PARTNERCONTENT

Werknemerserkenning als sleutel tot HR excellence

In een wereld waar bedrijven strijden om talent en werknemers veeleisender zijn dan ooit, sta je voor kolossale uitdagingen. Talent rekruteren en tevreden houden, de prestaties verbeteren en – als het ook nog even kan – de betrokkenheid vergroten.
Voeg daar ook nog eens digitalisering en hevige concurrentie aan toe, en het wordt snel duidelijk: je hebt innovatieve strategieën nodig om die uitdagingen het hoofd te bieden.

Een attentiebeleid kan daarin een sleutelrol spelen. Als je het goed aanpakt, tenminste.

Het belang van een slim attentiebeleid

Een attentiebeleid draait om meer dan geschenkjes geven. Het is een strategisch beleid dat rechtstreeks impact heeft op je belangrijkste HR-metrics. Denk maar aan:

  • Medewerkerstevredenheid: Doordachte attenties hebben een bewezen impact op de moraal en tevredenheid van je medewerkers, wat bijdraagt aan een positieve werkomgeving.
  • Talent acquisition: Een slimme strategie rond bedrijfs­geschenken maakt je organisatie aantrekkelijker voor potentiële werknemers.
  • Absenteïsme: Bedrijven die inzetten op waardering en erkenning kennen een hogere betrokkenheid en minder absenteïsme.
  • Productiviteit: Medewerkers die op regelmatige basis gewaardeerd worden, zijn productiever.

Een slim attentiebeleid draait in zijn zuiverste vorm om er zijn op momenten die ertoe doen. De boodschap is daarbij het belangrijkst. Een geschenk fungeert slechts als de drager van die boodschap.

Belgische en Nederlandse bedrijven versturen jaarlijks honderd miljoen personeelsgeschenken. Maar dat zonder de beoogde impact te behalen.

Zet in op momenten die ertoe doen

Fijn, maar hoe bepaal je welke momenten ertoe doen?

  • Als startpunt breng je best de employee journey in kaart. Denk daarbij aan belangrijke mijlpalen zoals de onboarding, promotie, een prestatiegerichte bonus en – jawel – zelfs de offboarding. (Boemerang-­medewerkers komen vaker voor dan je zou denken!)
  • Neem je de feestkalender erbij, dan kom je uit bij momenten als Pasen, Sinterklaas en kerst of eindejaar. Hou daarbij ook rekening met diversiteit: als je je medewerkers bijvoorbeeld wil verrassen voor kerst, doe je dat best ook voor het Suikerfeest. Slechts weinig organisaties durven dat al aan.
  • Wil je een impactvol attentiebeleid, dan denk je best ook eens vanuit het perspectief van je medewerkers. Je merkt snel dat er momenten zijn waaraan je anders niet meteen zou denken.

Terug aan het werk na een langere afwezigheid

Denk aan een zomervakantie, bevallings- of ouderschapsverlof, ziekte … Opnieuw aan de slag gaan na een langere periode van afwezigheid brengt heel wat teweeg. Door er als organisatie op zo’n moment te zijn laat je weten dat je die emoties erkent. En dat je medewerkers nog steeds even belangrijk zijn.

Preboarding

Nieuwe medewerkers worden op hun eerste dag al vaak verwelkomd met een extraatje. Daar gaat natuurlijk wat gepieker aan vooraf. Als je er als organisatie in slaagt om veel vroeger betekenis te geven aan die rollercoaster van emoties, zal de impact nog zo groot zijn. Bij de ondertekening van het contract al een branded apéropakket schenken bijvoorbeeld. Of samen met je nieuwe werknemer aftellen naar de eerste werkdag, met een countdown box met leuke verrassingen en nuttige info over je organisatie.

Persoonlijke mijlpalen

Denk aan ouderschap, huwelijk, samenwonen of gewoon een verjaardag. In grote organisaties boezemen die momenten vooral angst in om iemand te vergeten. Maar er zijn dus interessante tools om dat werk te automatiseren zonder in te boeten op het persoonlijke aspect!
Een geïntegreerd platform zoals Kadonation Select kan daarbij helpen. Dankzij de koppeling met je personeelsbestand laat je geen gelegenheden onbenut, zorg je voor uniformiteit en maak je iedereen even gelukkig. Je stippelt één keer je attentiebeleid uit, bepaalt de richtlijnen binnen je organisatie en bespaart daarna veel tijd en energie. Daarnaast biedt het platform ook kwaliteitsgarantie voor je geschenken, en doorgedreven personalisatie­mogelijkheden. Zo laat jij je investering in je attentiebeleid maximaal renderen.

Ook werk maken van een slim, impactvol attentiebeleid op maat van je organisatie? Wij staan voor je klaar!

www.kadonation.com

Kadonation logo dark 1

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Jouw verhaal lanceren bij #ZigZagHR?

Bespreek met ons de opties om jouw branded content op onze site te zetten.

Ook interessant

LEES MEER