Boekentip: People First

Zie je werk louter als een hefboom om je boterham te verdienen (liefst met exquis beleg)? Of wil je je er ook goed bij voelen en zelf bepalen waar dat (loopbaan)pad naartoe loopt? Tegelijkertijd rijzen, mutatis mutandis, dezelfde vragen aan de overkant: beschouwt de werkgever de medewerkers als resources of als mensen met wie je goed samenwerkt?

“Dan vertrek je vanuit het idee van flourishing people”, zo vat Roeland Van Dessel samen. “Van medewerkers die zich goed voelen, goed doen en zelfleiderschap hoog in het vaandel dragen. Ze gaan op zoek naar organisaties met een duidelijk doel, die zowel financieel als sociaalpsychologisch en maatschappelijk een bijdrage leveren. Die zoektocht vertrekt vanuit de intrinsieke motivatie: er moet een match zijn tussen het doel van de organisatie en het plezier, de interesse en de zingeving van de medewerker.

CCaroline Dupont Photography 220224nr113337 Travvant Roeland Van Dessel VOORKEUR min

Samenwerking – tot over de grenzen van de organisatie heen – lijkt daarbij de nieuwe dominante waarde. We gaan all-in voor meer welzijn en daarom moet ook de omgeving waarin we werken, veranderen. Werk moet in dienst staan van ons welbevinden en niet langer van onze welvaart.”

Roeland Van Dessel is een expert in loopbaanbegeleiding (zie ook het uitgebreid Spotlight Dossier in #ZigZagHR november) en gedelegeerd bestuurder van Travvant. Een HR dienstverlener dus en dan stijgt de argwaan van de lezer, want is zo’n boek geen veredelde pr-poging? Dat is buiten Van Dessel gerekend, die aangenaam verrast met een bevlogen analyse op basis van een wetenschappelijk geschraagd onderzoek, met alles erop aan, tot en met conclusies, zowel voor individuen als – vooral – voor bedrijven en beleid.

Welvaart of welzijn, that’s the question.

Een mooie evolutie, maar lééft die overtuiging of blijft ze schone schijn? Vandaar de onderzoeksvraag: kunnen we een verschuiving van een welvaartsparadigma naar een welzijnsparadigma vaststellen bij de werkende bevolking? Meer dan 1000 werkende Vlamingen werden bevraagd en elf arbeidsdeskundigen gaven hun visie.
Uit die bevindingen distilleert Van Dessel acht sleutels voor een futureproof arbeidsmarkt waarin welzijn centraal staat.

Prompt koppelt hij er een tienpuntenplan aan vast:

  1. Draai het rekruteringsproces om: eerst de waarden, dan de vacature.
  2. Denk in rollen in plaats van functies.
  3. Zorg voor high quality motivatie.
  4. Ga voor duurzaam werken in plaats van hybride werken.
  5. Integreer loopbaanbegeleiding, opleiding en outplacement: het LOOP-concept.
  6. Maak loopbaanbegeleiding toegankelijk voor degenen die ze het meeste nodig hebben.
  7. Vorm sectorfondsen om tot loopbaanfondsen.
  8. Maak opleidingen korter, flexibeler en aantrekkelijker.
  9. Haal het ontslag uit de taboesfeer.
  10. Maak van employability een topdoelstelling.
XX FOTO 77 en 54 BOEKENCOVER People First

Uitgeverij Die Keure
108 blz.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER