• Change Management
  • >
  • Versnel de innovatiecapaciteit van je bedrijf via Innovation Dream Teams!

Versnel de innovatiecapaciteit van je bedrijf via Innovation Dream Teams!

Innovatie is van levensbelang voor bedrijven. Wie niet innoveert blijft ter plaatse trappelen. De markt verandert en de concurrentie haalt je genadeloos in. Een pandemie als Covid-19 toont dit haarscherp aan. Wie zich niet aanpast, gaat er onverbiddelijk uit.

De vraag is: hoe kan je optimaal innoveren? Hoe maak je de juiste keuze voor de toekomst zonder tijd en geld te verspillen? Peter Daels, managing director INNDUCE.ME licht de wetenschappelijk bewezen aanpak toe hoe je efficiënte innovation dream teams vindt, samenstelt, en tot resultaat doet komen.

Operational excellence en innovatie

Bedrijven staan voor een moeilijke dubbele opdracht. Ze moeten vandaag winst maken, maar tegelijk ook vooruit kijken naar een onzekere toekomst. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar deze doelstellingen vragen een andere aanpak. Rendabiliteit gaat over operationele beslissingen op korte termijn: hoe optimaliseer ik mijn bestaande business en de winstmarge. Innovatie vraagt een langetermijnvisie over zaken die nog niet gekend zijn.

Ambidextere bedrijven

Bedrijven die dagelijkse operaties goed combineren met lange termijn innovatie noemen we ambidextrous organisations. Niet vanzelfsprekend, want de aanpak van operational excellence en innovation excellence staat vaak loodrecht tegenover elkaar.
Bedrijven zijn niet gemaakt om te innoveren. Ze zijn vooral goed in het optimaliseren van processen. Het zijn trouwens altijd mensen die innoveren, niet organisaties. Creativiteit onderscheidt mensen van machines, robots en technologie.

Een strategische rol voor HR

Waar het op aan komt is het selecteren, samen plaatsen en ondersteunen van de juiste mensen. Er is dus een belangrijke strategische rol weggelegd voor HR. Sterke innovatieteams stel je niet samen op basis van anciënniteit of hiërarchie. Ervaring is belangrijk, maar optimale teams hebben iets anders nodig.

Hoe bepaal je innovatie?

Waarom is iemand innovatiever dan een ander? Aan wat ligt dat? Kunnen we dat op een objectieve manier bepalen? Met deze vragen stapten we naar prof. dr. Frederik Anseel en zijn team aan Ugent. Uitgebreid wetenschappelijk onderzoek en praktijktoetsing toonde 20 belangrijke vaardigheden voor succesvolle innovatie. Die vallen terug te leiden vallen tot 3 basisprofielen, namelijk de Ideator, de Champion en de Implementer. Deze 3 profielen zijn nodig en versterken elkaar in een innovatieteam.

Wetenschappelijk onderbouwd en objectief

Het onderzoek werd gebundeld tot een objectief en wetenschappelijk onderbouwde test om de innovatievaardigheden bij medewerkers in kaart te brengen. INNDUCE.me is een online assessment die via een Situational Judgement Test de innovatievaardigheden van mensen in kaart brengt en een duidelijk profiel schetst. Wie zijn onze innovatietalenten? Wie is er nu reeds aan boord, welke profielen zijn er tekort en moeten we ofwel rekruteren ofwel intern trainen en opleiden? Als een reorganisatie dreigt dan houden we best onze sterkste innovators aan boord.

Stel zelf een optimaal innovatieteam samen

Want het is de juiste combinatie van innovatieprofielen die het verschil maakt. Op basis van de resultaten van INNDUCE.me stel je Innovation Dream Teams samen. Je schept een innovatiecultuur waardoor nieuwe oplossingen sneller en efficiënter naar de markt worden gebracht. Hierdoor kunnen bedrijven zich onderscheiden en nemen ze voorsprong op de markt samen met hun mensen. Because People make the difference, also in innovation.

Benieuwd hoe INNDUCE.me werkt?

Test de gratis demo uit en ontdek je innovatieprofiel!

Herbekijk de podcast met Peter Daels of luister via spotify

Share on facebook
Deel via Facebook
Share on twitter
Deel via Twitter
Share on linkedin
Deel via LinkedIn
Share on pocket
Opslaan in Pocket
Share on whatsapp
Deel via WhatsApp
Share on email
Verstuur per e-mail

Schrijf je in op de #ZigZagHR-nieuwsbrief

Jouw verhaal lanceren bij #ZigZagHR?

Bespreek met ons de opties om jouw branded content op onze site te zetten.

Waarom abonneren

  • Verdiep jouw HR-kennis & verbreed jouw blik op de wereld
  • Iedere maand een HR thema in de kijker
  • Online toegang tot het HR archief
Aanrader

© 2022 Alle rechten voorbehouden. Website gemaakt door Kreatix. In opdracht van LICEU BVBA

#ZigZagHR