PARTNERCONTENT

Vijf inzichten om je medewerkers gelukkig(er) aan boord te houden

De arbeidskrapte laat zich voelen. Sterke en dynamische profielen zijn hot. Een kans die werknemers ruiken om sneller van werkgever te switchen. Nieuw talent aan boord halen, is geen makkelijke opdracht. Ze aan boord houden, vormt echter ook een uitdaging. Hoe maak je je als bedrijf aantrekkelijk en zorg je voor continuïteit in je personeelsbestand? We delen enkele inzichten.

Inzicht 1
Zorg voor een goede employee experience

Van het sollicitatiegesprek tot de aanwerving, tot een promotie of functiewijziging: elke medewerker legt een reis af binnen je bedrijf, de employee journey. Wanneer je medewerker die reis als positief ervaart, werpt dat zijn vruchten af. Bij een goede employee experience is je medewerker gelukkiger, meer betrokken, gemotiveerder en productiever.
Hoe zorg je ervoor dat die employee experience goed verloopt? Door voldoende aandacht te schenken aan elke fase: onboarding, talentontwikkeling, welzijn of zelfs het afscheid. Breng alle processen goed in kaart en zorg dat er nergens hiaten zitten.

Inzicht 2
Verloon volgens ABC

Loon motiveert, zo luidt het cliché. Terwijl loon een motivator is die niet uit onszelf komt. In die zin staat ze haaks op onze basisbehoeften van autonomie, betrokkenheid en competentie (ABC uit de zelfdeterminatietheorie). Hoe kan loon vandaag echt motiveren? Een transparant en billijk nettoloon is het olympisch minimum. Wie bonussen aanbiedt, zorgt er best voor dat ze niet contraproductief werken. Je loonbeleid kan veel méér zijn dan de spreekwoordelijke wortel…

Meer dan acht op de tien Belgen (84%) zeggen zelf geen keuzes te kunnen maken in hun loonpakket. Een recent onderzoek van UGent toont aan dat keuzemogelijkheden juist zeer belangrijk zijn: werknemers zouden bijvoorbeeld bereid zijn minder opslag te aanvaarden in ruil voor meer telewerk.

Ellen Roelants, Experte Verloning bij Acerta Consult: “Wanneer je keuzemogelijkheden voorziet in een loonbeleid, kan je inspelen op de individuele behoeften. Je kan bijvoorbeeld een bedrijfsfiets, extralegale vakantiedagen of bureaumateriaal als opties aanbieden. Dankzij die keuzevrijheid verhoog je de autonomie van je medewerkers en dat werkt motiverend.”

Inzicht 3
Bied loopbaanperspectief

Maak de mogelijke loopbaanpaden inzichtelijk. Loopbaanpaden vormen een overzicht van de functies met logische ordening op basis van hoofdrol en niveau. Loopbaanladders geven zowel inzicht in de horizontale als verticale mogelijkheden, en bieden perspectief aan je medewerkers. Via individuele begeleiding en loopbaancoaching kan je je medewerkers helpen om grip te krijgen op hoe zij zich verhouden tegenover een job en welke ontwikkelstappen ze kunnen nemen om daar te geraken.

Inzicht 4
Zorg voor het welzijn van je medewerkers

Medewerkers die zich mentaal en fysiek goed voelen, komen graag naar het werk. Uit de Talent Pulse-bevraging blijkt dat het geluk van je medewerkers voor een groot stuk afhangt van de leidinggevende, meer bepaald van zijn/haar people management skills. Wanneer de leidinggevende inzet op de talenten van de medewerkers en oog heeft voor de ontwikkeling van het team, naar hun welzijn vraagt, en duidelijk en transparant communiceert, dan zijn je medewerkers gelukkiger en minder geneigd om van job te veranderen.

Inzicht 5
Creëer een werkbare werkomgeving

Hoe zien werknemers thuiswerk liefst georganiseerd? Twee derde wil een flexibel systeem, zonder vaste regeling rond thuiswerkdagen. Maar het is niet omdat werknemers thuiswerk algemeen positief waarderen, dat alles vanzelf optimaal verloopt. Werknemers geven aan thuis minder bij te leren, in te boeten op de band met hun collega’s en leidinggevenden.

Hannelore Van Meldert, HR Experte van Acerta Consult: “Om het maximum te halen uit hybride werken – de werkvorm die thuis- en kantoorwerk combineert – zou het soort werk moeten kunnen bepalen waar iemand dat werk doet. Het is ook belangrijk om aandacht te hebben voor de informele momenten op kantoor waar je connectie opbouwt met je collega’s, cruciaal voor het welbevinden.”

Denk ook na over hoe je thuiswerk faciliteert. Welke afspraken je maakt in je bedrijfspolicy, maar ook hoe je je leidinggevenden voorbereidt op hybride werken. Waarom geen professioneel thuiskantoor? Een professionele werkplek waar een werknemer met focus kan werken. Via het Benefit Motivation Plan van Acerta Consult kan je zo’n concept aanbieden.

Nood aan individueel advies voor jouw HR behoeften? Acerta Consult bundelt jarenlange ervaring en expertise onder één dak:

  • Sociaaljuridisch advies
  • Fiscaal advies
  • Rekrutering & selectie
  • Onboarding & ontwikkeling van personeel
  • Outplacement
  • Advies rond een strategisch HR beleid
  • Opleidingen en webinars met praktische tips

>> Bezoek www.acerta.be/nl/acerta-consult voor meer info of contact.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Jouw verhaal lanceren bij #ZigZagHR?

Bespreek met ons de opties om jouw branded content op onze site te zetten.
Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email

Event: The Trend Edition

25 januari 2024

Ook interessant

LEES MEER