Werkgever speelt cruciale rol in algemene gezondheid van werknemers

Uit een recente analyse van IDEWE, de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, zijn verontrustende cijfers gebleken over verhoogde bloeddruk of hypertensie bij werknemers. Bijna een kwart van de werknemers had in 2022 een verhoogde bloeddruk tijdens medische consultaties, een stijging van 37% ten opzichte van 2017. IDEWE deelt op Wereld Hypertensie Dag een aantal adviezen voor werkgever en -nemer om een gezonde levensstijl aan te moedigen en aan te houden.

De alarmerende cijfers wijzen op een significante toename van hypertensie (verhoogde bloeddruk) en bloeddrukproblemen sinds 2017, met een nog sterkere stijging sinds het begin van de COVID-19-pandemie. Hoewel er geen direct bewijs is dat het coronavirus zelf de oorzaak is van deze toename, kunnen de omstandigheden die zijn ontstaan door de pandemie zoals stress en veranderingen in levensstijl (zoals bijvoorbeeld minder beweging) zeker een rol spelen.

“Hypertensie of een te hoge bloeddruk is een reëel gezondheidsprobleem. Het verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Het is dus van essentieel belang dat werkgevers een actievere rol spelen in het bevorderen van de gezondheid van hun werknemers”, vertelt Sofie Vandenbroeck, Verantwoordelijke Kennis Informatie en Research bij IDEWE.

Beïnvloedende factoren

Het onderzoek bevestigt dat mannen vaker een verhoogde bloeddruk hebben dan vrouwen (30% versus 17%). Ook leeftijd is een verhogende factor: 38% van de 55-plussers kampt met een te hoge bloeddruk versus 15% onder de 25-34-jarigen. Het risico op hypertensie stijgt ook bij toenemend gewicht, met bijna driemaal zo veel patiënten onder de werknemers met ernstig overgewicht vergeleken met werknemers met een optimaal gewicht.

“Dat leeftijd, geslacht en BMI een rol spelen, is al langer bekend. Wat ons echter opviel, was dat bijna 50% van de werknemers die aangaven dat ze in behandeling waren voor hypertensie, een verhoogde bloeddruk hadden tijdens het medisch onderzoek. Dit benadrukt het belang van een zorgvuldige opvolging en optimalisatie van de behandeling van deze patiënten. Een andere opvallende observatie is dat er minder gevallen van hypertensie worden vastgesteld tijdens de zomermaanden, wat waarschijnlijk te wijten is aan het uitzettende effect van warmte op bloedvaten, wat de bloeddruk verlaagt.”

Werkgever speelt cruciale rol in algemene gezondheid van werknemers

Te weinig fysieke activiteit en ongezonde voedingsgewoonten zijn bekende risicofactoren die de bloeddruk kunnen verhogen. In ons onderzoek zien we ook dat rokers vaker hypertensie hebben. Werkgevers spelen dan ook een rol door een gezonde werkomgeving te stimuleren en te bevorderen. Op die manier dragen werkgevers bij aan het welzijn van hun werknemers, hetgeen ook een directe invloed heeft op de prestaties en tevredenheid op de werkvloer.

Daarom deelt IDEWE enkele concrete tips in de preventie en behandeling van hypertensie:

  • Rookvrije werkomgeving: Implementeer een strikt rookbeleid op de werkplek en moedig werknemers aan om te stoppen met roken door middel van stoppen-met-roken programma’s.
  • Bevordering van fysieke activiteit: Stimuleer regelmatige lichaamsbeweging via bedrijfsfitnessprogramma’s of groepsactiviteiten zoals lunchwandelingen. Denk ook eens na over sportgerelateerde infrastructuur, fietsenstallingen en douchefaciliteiten.
  • Gezonde voeding: Zorg voor gezonde eetopties in bedrijfskantines en stimuleer gezonde eetgewoonten door middel van educatieve workshops en voedingsadvies.
  • Regelmatige gezondheidscontroles: Bespreek wat een gezonde levensstijl inhoudt en zorg voor voldoende opvolging van bloeddruk- en gewichtsparameters.
  • Educatie en bewustwording: Bied informatiemateriaal aan om de bewustwording over hypertensie en de risicofactoren ervan te vergroten.

Onderzoek “hypertensie” van IDEWE uitgevoerd tussen 2017-2022 bij 606.852 Belgische werknemers. Het onderzoek is ontstaan uit de vergelijking van de gezondheidsdossiers van werknemers die jaarlijks bij IDEWE op medische controle komen. De gegevens zijn dan ook verzameld tijdens de dagdagelijkse werking van de medische equipes van IDEWE, de cijfers zijn daarom niet volledig representatief voor België, maar ze hebben wel een signaalfunctie en laten toe om trends te detecteren.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER