Loon doet ertoe. Ook al praten we er niet zo graag over. ‘Ons loon is als ons seksleven’, grapte Frederik Anseel in zijn blog in de Tijd (22 mei 2024). ‘Iedereen wil weten hoeveel iemand anders krijgt, maar zwijgt het liefst over het eigen pakket’. Ook werkgevers communiceren niet graag over wat hun werknemers verdienen en hoe dat loon samengesteld is‘. Nochtans zal het in de toekomst moeten, want Europa nam een nieuwe richtlijn aan over loontransparantie waardoor werknemers binnenkort hun salaris zullen kunnen vergelijken met dat van collega’s in gelijkaardige functies.
De vraag is of loontransparantie wel wenselijk en haalbaar is in elk bedrijf én of alle werknemers daar zelf klaar voor zijn. Misschien creëert loontransparantie wel meer problemen dan het oplost. Het is alvast een van de thema’s in onze #ZigZagHR Actua Podcast deze maand en in het tijdschrift van juni stelt ook Roeland Van Dessel (Gedelegeerd Bestuurder Travvant en CEO a.i. Partena) zich luidop deze vraag. De aanleiding voor de Europese Richtlijn voor loontransparantie is om loondiscriminatie te bestrijden en de loonkloof tussen mannen en vrouwen te helpen dichten. Natuurlijk is dat een must. Maar ondertussen weten we dat de ene loonkloof de andere niet is en er is een risico op onbedoelde neveneffecten. Jan Denys verwijst bijvoorbeeld naar het menselijk tekort: de mens is jaloers en zal de eigen realisaties altijd hoger inschatten dan die van de ander. En hij legt in deze HR Actua Podcast ook de link met de I-deals, individuele arbeidsovereenkomsten die een werknemer kan onderhandelen met de werkgever of HR.
Veel vragen die we in dit nummer niet allemaal kunnen beantwoorden. Maar we doen een verdienstelijke poging, dankzij Soukaina Bouddount die deze maand de rol van co-hoofdredacteur opneemt. ‘Eerlijk duurt het langst’, zegt ze. ‘Ook in verloning’. Ze bracht ons in contact met Professor Killian Wawoe. ‘Wie toekomstgericht wil belonen, neemt best de samenleving mee als stakeholder’ is een van zijn tips. Ook daar geeft Europa een duwtje in de rug. Het thema ‘duurzaam verlonen’ bleef lang onder de radar, maar dankzij een andere recente Europese richtlijn (Corporate Sustainability Reporting Directive) komt het nadrukkelijker op de agenda en daar zien Xavier Baeten, professor Reward and Sustainability bij Vlerick Business School, en Karine Vandenberghe, auteur van de ESG-gids en ESG-adviseur, veel mogelijkheden in: ‘Door duurzaamheid in je bedrijf te combineren met wat medewerkers zinvol vinden, sla je twee vliegen in één klap’, klinkt het.
Soit, het is weer een nummer om je vingers bij af te likken én het laatste in zijn huidige format.
Want vanaf dit najaar ziet jouw favoriete HR-vaktijdschrift er fundamenteel anders uit!
Spannend!