Verplichte vaccinatie op de werkvloer in België voorlopig onmogelijk

Nu Google en Facebook bekendmaken dat ze hun medewerkers enkel nog zullen toelaten op de werkvloer als ze gevaccineerd zijn, benadrukt hr-dienstengroep Liantis dat dit voorlopig onmogelijk is in ons land. “Wanneer de overheid dit niet verplicht, blijft elke werknemer vrij om te kiezen of hij of zij zich laat vaccineren. De werkgever kan de toegang dus ook niet ontzeggen”, licht juridisch expert Matthias Debruyckere van Liantis toe.

Verplichte vaccinatie op de werkvloer

Google eist van alle werknemers dat ze gevaccineerd zijn tegen het coronavirus voordat ze kunnen terugkeren naar de kantoren van het bedrijf. Bij Facebook hanteren ze hetzelfde principe, voorlopig enkel in de Verenigde Staten. Bij hr-dienstengroep Liantis kregen ze hier eerder al vragen over van werkgevers.

“Wanneer een vaccin niet verplicht is door de overheid, blijft elke medewerker vrij om te kiezen of hij of zij zich laat vaccineren. De overheid bevestigt dat dit behoort tot het recht op fysieke integriteit”, zegt juridisch expert Matthias Debruyckere van Liantis. “Een werkgever kan een werknemer dus niet verplichten zich te laten vaccineren.”

Toegang tot de gebouwen

Het is dus nog onmogelijk in België om werknemers te verplichten zich te laten vaccineren. Maar kan een werkgever ongevaccineerde medewerkers wel de toegang tot de gebouwen ontzeggen? “Omdat je dan een negatief gevolg koppelt aan het niet-gevaccineerd zijn, kan je dit in ons land niet doen als werkgever. Concreet zou de werknemer dit kunnen zien als discriminatie en dit dus ook aanvechten”, aldus Matthias Debruyckere van Liantis. “Natuurlijk kan de overheid die regels in de toekomst nog altijd bijsturen en beslissen om in bepaalde sectoren – zoals de zorgsector – de vaccinatie toch te verplichten.”

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER