschien worstelt Jana van marketing met haar huidige werklast omdat haar echte kracht ligt in creatieve strategie in plaats van uitvoering. Of misschien is Kobe van Sales een lage presteerder vanwege een misalignment met zijn rol, en kan interne mobiliteit hem transformeren in een toppresteerder. Aan de andere kant moeten high potentials worden gekoesterd, en hun loopbaanaspiraties worden verkend. Dit zijn je toekomstige leiders, en ze hebben groeikansen nodig.

Het Grotere Plaatje: Omvattende Beoordeling

Hoewel de 9-box talent grid een krachtig instrument is, mag het niet geïsoleerd worden gebruikt. Vul deze beoordeling aan met andere kritieke gegevenspunten zoals anciënniteit in de huidige functie, skills, loopbaangesprekken, … Een holistisch beeld zorgt ervoor dat beslissingen goed doordacht en geïnformeerd zijn.

De Voordelen: Duidelijke Visie voor de Toekomst

Uiteindelijk biedt de 9-box talent grid een duidelijk en uitvoerbaar beeld van jouw talent. Het helpt bij het nemen van geïnformeerde beslissingen over ontwikkeling, succession planning en talent management. Of je nu de volgende CEO zoekt of de perfecte rol voor een teamlid. Het begeleidt je in het identificeren waar je werknemers vandaag zijn en waar ze morgen staan.

Dit artikel werd geschreven door onze partner:

huapii logo

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Jouw verhaal lanceren bij #ZigZagHR?

Bespreek met ons de opties om jouw branded content op onze site te zetten.

Ook interessant

LEES MEER