Waarom het vandaag het ideale moment is om van job te veranderen

Het door COVID-19 verplichte thuiswerk bracht voor veel mensen een stilstand teweeg die hen de tijd gaf om zowel de invulling van hun huidige job als hun work-life balance te herevalueren. Ook pijnpunten binnen de organisaties kwamen aan de oppervlakte en de werkdruk werd vaak hoger. Velen die al eerder met het idee speelden om van job te veranderen, hakten knopen door en maakten een carrièreswitch. Een ander groot deel aarzelt en kijkt voorlopig de kat uit de boom. De crisis heeft de arbeidsmarkt in zijn greep en zorgt voor bezorgdheid rond jobzekerheid waardoor velen voor de zekerheid van hun huidige job kiezen. Dat is echter nergens voor nodig. De coronacrisis biedt tal van opportuniteiten voor wie nu bereid is om kansen te grijpen.

Rekruteringsspecialist Robert Half zet vier redenen op een rij waarom het nu juist wél het ideale moment is om niet bij de pakken te blijven zitten en van job te veranderen.

De markt zal zich herstellen

Het klopt dat veel bedrijven het momenteel moeilijk hebben, waardoor ze voorlopig niet aanwerven. Maar dat blijft niet duren. Er wordt immers verwacht dat de markt zich in de loop van dit jaar zal herstellen. Zo blijkt uit de Salarisgids 2021 van Robert Half dat 39% van de Belgische werkgevers in het postcoronatijdperk nieuwe medewerkers zal aanwerven om het interne gebrek aan technische vaardigheden op te vangen. Ook het recente Demand for Skilled Talent rapport bevestigt deze trend. Hieruit blijkt dat 55% van de Belgische werkgevers nieuwe functies toevoegt of actief vrijgekomen functies zal invullen.

“Als je op zoek bent naar een nieuwe professionele uitdaging, wacht dan niet te lang en onderneem nu al actie”, zegt Jeroen Diels, Director bij Robert Half. “Gerichte spontane sollicitaties zijn zeker aan te raden. Motivatiebrieven waarin een sterk verband wordt gelegd tussen de vaardigheden, ervaring en motivatie van de kandidaten enerzijds en de sector, strategie en cultuur van het bedrijf anderzijds, zijn zonder meer het interessantst voor recruiters en werkgevers. Zo ligt jouw cv ook bovenaan de stapel op het moment dat rekruteerders hun zoektocht naar talent starten.”

Surf mee op de digitaliseringsgolf

De coronacrisis heeft de digitaliseringsgolf versneld. Bedrijven waren immers genoodzaakt om in sneltempo telewerk mogelijk te maken, webshops op te zetten en klantencontacten online te onderhouden.

“Die digitaliseringstrend zal zich zeker voortzetten in de toekomst, met een enorme impact op de werkprocessen. Dat biedt wel wat mogelijkheden, zeker voor wie technologisch onderlegd is. Technologische profielen zijn momenteel dan ook erg gegeerd door rekruteerders. Zet bij het solliciteren dus zeker je technische skills in de kijker”, aldus Jeroen Diels.

Ook andere profielen doen er goed aan om nu de switch te maken. Wie nu ergens start, wordt vaak meteen meegenomen in het digitale transitieproces. Dat is niet alleen spannend, je bent ook meteen van alles op de hoogte en je kan misschien je stempel drukken op de organisatie. Het is dan ook de ideale context om je door je nieuwe baas en collega’s te laten opmerken.

Heropstart biedt opportuniteiten

De cijfers rond tijdelijke werkloosheid liegen er niet om. De voorbije maanden stonden de activiteiten van veel bedrijven op een lager pitje. Parallel met de uitrol van het vaccinatieplan, zullen die activiteiten stilaan terug op peil komen. Dat moet natuurlijk in goede banen geleid worden.

In het kader van die heropstart is het aannemelijk dat je als nieuwe medewerker uitdagendere taken zal krijgen. Dat biedt ontwikkelingskansen en de mogelijkheid om de organisatie van bij het begin goed te leren kennen.

Vacatures voor bedrijfskritieke functies

Helaas werden er de voorbije maanden wel wat functies geschrapt. Tal van bedrijven moesten besparen. Dat betekent wel dat als er nu een vacature wordt uitgeschreven, het om een functie gaat die absoluut nodig is binnen de organisatie. Werkgevers geven nu immers voorrang aan bedrijfskritieke profielen. Ze zijn daarbij op zoek naar kandidaten met specifieke vaardigheden die met een minimale opleiding onmiddellijk inzetbaar zijn.

“Die werkzekerheid is zeker een argument om de sprong te wagen naar een nieuwe job. Let wel, in deze snel veranderende tijden moet je ook op lange termijn relevant blijven voor de organisatie. Jezelf blijven ontwikkelen en aanvoelen welke noden er zullen zijn in de toekomst, is daarbij een absolute must”, zegt Jeroen Diels.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER