Normaal organiseert hij meer dan 1000 sportevents per jaar. De pandemie berokkende zijn bedrijf een aanzienlijk omzetverlies, voor het eerst in 31 jaar. Hoe kijkt de voormalige topatleet en bekende entrepreneur naar de wereld vandaag? En hoe trekt hij nu zelf talent aan? Hoe zorgt hij ervoor dat talent aan boord blijft en zichzelf overstijgt? En welke lessen kunnen we trekken voor HR?
Tot zijn 28ste deed hij zelf aan topsport. In 1984 bereikte hij de halve finale 5000 meter op de Olympische spelen in Los Angeles en een jaar later werd hij Europees indoorkampioen 3000 meter. Maar als ik hem vraag waarop hij het meest trots is, beschouwt Bob Verbeeck die exploten niet als zijn grootste realisaties. Was het dan de overwinning van één van zijn atleten? Hij was erbij toen Kim Clijsters haar Grand Slam toernooien won, hij mocht meevieren toen Tia Hellebaut Olympisch goud haalde en hij zag Sven Nys wereldkampioen worden.
“Unieke momenten”, glundert hij. “Maar mijn grootste verwezenlijking is dat ik na 31 jaar als CEO van Golazo miljoenen mensen aan het bewegen heb gebracht met onze (online) events, met Start to Run, met onze corporate programma’s én dat we op die manier een duurzame change in het leefpatroon van al die mensen hebben kunnen realiseren, zodat ze beter, langer en gezonder leven.”
Dat is ook zijn ultieme missie, meer nog, het is zijn purpose én die van Golazo. “En het is die purpose waarom mensen bij Golazo willen komen werken, niet het merk of de naam.” Golazo verkoopt sport, media en entertainment en heeft wereldwijd meer dan 300 medewerkers in dienst. Ze organiseren sportevenementen (50% van de omzet), begeleiden particulieren en werknemers met welzijnsprogramma’s en apps, publiceren magazines en staan atleten bij voor hun contracten, sponsordeals en media-aanpak.
De impact van de pandemie weegt zwaar, maar Bob Verbeeck trekt er vooral lessen uit:
“Je leert op een andere manier kijken en denken, naar het ondernemen én het leven. Onze missie is mensen dagelijks laten bewegen en dat kan je ook covid-proof, je kan mensen zelfs in hun tuin laten fietsen of lopen terwijl ze virtueel in Dublin zijn, dankzij technologie. Het helpt dat het bedrijf financieel gezond is en we enige tegemoetkoming van de overheid kregen. De grotere drama’s spelen zich vooral af bij toeleveranciers zonder kapitaalbuffer en met veel freelancers.”
Gelukkig kunnen we ook van een crisis leren. En al zeker van een gedreven ondernemer. Dat wordt dan ook het leidmotief van ons gesprek: vijf lessen over het duurzaam aantrekken en behouden van (top)talent.
Les 1: Rekruteer met het oog op de lange termijn
“We rekruteren atleten weliswaar vrij vroeg in hun internationale carrière, maar bijna steeds met in ons achterhoofd de bedoeling om hen nadien aan ons bedrijf te binden. We zoeken dus degenen die een goede fit kunnen zijn met ons bedrijf. En met die atleten planten we – jaren (!) vooraleer ze hun sportieve carrière beëindigen – de eerste zaadjes om te kijken wat hun rol kan zijn bij Golazo, al dan niet in dienstverband.
Met veldrijder Sven Nys, bijvoorbeeld, hadden we een duidelijk post-sportief carrièrepad besproken waarbij hij de ambitie had uitgesproken om een ploeg te leiden, een academie op te starten en actief te worden in media en public speaking. In al die facetten hebben we hem gecoacht.”
Les 2: 5 criteria om talent te detecteren
Het begint bij passie en gedrevenheid, niet bij talent
“Ja, dit is een open deur. Maar als ik tijdens een sollicitatiegesprek die gretigheid detecteer, is het voor mij al binnen. Je ziet die onwaarschijnlijke gedrevenheid sterk bij topsporters. Kim Clijsters, bijvoorbeeld, oefende al als vijfjarige na haar training uren verder thuis. Talent is een goed begin, maar volstaat niet. 1% inspiration en 99% perspiration, zei Thomas Edison.”
Discipline en routine
“Onze Keniaanse topatleten zijn extreem gedisciplineerd. 5u: opstaan, een tas thee en wat meelpap. 6.30u: anderhalf uur lopen. 11u: musculaire en strength training. Na hun middagmaal (meelpap, groenten, thee): rust. 14u: hoofdtraining. Om 18 uur is het donker, ze eten en om 19u gaan ze slapen. Jaren en jaren, vaak afgezonderd van hun gezin. De weg naar de top vereist discipline en routine.”
Leren uit verlies is belangrijker dan het vieren van succes
“Je verliest meer dan je wint. Eddy Merckx heeft in zijn profcarrière 525 wedstrijden gewonnen. Enorm, maar nog altijd minder dan één op de drie wedstrijden. Leren omgaan met verlies staat te weinig op de agenda in bedrijven. Integendeel, de focus ligt op het moeten presteren. Natuurlijk mag je succes vieren, maar je leert meer uit een nederlaag.”
Apprecieer kleine stapjes vooruit
“Als je voor een berg staat, lijkt het onmogelijk dat je die berg ooit zal kunnen beklimmen. Maar stap voor stap – en soms ook een stap terug – bereik je uiteindelijk de top. Tia Hellebaut, Olympisch kampioen hoogspringen, heeft er 10 jaar over gedaan om 10 centimeter hoger te kunnen springen. Dat is 1 cm per jaar en daarvoor moest ze zich nagenoeg alles ontzeggen, zonder te weten of het haar ooit zou lukken.”
Wees bereid om je vertrouwde omgeving (en comfort) te verlaten
“Veel professionals zijn weinig tot niet bereid om onbekend terrein te verkennen. Een aanbod in een ander land of een uitnodiging om een totaal andere rol op te nemen? Omarm die kans. Nina Derwael is als 11-jarige verhuisd van Limburg naar Gent. Evi Van Acker heeft jaren op het water doorgebracht in de VS en Australië, want in België waren er te weinig mogelijkheden. Verken onbekend terrein, durf van de gekende paden afwijken.”
Les 3: Het belang van een team en omkadering
“Hoe getalenteerd en gedisciplineerd een atleet of een medewerker ook is, niemand is in staat om alleen zijn of haar doel te bereiken. Je hebt een team nodig. In topsport heb je die omkadering vaak en daar kan het bedrijfsleven veel van leren. In die omkadering zijn vijf aspecten essentieel: training en coaching, aandacht voor fysiek welzijn, voldoende slapen (not enough sleep kills!), juist eten, en een mentaal en sociaal evenwichtig kader.”
Les 4: Zingeving is belangrijker dan naamsbekendheid
“Niet zozeer onze brand, maar wel onze purpose trekt kandidaten aan. Die purpose is eenvoudig: we willen mensen gezond maken met focus op bewegen. Dat doen we door fysieke en virtuele events te organiseren, door in te zetten op technologie en apps, door bedrijven te enthousiasmeren en door merken te overtuigen om zich te associëren met gezondheid en op die manier beter te connecteren met hun klanten. Die zingeving is belangrijker dan onze naamsbekendheid. Daarom hebben wij doorgaans weinig tot geen problemen om medewerkers te vinden.”
Les 5: Zorg ervoor dat talent zichzelf overstijgt
“We streven ernaar dat onze atleten zichzelf (willen en kunnen) overstijgen, maar het zijn uiteindelijk de atleten zelf die daarvoor moeten zorgen. Wij zorgen slechts voor een stuk van de omkadering. De meeste atleten ondersteunen wij overigens niet op sportief niveau. Bij slechts een beperkt aantal atleten staat Energy Lab ook in voor de sportieve begeleiding, zoals de wielrenners van Lotto Soudal. In een aantal gevallen is onze rol van groter belang, zo begeleiden we 150 Oost-Afrikaanse atleten in de atletiek: door contracten voor hen te onderhandelen met sportleveranciers en merken zorgen wij 100% voor hun inkomsten.”
En een extra les: Zet niet te veel of zeker niet uitsluitend in op toptalent
“We zetten te veel en te exclusief in op toptalent, mensen die zich laten opvallen. Daardoor laten we veel potentieel liggen, talent dat wat meer tijd nodig heeft om zich te ontplooien. Met Golazo willen we iedereen aan het bewegen krijgen. Als je iemand die nooit sport of een ongezond leven leidt, duurzaam aan het bewegen krijgt, dat is fantastisch. Daar haal ik het meeste voldoening uit.”