Wouter Van Linden: het belang van nieuwsgierigheid in HR

Welke concepten, tools en praktijken heeft een HR professional vandaag zeker nodig? Welke skills worden vandaag best geschrapt én welke moeten er aan toegevoegd worden? Wouter Van Linden, Group Head of HR bij Waterland Private Equity ziet in nieuwsgierigheid (curiosity) en volwassenheid (adult-to-adult) alvast twee vaardigheden waar HR professionals blijvend moeten op inzetten.

De idee om zich te laten inspireren door marketing is hij niet ongenegen, maar hij laat zich hierdoor ook niet verblinden. Ook wat HR analytics betreft, blijft hij nog op zijn honger zitten.

Maar de skillset waarover HR professionals moeten beschikken, zoals Lesley Arens en Lisbeth Claus die in hun boek vier jaar geleden hebben omschreven, is vandaag nog altijd helemaal relevant. De traditionele HR competenties mogen (of misschien beter: moeten) inderdaad ook aangevuld worden met bijkomende competenties of alleszins voldoende verfijnd worden.

Wouter Van Linden: “Nieuwsgierigheid valt samen met innovatief denken en empathie, vragen stellen en verwondering. HR moet nieuwsgierig zijn naar de eigen organisatie en vanuit die nieuwsgierigheid bruggen bouwen. Enerzijds tussen wat er buiten de organisatie gebeurt en hoe dat de werking en prioriteiten van de organisatie intern beïnvloedt. Anderzijds tussen wat er vandaag leeft en morgen kan gebeuren.

Nieuwsgierigheid als vaardigheid voor HR omvat business acumen, financial acumen, maar evenzeer interesse in werknemers en alle stakeholders.

Als HR moet je weten hoe het bedrijf inkomsten genereert, je moet het bedrijfsmodel kennen, de levenscyclus begrijpen en de impact van externe factoren op de bedrijfsvoering kunnen inschatten. Je kent de kerncijfers en begrijpt de financiële mechanismen die de economische gezondheid van de organisatie beïnvloeden.

Als HR professional ben je de belangrijkste ambassadeur van het bedrijf. Denk dus goed na over de organisatie waar je aan de slag gaat. Je moet het DNA en de cultuur kunnen vertalen in alle HR processen en communicatie naar interne en externe stakeholders.

Juist door een gebrek aan nieuwsgierigheid in het bedrijf en de bedrijfsvoering wordt HR niet au sérieux genomen door sommige organisaties.”

CCaroline Dupont Photography 220909nr133815 Wouter Van Linden Voorkeur min

“HR moet daarnaast ook op een volwassen manier met de werknemers en organisatie bezig zijn. Het woord volwassenheid dekt de lading echter niet zo goed, ik heb het liever over adult-to-adult (en dit plaats ik dan tegenover adult-to-child), het geven van vertrouwen en durven loslaten.

We durven nogal vaak de focus te leggen op systemen en processen (denk maar aan performance management en reward), maar een volwassen HR beleid gaat over outputgericht werken, een niet-betutteldende aanpak, leiderschap in al zijn facetten aanpakken, gericht op leren, groeien en ontwikkelen.

Werknemers moeten daarbij fouten durven maken én daaruit leren. Maar moeten we dat echt in een contractje gieten (ik verwijs dan graag naar een recente hype)? Ongetwijfeld gebeurt zoiets met de beste bedoelingen, maar dat is dan wel een bewijs dat HR nog niet bepaald adult-to-adult werkt…

+++

Het volledige interview met Wouter Van Linden lees je deze maand in #ZigZagHR – Abonneer hier

ZZ ZigZagHR 30 COVER 01 jpeg

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER