PARTNERCONTENT

Itzu training: Welke consequenties heeft fluïde en hybride werken?

Van work-life balance naar work-life integration

De coronacrisis zorgde ervoor dat medewerkers niet of minder op de werkvloer verschenen. Sommigen zullen dat hoofdstuk afsluiten en naar ‘normaal’ overschakelen, anderen zullen de mogelijkheden van hybride werken verkennen. Karine Plas, Training Advisor bij Itzu Training, overloopt de voor- en nadelen.

“Het laaghangend fruit zit in de besparing op bedrijfsruimte”, stelt Karine Plas vast. “Als medewerkers niet met z’n allen tegelijk op kantoor zitten, heb je uiteraard minder plaats nodig. Het aantal vierkante meters slinkt en de overgebleven ruimtes krijgen een nieuwe invulling, afgestemd op hetgeen moet gebeuren. Brainstorm-ruimtes, rustige plekken,… voorzieningen waarvoor medewerkers het kantoor opzoeken.”

“Hybride werken is meer dan de opsplitsing tussen thuis en kantoor. Menselijke capaciteiten worden hierbij belangrijker.”

Karine Plas, Training Advisor bij Itzu Training

Meer betrokkenheid

En wat dan met al die brainstorms aan de koffiemachine? “Deze gesprekken verdwijnen niet, ze nemen alleen een formelere vorm aan. En dat is positief. Als je bewust een collega opzoekt om een idee te bespreken, is de kans groter dat je het nadien verder uitwerkt”, stipt Karine Plas aan. “Op die manier neemt de betrokkenheid van medewerkers toe. Ideeën krijgen meer aandacht, wat leidt tot meer tevredenheid.”

Spiegel voor leidinggevenden

“Cru gezegd, als je je team niet kan sturen van dichtbij, zal het ook vanop afstand niet lukken”, vindt Karine Plas. “Er bestaat immers geen mirakelformule om leiding te geven in een hybride werkomgeving. Het basisingrediënt voor een goed functionerend team blijft hetzelfde: vertrouwen.” Vanuit dat perspectief bekeken, is ook hybride werken beslist een spiegel voor leidinggevenden.

“Als je je team niet kan sturen van dichtbij, zal het ook vanop afstand niet lukken.”

Karine Plas, Training Advisor bij Itzu Training

‘Hybride’ versus ‘fluïde’ werken

“Ook de medewerker wordt geconfronteerd met zijn gebreken”, voegt Karine Plas eraan toe. Hoezo? “In de klassieke kantoorsituatie kon je je verantwoordelijkheden ontduiken. Dat ligt nu anders. Zelfsturing komt centraal te staan. Je privé- en werkleven lopen steeds meer door elkaar. We spreken van work-life integration in plaats van work-life balance. En met die vorm van fluïde werken kan niet iedereen op dezelfde manier om.”
“Sommige medewerkers zullen van hun vrijheid profiteren, anderen zullen geneigd zijn om meer te doen dan nodig”, weet Karine Plas. “In beide gevallen moet er aan zelfsturing gesleuteld worden.”

Groeimindset

“Hoe iemand zich voelt bij hybride werken heeft te maken met diens mindset”, legt Karine Plas uit. “Heb je een fixed of een growth mindset? Zie je alleen beperkingen of juist mogelijkheden?”
“Dat is waar AQ of Adaptability Quotient om draait”, verduidelijk ze. “Iemand met een hoog AQ past zich snel aan de veranderde omstandigheden aan. Een cruciale vaardigheid is dat, zowel voor individuen als organisaties.”

Nieuw perspectief op werk

“We beseffen nu pas hoe controlerend we met medewerkers omgingen”, constateert Karine Plas. “Als je mensen als kinderen behandelt, kan je niet verwachten dat ze als vrije, innovatieve geesten reageren. Werkgevers moeten durven loslaten en werknemers mogen niet alleen toegevingen verwachten. Dat je werkleven doorsijpelt in je privéleven, hoort daar ook bij…”

XX FOTO 82 83 EXPERT Itzu Logo met baseline 01

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Jouw verhaal lanceren bij #ZigZagHR?

Bespreek met ons de opties om jouw branded content op onze site te zetten.

Ook interessant

LEES MEER