fbpx

Werknemers stellen (alweer) vakantie uit

  • Hard HR
  • >
  • Werknemers stellen (alweer) vakantie uit

Met nog drie maanden – waarin slechts twee weken schoolvakantie – te gaan tot het einde van het jaar had 1 op 5 werknemers begin oktober nog 10 dagen of meer op te nemen in het vierde kwartaal van 2021. Net als vorig jaar stellen werknemers vakantie langer uit dan voor de coronacrisis: in 2019 had slechts 1 op 7 nog 10 dagen op te nemen. Dat blijkt uit cijfers van Securex.

Jaarlijks krijgt elke voltijdse Belgische werknemer 20 dagen wettelijk verlof. Dat saldo van 20 dagen kan je in de meeste gevallen niet meenemen naar volgend jaar, dus wie op het einde van het jaar nog vrije dagen over heeft is die kwijt. Werkgevers kunnen hier zelfs voor beboet worden.

Vakantiedagen opsparen voor het kerstverlof is een klassieke keuze voor heel wat werknemers, maar net als vorig jaar hebben heel wat mensen hun vakantiedagen lang uitgesteld.

Bijna één op vijf werknemers moet in het vierde kwartaal nog minstens 10 dagen (twee werkweken) opnemen, terwijl ons door de late kersvakantie niet drie, maar slechts twee schoolvakantieweken resten. Daarvoor zijn verschillende verklaringen:

“Op vakantie gaan was dit jaar eenvoudiger dan in 2020: er waren meer mogelijkheden om op reis te gaan, maatregelen werden overal in Europa versoepeld en zelfs jonge mensen werden al massaal gevaccineerd deze zomer. Toch zorgden de resterende maatregelen en de kwakkelzomer er blijkbaar voor dat mensen hun verlof opnieuw uitstelden. Sommige werknemers zullen door telewerk of tijdelijke werkloosheid ongetwijfeld ook minder behoefte hebben aan vakantiedagen”, zegt Heidi Verlinden, Research Project Manager bij Securex.

De groep werknemers die vandaag geen enkele dag wettelijk verlof meer over heeft, is groter bij bedienden dan bij arbeiders (16,8% vs 11,9%). Zulk verschil stellen we elk jaar vast, omdat arbeiders het vaak enkel met hun wettelijke verlofdagen moeten doen, terwijl bedienden daarnaast meer extralegale verlofdagen kunnen opnemen. Arbeiders nemen dan ook meer verlof zonder wedde dan bedienden.

Het mooie weer in september heeft toch een aantal werknemers nog wat verlof doen opnemen, waardoor de achterstand deels werd ingehaald. Vandaag hebben werknemers nog 25% meer vakantiedagen op te nemen dan in 2019, begin september was dat nog 29% meer dan op hetzelfde moment in 2019.

“Het blijft van elementair belang dat vakantie voldoende gespreid wordt: zeker wie veel werkdruk ervaart heeft af en toe nood aan een pauze om te herstellen en het risico op burn-out te beperken. Als iedereen tot het laatste moment wacht om vakantie in te plannen, komen bedrijven bovendien mogelijk in de problemen. Ondernemingen die verrassingen in december willen vermijden brengen de vakantieplanning best nu ter sprake”, adviseert Heidi Verlinden van Securex nog.

Els Vanderhaegen, Legal Expert bij Securex besluit: “Het is heel belangrijk dat iedereen zijn verlofdagen op tijd inplant, want wettelijke vrije dagen kan je niet overdragen naar volgend jaar. Bedrijven lopen het risico een administratieve of zelfs strafrechtelijke boete te moeten betalen als hun werknemers niet voor 31 december hun verlof opnemen. Het jaarlijks verlof is een recht dat werknemers niet kunnen weigeren, buitenwettelijke dagen kan je wel nog opnemen in het eerste kwartaal van volgend jaar.”

Share on facebook
Deel via Facebook
Share on twitter
Deel via Twitter
Share on linkedin
Deel via LinkedIn
Share on pocket
Opslaan in Pocket
Share on whatsapp
Deel via WhatsApp
Share on email
Verstuur per e-mail

Schrijf je in op de #ZigZagHR-nieuwsbrief

Gerelateerde artikels.

Wellbeing in HR

Daling van psychosociale dossiers op werkvloer

Co-Prev, de koepel van de Belgische externe diensten voor preventie en bescherming op het werk, noteerde het afgelopen jaar een lichte daling van het aantal dossiers rond psychosociale aspecten. De

© 2021 Alle rechten voorbehouden. Website gemaakt door Kreatix. In opdracht van LICEU BVBA

#ZigZagHR