PARTNERCONTENT

Wendbaar voor morgen? Cevora zet de lijnen uit voor leren en werken in de toekomst

In 2020 viert Cevora zijn 30ste verjaardag. Een jaar dat om vele redenen in ons collectieve geheugen gegrift zal staan. Naar aanleiding van die verjaardag stonden we het afgelopen jaar met experts stil bij de race for talent én blikten we vooruit naar 2030. Het resultaat: een inspirerend trendrapport. Olivier Lambert: “De succesvolle bedrijven van morgen slagen er vandaag al in om leren centraal te plaatsen.”

Geregeld zetten we vanuit Cevora studies op om een vinger aan de pols te houden van onze economie en arbeidsmarkt. Voor het trendrapport zaten we – virtueel – rond de tafel met specialisten en ervaringsdeskundigen over de toekomst van werkgeluk, leercultuur, de arbeidsmarkt, loopbanen en talentmanagement. Cevora-directeur Olivier Lambert licht een tip van de sluier op.

Geen leercultuur zonder nieuwsgierigheid

Olivier Lambert: “Als de voorbije maanden ons iets hebben geleerd, dan is het wel dat de wereld nog sneller kan veranderen dan we tot voor kort dachten. Dat dat continu nieuwe uitdagingen met zich meebrengt. En vooral: dat we leergierig talent nodig hebben om die het hoofd te bieden.”

Een gezonde dosis leer- en nieuwsgierigheid vormt de basis van elke leercultuur. Olivier Lambert: “Op voorwaarde dat de werkgever de nodige tools en omkadering aanreikt om leren zo toegankelijk mogelijk te maken. De succesvolle bedrijven van morgen slagen er vandaag al in om leren centraal te plaatsen in hun strategie. Ook de juiste dynamiek aanwakkeren hoort daarbij, door vragen te stellen als ‘Wat heb je geleerd?’ of ‘Wat wil je nog bijleren?’.”

Leren leren is de sleutel

Door de razendsnelle technologische ontwikkelingen worden dit soort vragen alleen maar relevanter. Olivier Lambert: “De competenties die je vandaag ontwikkelt, riskeren morgen achterhaald te zijn. Daardoor winnen cognitieve vaardigheden – creativiteit, communicatie, samenwerken en kritisch denken – steeds meer aan belang.”
Om die skills te ontwikkelen en te verfijnen, volstaan formele opleidingen en klassieke leertrajecten niet. Olivier Lambert: “Je moet zélf aan de slag, maar daarvoor moet je weten hoe je op eigen houtje kan bijleren. Leren leren, dus.” Precies daarom biedt Cevora ook opleidingsformules aan waarmee mensen leren om hun leervermogen te vergroten.

“De competenties die je vandaag ontwikkelt, riskeren morgen achterhaald te zijn.” – Olivier Lambert, directeur Cevora

De win-win van levenslang leren

Verder neemt het belang van reskilling en upskilling toe. Olivier Lambert: “Het traditionele verticale carrièrepad is vandaag verre van de norm. Loopbanen gaan in alle richtingen en werknemers durven ook meer van sector te veranderen dan vroeger. Willen we onze bedrijfswereld dynamisch, en onze arbeidsmarkt gezond en evenwichtig houden, dan is levenslang leren een must. En dat beseffen werkgevers én werknemers. Alleen rijst soms de vraag wie daarbij het initiatief moet nemen.

Het antwoord – dat het een gedeelde verantwoordelijkheid is – ligt misschien voor de hand, maar is daarom niet minder relevant.”

Zeg niet werkgeluk tegen welzijn

Of levenslang leren naast die win-winsituatie ook bijdraagt aan werkgeluk, staat volgens Olivier Lambert buiten kijf. Al mogen werkgever en werknemer ook hier elkaar de hete aardappel niet doorschuiven: “Ik ben ervan overtuigd dat gelukkige medewerkers beter presteren en productiever zijn. Maar ik vind het niet de rol van de werkgever om het geluk van de werknemer te garanderen. Geluk is immers persoonlijk en vluchtig. Waar bedrijven in het algemeen en directe leidinggevenden in het bijzonder wél verantwoordelijkheid voor dragen, is welzijn. En laat dat nu net een belangrijke bouwsteen zijn van werkgeluk.”

“Ik vind het niet de rol van de werkgever om het geluk van de werknemer te garanderen.” – Olivier Lambert, directeur Cevora

Klassikaal en digitaal versterken elkaar

Via e-learning nieuwe kennis vergaren, digitale vaardigheden bijspijkeren, virtueel samenwerken… Tijdens de coronalockdown was het plots van moetens. Maar of ook talentontwikkeling overwegend in een digitaal jasje moet? Olivier Lambert: “Natuurlijk zal de digitale trend zich ook in de opleidingssector doorzetten. Al ben ik ervan overtuigd dat klassikale opleidingen het kloppende hart van onze aanpak zullen blijven. Cursisten gaan makkelijker in interactie en leren doorgaans sneller van elkaar als ze de koppen echt bij elkaar kunnen steken.”
De succesformule voor de toekomst is volgens hem dan ook blended learning. Daarbij worden klassikale opleidingen verrijkt met diverse digitale modaliteiten zoals webinars, video’s en extra online lesmateriaal.

“Ik ben ervan overtuigd dat klassikale opleidingen het kloppende hart van onze aanpak zullen blijven.” – Olivier Lambert, directeur Cevora

Kennis toepassen in de job

Maar ook bij blended learning blijft het natuurlijk cruciaal dat de cursist centraal staat en actief meedoet. Dat er duidelijke leerdoelstellingen worden vooropgesteld. Maar vooral ook dat de opgedane kennis en vaardigheden meteen in de praktijk inzetbaar zijn.
“Die wisselwerking tussen leren en werken is altijd ons uitgangspunt geweest”, besluit Olivier Lambert. “Een visie die ook in tijden van lockdown en almaar verregaandere digitalisering overeind blijft.”

Benieuwd hoe experts de toekomst van leren en werken zien?
Lees het trendrapport 2021 op www.wendbaarvoormorgen.be

Webp.net compress image 2

Naar aanleiding van het trendrapport kroop #ZigZagHR ook in het hoofd van Stéphane Verbrugge en Charlotte Olijslagers, binnenkort op Youtube en Spotify

Webp.net compress image 6

Cevora logo baseline transparant NL

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Jouw verhaal lanceren bij #ZigZagHR?

Bespreek met ons de opties om jouw branded content op onze site te zetten.

Ook interessant

LEES MEER