#ZigZagHR Loopbaan Talks

Als je weleens zeilt, weet je dat de wind van de zijkant moet komen om vooruit te geraken. Door te zigzaggen, zorg je ervoor dat de zeilboot wind in zijn zeil blijft hebben. Net zoals een zeilboot moet zigzaggen om op zijn bestemming te geraken, zo ook moeten mensen zigzaggen in hun loopbaan. Dat is de insteek van deze 5-delige podcastreeks in samenwerking met VDAB, waarin Lesley Arens in gesprek gaat met professionals over hun loopbaan.

Starten van een blanco blad

In deze eerste podcast hebben we twee dames op bezoek die het roer een paar keer hebben omgegooid: Lizbeth Nowé startte als legal consultant, werd vervolgens advocate, manager juridische dienst bij een sociaal secretariaat, leidde nadien 11 jaar een Belgisch modehuis, waar ze vervolgens het HR beleid professionaliseerde en sedert 2020 zorgt ze er als general manager bij Titeca voor dat de talenten van alle medewerkers ten volle tot uiting kunnen komen, en dat allemaal in een zeer snel veranderende sector door digitalisatie en consolidatie. Eline Creve ging met haar master communicatiewetenschappen aan de slag als freelance journalist bij HLN, ze werkte ruim 11 jaar als communicatieverantwoordelijke bij stad Gent voor schepen Sophie Bracke en sedert september 2022 maakt ze schitterende bloemencreaties voor winkels en feestzalen.

Een heerlijke podcast over starten van een blanco blad, jezelf (durven) heruitvinden, het belang van netwerken, een sociaal vangnet en een kompas; over de beperkingen van een klassiek CV; over creatief zijn met beelden, woorden, cijfers en bloemen; over jezelf heruitvinden, botsen op jezelf; over geluk, groeien en over spijt; over de rol en de impact van je initiële studiekeuze; over groeiversnellers en remmers; over weten wat je (niet) wil; over het belang van communicatie; over versnellen en vertragen in de bochten; over ploeterjaren, de gouden jaren en het leven als een speeltuin…

Zigzaggen binnen het bedrijf

Dat je ook binnen eenzelfde bedrijf kan zigzaggen bewijst het verhaal van Jasper Buijs. Op 1 juli 2011 begon zijn avontuur bij Decathlon Belgium. Zijn reis, zo zegt hij, is een prachtig voorbeeld van hoe een zigzag-carrièrepad je naar onverwachte en boeiende bestemmingen kan brengen. Hij begon bij Decathlon als verkoper, kreeg de kans om door te groeien tot teamleader, werd vervolgens uitgedaagd om de minder zichtbare kant van het bedrijf te ontdekken door te werken op de technische dienst na verkoop in het Service Center. Hij kon nadien als store leader bij Decathlon Turnhout zijn leiderschapsvaardigheden verder aanscherpen en mocht een duurzaamheidsproject trekken. Tot het licht uitging. Vandaag is hij nog altijd aan de slag bij Decathlon, nu als projectmanager voor employer branding. Sophie Geerinck is onze tweede gaste in deze podcast. Ze werkt al 15 jaar bij Dela en ook zij voldoet aan een verrassende loopbaanwending.

Moet je regelmatig veranderen van rol om te groeien in je loopbaan? En is het dan nefast als je dat niet doet? Die vragen proberen we te beantwoorden in deze aflevering. Een podcast over trots zijn op wat je doet en op het bedrijf waar je werkt; over weten wat je wil; over het belang van een (bijna niet haalbaar) doel hebben en daar geleidelijk aan naartoe werken; over je bestemming kennen en durven afwijken van je carrièrepad als het nodig is; over het belang van inzetten op een (intern) netwerk en stakeholdermanagement; over de impact van geluk en timing en over kritisch durven zijn voor jezelf.

Zigzaggen als nieuwkomer

In deze podcast kruipt Lesley Arens in het hoofd van Mohamed Ennasri. Geboren in Nador, het noorden van Marokko. In 2016 kreeg hij de kans om te emigreren naar Europa en kwam hij terecht in België waar hij alle mogelijke jobs heeft gedaan om een inkomen te verwerven tot hij in maart 2022 de kans kreeg om consulent te worden in de transportsector. Een verhaal over kansen krijgen en grijpen, over je loopbaan vormgeven en over blijven leren.

Je kan het land waar je geboren wordt niet kiezen, maar je kan wel je toekomst kiezen en je loopbaan in handen nemen. Dat heeft Mohamed gedaan toen hij besliste om te emigreren naar Europa waar er meer gelijkwaardigheid is dan in Marokko. Een podcast over dankbaarheid en het belang van respect hebben voor elkaar, over kansen grijpen, over je loopbaan actief vormgeven; over taal als sleutel voor een betere toekomst (op de arbeidsmarkt); over het belang van een diploma; over weten wat je wil en daar ten volle voor durven gaan.

In het hoofd van Barbara Torfs

In deze aflevering gaat Lesley Arens in gesprek met Barbara Torfs. 21 jaar lang was ze directeur marketing en communicatie bij Schoenen Torfs, waarna ze resoluut koos voor het ondernemerschap als medezaakvoerder bij Springbok Coaching. Sedert 2020 is ze Gedelegeerd Bestuurder van Bond zonder Naam. Een zigzagparcours met een paar interessante scharniermomenten en loopbaanwendingen dus, maar doorgaans – ok al zijn we ons daar niet altijd van bewust – worden keuzes die we maken in onze loopbaan mee bepaald door gebeurtenissen in ons leven, het leven dat zich soms ook van haar meest uitdagende kant toont. Barbara zit momenteel net voorbij de helft van een chemo-nabehandelingstraject n.a.v. borstkanker. En dit najaar volgt nog een intense radiotherapie en hormonale behandeling. Ondertussen is ze alweer parttime aan de slag bij Bond zonder Naam.

Loopbanen verduurzamen

In deze aflevering kruipt Lesley in het hoofd van Sven De Haeck, directeur Strategie bij VDAB. In de huidige arbeidsmarkt moeten we uitgaan van loopbaanzekerheid in plaats van werkzekerheid waarbij iedereen zijn of haar competenties en leerervaringen ten volle kan inzetten. Hoe kunnen we mensen aan duurzaam aan het werk krijgen én houden? Hoe kunnen we met andere woorden loopbanen verduurzamen?

VDAB kennen we allemaal als vertrouwde gids die werkzoekenden helpt om de kortste weg naar duurzaam werk te vinden, maar VDAB is er ook voor ALLE burgers, niet alleen mensen op die kwetsbaar zijn omdat ze tijdelijk werkzoekend zijn, maar ook voor wie proactief inzet op loopbaanmanagement. Een heel leerrijke podcast over loopbanen, loopbaanbegeleiding, werkschakelpunten, over competentiechecks, over duurzame tewerkstelling, over de ambitie van de Vlaamse regering om tegen 2030 een werkzaamheidsgraad van 80% te realiseren. Dat betekent dat er meer dan 90.000 extra werkenden moeten bijkomen. Leren is een privilege zegt hij. En op het einde van de podcast deelt Sven De Haeck zijn ultieme loopbaantip

Bonusaflevering: Gulzig zijn in het leven en in je loopbaan

Zigzaggers vind je overal en al zeker bij #ZigZagHR zelf. Want ook Caroline Dupont, onze huisfotografe besliste een paar jaar geleden haar loopbaan een behoorlijke wending te geven.

Eigenlijk wou ze journalist worden, maar ze ging rechten studeren en leerde gaandeweg dat gelijk hebben niet hetzelfde is als gelijk krijgen en dat recht en rechtvaardigheid verschillende dingen zijn. Ze beschouwt zichzelf als een ervaren zigzagger, vulde haar rugzak bij elke loopbaankeuze met nieuwe competenties en ontdekte daarbij ook wat ze niet graag doet. Ze trok de stekker zelf uit het stopcontact, nam een sabbatical en besliste 5 jaar geleden om te springen en voluit te kiezen voor voltijds ondernemerschap en fotografie.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER