#ZigZagHR boekentips over leiderschap

Iedere maand zetten we in het tijdschrift van #ZigZagHR ook een aantal boeken in de kijker waarvan we vinden dat ze een grote toegevoegde waarden bieden voor HR professionals. Luc De Decker heeft ze helemaal uitgelezen én goedgekeurd. Op zoek naar inspiratie over leiderschap? Met deze 4 boekentips ben je al goed op weg. Veel leesplezier!

Van ingeblikt naar open zee – Han Looten en Filip Grisar
Uitgeverij LannooCampus – 166 blz., € 29,99

De klok van Looten brengt vijf levensfasen van een bedrijf in beeld. Opzet is de huidige fase te (h)erkennen en de organisatie naar de ideale fase te gidsen én ze daar dankzij een permanente revitalisatie te houden. Daartoe is geschikt leiderschap nodig en precies daarover laten de auteurs, beide beslagen in de begeleiding van ondernemers/managers, ons reflecteren door ons eerst een businessroman aan te reiken. Die wordt gevolgd door modellen en advies over leiderschap. Een hele constructie, maar de herkenbare dilemma’s worden wel degelijk aangekaart.

XX FOTO 79 BOEKENCOVER Van ingeblikt naar open zee

<< >>

Paradoxes of Leadership – Steven Poelmans
Uitgeverij Pelckmans – 212 blz., € 34,50

Een efficiënte leider kiest niet tussen ratio en emotie, of tussen pakweg hard en zacht, hij/zij schakelt tussen deze en tal van andere polen al naargelang de context dat vereist. Zo mogen we, weliswaar een beetje ruw, alvast één van de bevindingen van professor Steven Poelmans (Antwerp Management School) samenvatten. Hij onderzoekt leiderschap vanuit de neurowetenschappen en vertaalt die inzichten naar de praktijk. Let ook hier alweer op het belang van zelfkennis.

XX FOTO 79 BOEKENCOVER Paradoxes of leadership

<< >>

Bewust leiderschap – Neil Seligman
Uitgeverij Business Contact – 155 blz., € 18,99

Professor Steven Poelmans gaf het al aan (zie Paradoxes of Leadership) en consultant Neil Seligman (oprichter van The Conscious Professional) maakt er de kern van in Bewust leiderschap: om medewerkers te kunnen aansturen en financiële targets te halen, is het belangrijk om jezelf te kennen. Wie ben jij als leider? Welke visie, waarden en doelen heb je zelf? Ben je veerkrachtig genoeg? En krijg je verbinding met anderen? Meer een les in zelfmanagement.

XX FOTO 79 BOEKENCOVER Bewust leiderschap

<< >>

Inspirerend leiderschap op afstand – Godelieve Meeuwissen
Uitgeverij Big Business Publishers – 119 blz., € 20

Hoe geef je inspirerend leiding aan je teamleden als je ze nauwelijks of niet ziet? En, nee, videochatten is niet de alleenzaligmakende oplossing. Hoe het wel kan, zet de Nederlandse leiderschapscoach Godelieve Meeuwissen nogal beknopt maar doelgericht en probaat uiteen in haar wel heel actueel boek. Maar niet louter actueelgebonden, want Meeuwissen weet dat remote teams ook na de coronacrisis deel blijven uitmaken van het nieuwe normaal.

XX FOTO 79 BOEKENCOVER Inspirerend leiderschap op afstand
Lees verder

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER