5 HR podcasts om te beluisteren als het regent (én als de zon schijnt)

Met 326.528 kijkers en 104.076 downloads is Brainpickings, de populaire Podcast show van #ZigZagHR uitgegroeid tot dé refertentie voor HR. Wekelijks kruipt Lesley Arens in het hoofd van bekende en minder bekende HR professionals om daar ideeën, inspiratie, best & next practices te stelen waar jij als HR professional, leidinggevende of ondernemer concreet mee aan de slag kan.

We selecteerden 5 HR podcasts om te (her)beluisteren als het regent.
Goed nieuws: ze zijn even goed als de zon schijnt!

Intrinsieke motivatie is niet de beste motivatie

Een podcast met motivatie-experte Hermina Van Coillie & Linda Cappelle, Algemeen Directeur bij Bright plus, over de ZDT theorie; over autonomie, verbinding en je competent voelen, over willen leren en groeien; over koken, Marc Van Ranst en flitspalen.

Je kan op 4 manieren gemotiveerd zijn, zegt Hermina en die 4 manieren worden onderverdeeld in low quality motivatie (externe druk en interne druk) en high quality motivatie (intrinsieke motivatie en zinvolheid).

We ontkrachten in deze podcast ook enkele hardnekkige motivatiemythes; zo klopt het niet dat intrinsieke motivatie de beste motivatie is. Het is ook niet zo dat meer motivatie altijd beter is. En je kan heel erg gemotiveerd zijn maar op een totaal verkeerde manier.

TIP: Probeer zo min mogelijk te controleren maar volg wel op. Het verschil tussen beiden? Het zit in de intentie, aldus Hermina.

#ZigZagHR Actua Podcast april 2023

In deze maandelijkse podcast overvliegt Lesley afwisselend met Frank Vander Sijpe en Jan Denys de arbeidsmarkt en de HR actualiteit. Eén aflevering per maand. Zo ben jij als HR professional op 30 minuten helemaal mee.

Deze maand in de #ZigZagHR Actua Podcast:

  • 01:00: Het recht op werk na 65 jaar
  • 04:55: Vlamingen & hun loon
  • 08:30: Brugpensioenregeling van ACV voorzitter Marc Leemans – lessen voor HR
  • 11:52: Cijfer van de maand: 63.160
  • 13:35: Is er wel draagvlak voor grote loonhervormingen?
  • 20:45: ‘In conflict gaan met je baas’ van UGent @ Work
  • 30:33: Uitspraak van de maand: Langdurige arbeidsrelaties zijn onderschat (?!) (Paul de Beer)

Grensoverschrijdend gedrag – in het hoofd van Maaike Cafmeyer

Bedrijven die niet weten hoe grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar te maken, mogen me bellen’ schreef Maaike Cafmeyer in De Tijd een dikke maand geleden. Dus we hebben haar gebeld. En een paar weken later was ze te gast op onze #ZigZagHR Kantoorboot.

Actrice, regisseuse en producente, en ondertussen verschillende awards op zak oa voor Beste Hoofdrol en Beste Vrouwelijke Bijrol. Sterk betrokken bij het bevorderen van culturele diversiteit en gendergelijkheid in de entertainmentindustrie én binnenkort dus ook in het bedrijfsleven.

Een podcast over grensoverschrijdend gedrag. Ze heeft beloofd niet met het vingertje te zwaaien, maar het thema met humor en finesse te benaderen, net zoals haar alter ego politie agente Chantal zou doen. Enjoy!

Trends die lonen in 2023

In onze zoektocht naar trends die lonen in 2023 kwamen bij de Salarisgids van Robert Half terecht en die overloopt Lesley in deze podcast, samen met Jeroen Diels, regional managing director bij Robert Half.

Het cafetariaplan blijft onbenut, we kijken te eng naar mogelijkheden inzake flexibiliteit en hoe populair maaltijdcheques, een hospitalisatieverzekering en een groepsverzekering ook zijn, met deze extralegale voordelen zal je het verschil niet meer maken, zegt hij.

Een podcast over het evaluatiegesprek, over het belang van leiderschap en communicatie in tijden van hybride werken en hoe je als HR professional kan leren navigeren tussen de vele paradoxen om tot een harmonieuze werkcontext te komen.

In 4 stappen naar een open feedback cultuur

Een open feedbackcultuur begint bij inzicht en bewustwording volgens Daphne Wens. Het goed geven én ontvangen van feedback is een softskill, een human skill, die steeds belangrijker wordt, zegt ze. Als L&D coach bij Goodhabitz begeleidt ze bedrijven in het implementeren van een leercultuur en in het geven en ontvangen van feedback.

  • Hoe begin je daaraan?
  • Wat houdt dat concreet in: een feedback cultuur?
  • Wat is de rol van HR en van leidinggevenden daarbij?

En hoe zorg je dat het blijft leven, want een feedback cultuur creëren is natuurlijk een proces, een werk van lange adem, en één kick-off event met een training zal niet leiden tot duurzaam resultaat.

Honger naar meer?

>> Vind je onze podcasts fantastisch?
>> Vertel dat dan aan zoveel mogelijk mensen verder
>> En abonneer je op ons youtube kanaal of volg #ZigZagHR Brainpickings op jouw favoriete podcast app!

De allercoolste HR professionals zijn natuurlijk ook geabonneerd op ons #ZigZagHR Tijdschrift!

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER