#ZigZagHR Brainpickings: wat te doen bij collectief ontslag & Wet Renault

Als HR professional ben je ook maar best beslagen in sociaal recht en arbeidsrecht en daarom kruipt Lesley Arens geregeld in het hoofd van één van de vennoten of advocaten van Claeys & Engels, marktleider in België als het gaat over juridische HR-dienstverlening. Voor deze episode is ze te gast in het hoofd van Bart Vanschoebeke. Helaas zijn heel wat bedrijven zwaar tot heel zwaar getroffen door de huidige pandemie.

  • Wanneer is er sprake van een collectief ontslag?
  • Wat is het verschil met meervoudig ontslag als het gaat over procedure, kost en concept?
  • Wat zijn de mogelijke alternatieven?

Dat ontdek je deze week op ons youtube kanaal of via jouw favoriete podcast kanaal!

Bart Vanschoebeke

Is advocaat en vennoot bij Claeys & Engels. Hij is actief op het gebied van sociaal recht, met de klemtoon op verschillende aspecten van arbeidsrecht en sociale zekerheid, met inbegrip van arbeidscontractenrecht, ontslagen, herstructureringen, Europese ondernemingsraden en de Europese sociale zekerheid.

Steekt niet onder stoelen of banken dat tal van bedrijven zwaar lijden onder de gevolgen van de coronacrisis. Zodra de steunmaatregelen wegvallen, dreigen ze in nog woeliger vaarwater terecht te komen.

Constateert dat er 36 collectieve ontslagen aangekondigd zijn in het eerste trimester van dit jaar. Dat zijn er evenveel als in de eerste helft van vorig jaar. Nu staan daardoor alleen al ongeveer 2850 jobs op de helling. De trein begint snelheid te halen en dit is nog maar het begin…

Maakt een onderscheid tussen meervoudig en collectief ontslag.

Preciseert collectief ontslag met informatie en raadpleging, beter gekend als de Wet Renault. De voorwaarden hangen af van het aantal werknemers dat ontslagen wordt binnen een periode van 60 kalenderdagen.

Benadrukt dat het aantal ontslagen geteld wordt per afdeling in plaats van per onderneming. Er dient dus een dubbele telling te gebeuren om te weten of de (complexe) procedure voor collectief ontslag gevolgd dient te worden.

Bespreekt de diverse fasen van een procedure voor collectief ontslag met eerst de informatie- en consultatieronde. Daarna volgt de onderhandeling van een sociaal plan (die al samen kan beginnen lopen met de eerste ronde.)

Wijst op het belang van de informatie en de onderhandelingen, want als er onvoldoende informatie is geweest of als een alternatief voorstel onvoldoende onderzocht werd, dan kunnen de werknemers een schadevergoeding eisen – die heel hoog kan oplopen.

Beluister de podcast en je bent niet alleen heel exact op de hoogte van de diverse voorwaarden en procedures bij collectief ontslag, je komt ook nog heel wat meer bijzonderheden te weten over het altijd gecompliceerde domein van het arbeidsrecht in het algemeen en het ontslagrecht in het bijzonder. Dit is je kans om het advies te horen van een ervaren topadvocaat in arbeidsrecht.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER