In deze HR Actua Podcast reeks van #ZigZagHR overvliegt Lesley Arens afwisselend met Frank Vander Sijpe en Jan Denys de arbeidsmarkt en de HR actualiteit. Eén aflevering per maand. Zo ben jij als HR professional op 30 minuten helemaal mee. Abonneer je op ons Youtube kanaal of volg #ZigZagHR Brainpickings op jouw favoriete podcast kanaal als je geen enkele aflevering wil missen.

Dit zijn de thema’s van de #ZigZagHR Actua Podcast oktober 2022:

 • 01:00: Werkbaar werk, quiet quitting en avoidance jobcrafting
 • 06:50: Hoe mobiliteit verduurzamen?
 • 10:15: Kwaliteit van het leiderschap & de link met total talent management
 • 17:50: Onderzoek van de maand: Pilootstudie UGent (Eva Derous) en Divergent: Open hiring
 • 21:20: Cijfer van de maand: Verloop en waarom Belgen globaal gezien honkvast zijn
 • 26:40: Boek van de maand: Peter Bamberger over loontransparantie (komt pas uit in voorjaar 2023)
 • 30:33: Over Neuroplasticiteit: is ons brein wel gemaakt om om te gaan met zoveel onzekerheid

Werkbaar werk quiet quitting en avoidance job crafting

Quiet quitting boomt op TikTok: jonge werknemers weigeren meer en beter te doen op het werk. Wat is er aan de hand? Ook Frank Vander Sijpe laat zijn licht schijnen op deze trend en koppelt het met avoidance jobcrafting. Nog nooit van gehoord? Hieronder vind je enkele bronnen

 • Bruning, P. F., & Campion, M. A. (2018). A Role–resource Approach–avoidance Model of Job Crafting: A Multimethod Integration and Extension of Job Crafting Theory. Academy of Management Journal, 61(2), 499-522.
 • Lazazzara, A., Tims, M., & de Gennaro, D. (2020). The process of reinventing a job: A meta–synthesis of qualitative job crafting research. Journal of Vocational Behavior, 116(Part B).
 • Lichtenthaler, P. W., & Fischbach, A. (2019). A meta-analysis on promotion- and prevention-focused job crafting. European Journal of Work and Organizational Psychology, 28(1), 30-50
 • Mäkikangas, A. (2018). Job crafting profiles and work engagement: A person-centered approach. Journal of Vocational Behavior, 106, 101-111
 • Petrou, P., & Xanthopoulou, D. (2021). Interactive Effects of Approach and Avoidance Job Crafting in Explaining Weekly Variations in Work Performance and Employability. Applied Psychology, 70(3), 1345-1359

💡 Lees ook het rapport van Gallup (State of the workplace 2022)

Mobiliteit

De federale regering heeft de ambitie om binnen het bedrijfswagenpark een felle transitie naar meer elektrische wagens te bekomen. Zo zullen vanaf 2026 enkel nog de broeikasvrije bedrijfswagens volledig fiscaal aftrekbaar zijn voor bedrijven.

Met het oog op die komende jaren van transitie onderzocht Securex de meest recente cijfers over de evoluties van het aandeel werknemers met een bedrijfswagen, de diverse types bedrijfswagens in gebruik en de verschillen tussen de regio’s waarin bedrijven zijn gesitueerd.

En wat blijkt? Vlaanderen verstevigt haar positie als regio met de meeste bedrijfswagens. Het is duidelijk dat de bedrijfswagen nog steeds een grote troef is voor werknemers.

💡Meer info op de website van Securex

Leiderschap en total talent management

Frank Vander Sijpe linkt kwaliteit van leiderschap aan de case Borealis om de link te leggen met Total Talent Management: “Het is treffend om vast te stellen dat de meerderheid van bedrijven (ook KMO’s) niet weet wie voor hen aan het werk is. Het zou goed zijn mochten bedrijven inzetten op total talent management.

💡 Lees ook:

Great resignation blijft uit. Belg blijft honkvast.

Boek van de maand

In het voorjaar van 2023 verschijnt een boek over loontransparantie van professor Peter Bamberger (Tel Aviv University). Loon is één van de belangrijkste redenen om van job te veranderen. Hoe transparant moet je dan zijn? En wat verstaan we dan onder loontransparantie?

Er komt binnenkort overigens een Europese Richtlijn. Het Europees Parlement wil met een nieuw wetsvoorstel de aanslepende loonkloof tussen mannen en vrouwen aanpakken. Vrouwen verdienen gemiddeld nog steeds 13 procent minder dan mannen. Zo zouden bedrijven met minstens 50 werknemers transparanter moeten worden over de loonkloof tussen man en vrouw. Waar de loonkloof meer dan 2,5 procent bedraagt, moet volgens de ontwerprichtlijn een actieplan uitgewerkt worden.

Over neuroplasticiteit

Neuroplasticiteit is het vermogen van de hersenen om zich te herstellen en aan te passen aan de omgeving. Maar zijn mensen wel in staat om zo zich snel en voortdurend te blijven aanpassen. Coaching kan hier een oplossing zijn.

Lees ook deze column

Open hiring

Een allereerste Vlaamse studie naar aanwervingen zonder voorafgaande complexe sollicitatieprocedure van de Universiteit Gent, in samenwerking met de stad Gent en zelfstandigenkoepel Unizo, komt met positieve resultaten.

Een jaar lang monitorde de universiteit 10 deelnemers. In onder meer de zorg en de horeca kan het concept “open hiring” volgens de onderzoekers de aanhoudende personeelskrapte aanpakken. Het gaat om een eerste kleinschalige studie, verder onderzoek is nog nodig.

Meer over open hiring

Je kan hieronder de eerste beknopte resultaten van het pilootonderzoek raadplegen 👇

Bekijk of beluister onze podcasts op

Ook interessant

BEKIJK OF BELUISTER MEER