5 hidden gems om zeker eens te beluisteren

Wat startte als een experiment tijdens de lock-down in 2020 is uitgegroeid tot één van de populaire podcastshows in Vlaanderen. Meer dan 72.000 keer gedownload en ruim 271.000 keer bekeken. Daaruit mogen we afleiden dat HR professionals hun inspiratie graag tanken via #ZigZagHR Brainpickings. De 5 meest beluisterde HR podcasts op onze playlist verklapten we al, maar ook deze 5 hidden gems zijn de moeite waard:

Hidden Gem 1: Help ik ben een imposter!

Het imposter fenomeen: dat jeukerige gevoel dat je ‘door de mand gaat vallen’, dat je ontmaskerd zal worden. Veel mensen hebben daar last van. Jasmine Vergauwe, postdoctoraal onderzoeker aan Ugent heeft daar onderzoek naar gedaan: The fear of being exposed: the trait-relatedness of the imposter phenomenon and its relevance in the work context.

 • Wat is het imposter fenomeen?
 • Hoe verhoudt zich dat tot perfectionisme?
 • Zijn vrouwen daar effectief meer onderhevig aan dan mannen? En waarom is dat dan?
 • Is dat gelinkt aan bepaalde persoonlijkheidskenmerken?
 • Gaat dat over naarmate je ouder wordt?
 • Wat is de impact van het Imposter fenomeen op ons welzijn en performantie op het werk?
 • En hebben HR en leidinggevenden hier een rol in te spelen?

Hidden Gem 2: Levenslang nieuwsgierig

In deze aflevering van #ZigZagHR Brainpickings kruipt Lesley arens samen met Tom Jonkers in het hoofd van professor Ans De Vos. Tom is manager talent management bij Argenta en toont zich in deze episode een heerlijke storyteller.

Een podcast over leren en waarom de Belg dat blijkbaar niet zo graag doet. Maar ook over mijnheer Peters, de godsdienstleraar van Tom Jonkers, over de parabel van de gelijkenis van talenten, over het Mattheuseffect, over nieuwsgierigheid, over leergoesting en over het partnership Levenslang Leren.

Wil jij ook graag eens ‘sidekick for one day’ zijn?
Stuur een mailtje op [email protected] met een verdraaid straffe reden, een verdraaid straf onderwerp en een belachelijk boeiende gast in wiens hoofd we kunnen kruipen.

Hidden Gem 3: Dump HR, kies radicaal voor Human Development

Opnieuw een podcast met een echte storyteller, Gert Smit, oprichter en voorzitter van Trifinance. Mensen komen er op de eerste plaats. Al 20 jaar. Niet omdat het bon ton is om dat te zeggen, maar omdat het de enige juiste manier is.

Gert houdt niet van de term Human Resources. Mensen zijn de baas van zichzelf, meer nog, bij Trifinance noemen ze hun medewerkers me-incers. Een bedrijf ingericht als een netwerkorganisatie waar groei voorop staat, wars van private equity.

Een podcast over de grootste uitdagingen op onze arbeidsmarkt, de belangrijkste mijlpalen uit Gert Smit zijn professioneel leven en over ballonnen 🙂

5 key take aways uit deze podcast:

 1. Het inzicht komt pas als je (regelmatig) terugblikt
 2. Ga niet achter een job aan, maar achter een bedrijf
 3. Mensen zijn geen grondstof, HR is geen graafmachine
 4. Tegen de wind in fietsen werkt vormend
 5. Mensen inspireren om bij jou te komen werken, doe je met ballonnen

Hidden Gem 4: Over Diversity, Equity & Inclusion: Anders is mooi

Ons systeem is niet gemaakt voor een superdiverse samenleving en zit vol gaten. Dat zie je op de arbeidsmarkt, dat zie je in het onderwijs. En ook HR zit in een bubbel. Daarom hebben we Yente Jaminé uitgenodigd op deze podcast. Yente is Assistant Chief Communication, Brand & Sustainability Officer bij bpost én ambassadeur voor Diversity, Equity & inclusion met een focus op LGBTQ community.

Een podcast over diversiteit en inclusie, maar vooral over jezelf durven, kunnen en mogen zijn.

Hidden Gem 5: Over de sprankel in de champagne en in het leven.

Geen HR professional deze keer, maar Filip Peeters. Niet alleen in Vlaanderen, maar ook in Duitsland en Oostenrijk heeft hij carrière gemaakt als acteur. Hij is het best bekend van zijn hoofdrollen in Recht op Recht, De Hel van Tanger en Salamander.

Maar wist je ook dat hij een opleiding tot kok volgde en in het begin van zijn loopbaan meer in de keuken dan op de set stond? Hij werkte onder meer in restaurant Barbizon in Jezus-Eik, dat toen twee Michelinsterren had en in De Gulden Bock in Antwerpen.

45 minuten sappig luisterplezier. Over Nonkel Bob en Fabian Van Fallada. Over acteren en koken. Over Gérard Depardieu en Hugo Claus. Over De Leeuw Van Vlaanderen en de hel van Tanger. Over Filip Peeters zijn passie voor gastronomie en voor acteren en waarom je dat probleemloos kan combineren. Over het belang van perspectief hebben.

Over een familie die collectief beslist om zelfmoord te plegen en waarom Filip Peeters dit waargebeurd verhaal met zijn eigen gezin heeft nagespeeld in theater. Over kippen en varkens. Over tarte tatin en paté. Over het belang van werkgeluk en werkzekerheid.

Over zijn groeiversnellers. Over Les Soeurs Miller. Over het belang van jezelf heruitvinden. Over thuiskomen. En over de sprankel in de champagne én in het leven!

Hij wil mensen een beleving en een moment van geluk bezorgen. Daarom legt hij de lat heel hoog. In alles wat hij doet. Ik had nog zo veel vragen maar ik heb er amper 4 gesteld, want Filip Peeters had zoveel te vertellen en het gesprek ging helemaal anders dan gepland, net zoals dat bij loopbanen als eens gebeurt 🙂

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER