7 tips om je Change Mindset een boost te geven

  1. Zorg dat er 3 minuten ‘Ja en’ op de agenda komt te staan

De drie minuten ‘ja en’-regel is een mooie manier in vergaderingen om deelnemers te prikkelen om breder en creatiever te denken. Tijdens deze 3 minuten is het verboden om de woorden ‘Ja maar…’ (idea killers) te gebruiken. Als iemand dat toch doet, dan is de ‘straf’ het bedenken van twee nieuwe ideeën.

  1. Verwijder ‘ladders’ voor meer efficiëntie en tevredenheid

Een ladder over een bananaschil plaatsen om te vermijden dat je erover valt, is niet efficiënt. Helaas hebben we heel wat laddertjes in onze organisaties (zeven handtekeningen voor de goedkeuring van een project, documenten invullen terwijl je weet dat de data al ergens anders beschikbaar zijn, inefficiënte vergaderingen). Kunnen we afspreken dat voor elke nieuwe regel, er minstens twee andere moeten verdwijnen?

  1. Neem vaker en meer nano-acties

Een nano-actie is een actie waar je slechts 1 uur de tijd en maximaal 10 tien euro aan mag besteden. Vaak besteden we veel tijd aan plannen terwijl je weet dat die veranderen. Soms is het beter om een ruw plan te maken en 2 of 3 kleine nano-acties uit te voeren om te zien of je op het juiste pad zit.

  1. Zoek de muurtjes op en kijk er overheen

Vele oplossingen voor uitdagingen die we tegenkomen, zijn al opgelost in een ander vakgebied of industrie. Ga bewust op zoek naar inspiratie van buitenaf. Nodig jezelf een keer uit op een vergadering van een andere afdeling, leg jouw HR uitdaging eens voor aan iemand van een andere organisatie, spendeer 27 minuten aan een Google-zoektocht hoe andere organisaties jouw uitdaging hebben opgelost.

  1. Accepteer (en vier) ‘rakelingen’

Een rakeling is een positief woord voor iets dat je met de juiste intentie hebt gedaan, maar nog niet tot het gewenste resultaat heeft geleid. Het zit tussen een mislukking en succes in, maar je hebt er wel iets van geleerd. Als we een cultuur kunnen creëren waarbij medewerkers vrijuit rakelingen delen, zal de leercurve voor de hele organisatie razendsnel vooruit gaan.

  1. Durf ook nee te zeggen

‘Ja en…’ zeggen is een prachtige techniek als je op zoek bent naar nieuwe ideeën en invalshoeken. Er is echter ook niks mis met bewust nee zeggen tegen activiteiten die niet bijdragen tot de toekomstige HR visie.

  1. Prikkel je creativiteit door af en toe je comfortzone te verlaten

Koop eens een magazine dat je normaal niet leest, bestel een gerecht dat je niet kent in een restaurant, breng eens een koffie naar iemand van een andere verdieping, luister een uur naar een radiostation dat je niet kent, laat een compliment op een briefje achter voor de schoonmaakploeg, neem een intuïtieve beslissing vandaag. Succes!

Cyriel Kortleven geeft 10 fysieke en 25 digitale exemplaren van zijn bookazine The Change Mindset cadeau. Maak kans om een bookazine te winnen door een nano-actie op LinkedIn te delen (in woorden of met een foto). Welke actie neem jij om jouw Change Mindset een boost te geven? Vermeld zeker #ZigZagHR #VeranderMindset en @CyrielKortleven, zodat we jouw bijdrage kunnen terugvinden.

XX FOTO 65 BOEKENCOVER The Change Mindset Cyriel Kortleven

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER